Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Nebojte sa všetkých tukov!
Nebojte sa všetkých tukov! Tlačiť E-mail

Bezpečný tuk podporuje vaše zdravie a mladosť
Aj po vytriezvení z beztukového šialenstva v deväťdesiatych rokoch sa v roku 2009 nachádzame stále v období, kedy tuk v ľuďoch vyvoláva obavy a zmiešané pocity.
Možno by ste aj vy zmenili názor, keby ste vedeli, že ten “dobrý“ tuk upravuje hladinu cholesterolu, zlepšuje pamäť a udržiava našu pokožku zdravú a mladú.
Prečítajte si 5 najčastejších mýtov o tuku a objavte výhody konzumácie “dobrého“ tuku.
Mýtus č. 1: Ak budete jesť viac tuku, priberiete
Skutočná pravda je toto: ak budete jesť viac kalórií ako spálite, vtedy priberiete. Tuk vám v skutočnosti pomáha zostať dlhšie sýty, čiže menšie množstvá dobrého tuku vám môžu pomôcť v prevencii voči prejedaniu. Aktívna žena by mala denne skonzumovať 45 – 65 g a aktívny muž 50 – 70 g tuku. Nanešťastie slovenská realita je: muž okolo 140 g a žena okolo 90 g tuku denne.
Všetko o tom, ako využiť tuk pri chudnutí, sa dočítate všetko v knihe „teraz to zíde!
Mýtus č. 2: Maslo je zdravšie a výhodnejšie ako margarín
Chyba! Maslo = nasýtený tuk. Všetky zdravotnícke organizácie na svete odporúčajú znížiť príjem nasýtených tukov na minimum. Väčšina mäkkých margarínov na našom trhu obsahuje omnoho menej nasýtených tukov, žiaden cholesterol a žiadne až zanedbateľné množstvo tzv. transmastných kyselín (ktoré boli v minulosti najsilnejším argumentom proti margarínom). Sú určite zdravšou variantou ako maslo, len si treba na etikete dôkladne prečítať, či sú určené výlučne na studenú kuchyňu alebo aj na varenie a pečenie.
Mýtus č. 3: Všetky tuky zvyšujú cholesterol a upchávajú vaše cievy
Iba niektoré tuky zvyšujú zlý (LDL, VLDL) cholesterol – tie zlé tuky a iné zase zvyšujú dobrý (HDL) cholesterol – tie dobré tuky.
Medzi zlé tuky patra nasýtené (živočíšne) tuky a transmastné kyseliny (väčšina pekárenských výrobkov, hranolky, fastfood).
Medzi dobré tuky patria kvalitné rastlinné oleje, orechy, semená, avokádo, olivy a mastné morské ryby. Myslíme také mastné morské ryby, ktoré nie sú plné ťažkých kovov ako napr. pangasius.
Mýtus č. 4: Avokádo a orechy sú mastné, treba sa im preto vyhýbať
Napriek tomu, že množstvo kalórií, ktoré poskytujú jednotlivé (zlé aj dobré) tuky je podobné, rozdiely v zdravotnom účinku sú veľké. Na ceste k dobrému zdraviu sa avokádu a orechom naozaj vyhýbať nemusíte. Denne jedna hrsť orechov alebo olejnatých semien a pár plátkov avokáda určite vašim cievam len prospeje.
Mýtus č. 5: Ryby s nižším obsahom tuku sú lepšie ako mastné ryby
Je to presne naopak. Čím mastnejšia ryba, tým lepšie. (Ale to nemá byť mastná od vyprážania alebo fritézy! ). Mastné ryby, ako napríklad losos, tuniak alebo sardinky, obsahujú omega-3 mastné kyseliny DHA a EPA. Podobné esenciálne mastné kyseliny môžete získať aj z vlašských orechov a mletého ľanového semena.
Všetko o tom, aké sú najlepšie tuky a ako ich používať sa dočítate v knihe „Návod na prežitie pre muža
 

 

 
E-LINE space