Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Bazalkovo – paradajkový šalát s ryžou Tlačiť E-mail

Rozpis na 4 porcie

  •     3 polievkové lyžice olivového oleja
  •     3 polievkové lyžice jablkového octu
  •     1 čajová lyžička čerstvej bazalky posekanej najemno
  •     1 čajová lyžička čerstvej petržlenovej vňate posekanej najemno
  •     2 šálky uvarenej dlhozrnnej ryže natural
  •     4  paradajky pokrájané na kocky
  •     1 veľká šalátová uhorka pokrájaná na kocky
  •     2 malé červené cibule pokrájané na kolieska
  •     morská soľ

Postup
V mise na šalát vymiešame olej s octom, soľou a bylinkami.
Pridáme varenú a vychladenú ryžu, paradajky, olúpanú uhorku a cibuľu.
Opatrne premiešame.
Podávame chladené.

Potrebné nástroje/náradie

  •     misa na šalát
  •     nôž a doska na krájanie


Čas prípravy: 20 minút

Poznámka kuchára
Ocot môžete zameniť za citrónovú šťavu.
Na začiatku svojej kuchárskej kariéry si budete myslieť, že potrebujete aspoň 10 rozličných nožov. Časom prídete na to, že vám stačia najviac 2 – malý a veľký.

Poznámka lekára
Donedávna sa považoval tomatín v nezrelých zelených častiach paradajky a paradajkových listoch pre človeka za jedovatú látku. Nedávne výskumy však ukázali, že tento alkaloid sa veľmi pevne viaže v čreve na cholesterol. Výsledok? Nevstrebáva sa ani tomatín ani cholesterol. Takže pokojne nechajte v šaláte aj zelené časti paradajky. Pre zvýraznenie arómy môžete pridať aj trochu posekaných čerstvých mladých paradajkových listov. Najmä, ak konzumujete paradajky s veľkým množstvom syru alebo smotany, ktoré sú plné cholesterolu.
 

 

 
E-LINE space