Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Ľadový šalát s tofu a olivami Tlačiť E-mail

(Tento a ďalších viac ako 150 receptov na jedlá z celého sveta, ktoré sa dajú pripraviť za 20 minút, nájdete v našej kuchárskej knihe Igora Bukovského a šéfkuchára Paľa Liptáka "Hneď to bude".)

Rozpis na 4 porcie

  •     1 hlávka ľadového šalátu potrhaného na kúsky, ktoré sa vmestia do úst
  •     1 balenie lahôdkového tofu (asi 150 g) pokrájaného na kocky
  •     1 šálka uhoriek pokrájaných na kocky
  •     1 šálka paradajok pokrájaných na mesiačiky
  •     1/3 šálky čiernych olív
  •     1/3 šálky postrúhaného parmezánu


Dressing

  •    3 polievkové lyžice vínneho octu alebo citrónovej šťavy
  •    1 strúčik cesnaku
  •    5 polievkových lyžíc olivového oleja
  •    1 polievková lyžica posekanej petržlenovej vňate alebo zmesi korenia na pizzu
  •    1 čajová lyžička pasty z čiernych olív

Postup
Zeleninu, tofu a olivy spolu premiešame vo veľkej mise.
Pripraveným dressingom zalejeme šalát a opatrne premiešame natriasaním. Šalát servírovaný na tanieri posypeme strúhaným parmezánom.

Príprava dressingu
Do malej misky prelisujeme cesnak.
Zalejeme olivovým olejom, pridáme citrónovú šťavu alebo ocot a premiešame metličkou na šľahanie. Nakoniec vmiešame pastu z čiernych olív.

Potrebné nástroje/náradie

  •     misa na šalát
  •     nôž a doska na krájanie
  •     lis na cesnak


Čas prípravy: 20 minút

Poznámka kuchára
Zeleninu si pokrájajte vopred, dressing môžete pripraviť do zásoby aj na niekoľko dní. Zeleninu s dressingom však zmiešajte tesne pred podávaním.

Poznámka lekára
Určite ste si v našich receptoch na šaláty všimli, že listovú zeleninu odporúčame trhať a nie krájať. Viete prečo? Keď napríklad listy ľadového šalátu jemne trháte prstami, nespôsobíte porušenie buniek, pretože tie sa trhaním od seba iba oddeľujú, ale takmer nepoškodia. Keď listovú zeleninu krájate, narušíte bunky, z ktorých sa uvoľnia enzýmy a dôjde k rýchlemu vädnutiu, hnednutiu a strate biologickej hodnoty šalátu.
 

 

 
E-LINE space