Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Stanoviská arrow Názory arrow Názor AKV na pípravok „alli“
Názor AKV na pípravok „alli“ Tlačiť E-mail

(zverejnené: 22. júna 2009)
V poslednom období sme zaznamenali veľkú reklamnú kampaň na nový voľnopredajný preparát na chudnutie s názvom „alli“ a v súvislosti s tým aj množstvo otázok na adresu našej ambulancie.
Tento preparát je obdobou na recept viazaného Xenicalu a vzhľadom na to, že obsahuje polovicu účinnej dávky v porovnaní s Xenicalom, má aj menej nežiadúcich účinkov. V záasade teda na fronte boja a obezitou nič nové a rozhodne žiadny zázrak.
Účinná látka orlistat znižuje (blokuje) v čreve vstrebávanie tukov z prijatej potravy asi o 25 % a podľa vykonaných štúdií účinnosť prípravku alli (= 60 mg orlistatu) vykazuje 80 % účinnosti Xenicalu (= 120 mg orlistatu).
Podrobnejšie informácie o tomto produkte nájdete na www.alli.sk. Upozorňujeme, že sa tam nachádza aj nepravdivá informácia, že „alli (orlistat 60 mg) je účinný o 80 % viac ako orlistat 120 mg”, čo veríme že vzniklo neúmyselne.
Výrobca zodpovedne priznáva, že účinnosť tohto lieku je viazaná na úpravy v životospráve a to konkrétne na znížený energetický príjem a pravidelnú fyzickú aktivitu. (Takže ak sa vám – podľa nášho názoru – podarí dosiahnuť tieto dve kľúčové opatrenia, nepotrebujete užívať ani Xenical ani Alli )
Veľmi zrozumiteľne a názorne sa vysvetľuje aj mechanizmus účinku alli a príčiny vzniku možných nežiadúcich účinkov. Tieto sa dostavujú asi 12 – 48 h po zjedení jedla s vysokým obsahom tuku a zdôrazňuje sa ich pozitívny význam v tom, že sú určitým spôsobom aj spätnou väzbou  a informáciou o tom, že príjem tukov bol nadmerný. Ťažko povedať, či to v praxi naozaj tak bude, pretože vzhľadom na veľmi široký interval po ktorom sa nežiadúce účinky môžu objaviť, bude ťažké vypátrať, čo ich spôsobilo. Ktoré jedlo mi spôsobilo problémy? To, čo som zjedol pred 12-timi, 20-timi, 30-timi alebo 48-mi hodinami? Pokiaľ človek skonzumuje len jedno také podozrivé jedlo, tak to bude jednoduché, ale pokiaľ ich v v priebehu 24 – 48 hodín skonzumuje viac, už si to nebude vedieť vyhodnotiť. Čím viac takýchto nežiadúcich epizód bude a čím dlhšie bude užívanie preparátu, tým väčšia je aj pravdepodobnosť vzniku nedostatku v tukoch rozpustných vitamínov (A, D, E a K). Preto by sa pri užívaní tohto preparátu mali nahrádzať (čo výrobca aj správne odporúča).
Informáciu, že ”alli pomáha schudnúť o 50 % viac ako samotná diéta” treba brať s rezervou, lebo ide len o určitý odhad. Táto hodnota v skutočnosti môže byť aj nižšia v závislosti od druhu zvolenej diéty, intenzity fyzickej aktivity a pod.
A toto sa o účinnej látke orlistat dočítate v najnovšej knihe dr. Bukovského “Teraz to zíde – pravdy a klamstvá o chudnutí”:
Orlistat (liek sa volá Xenical) je najznámejšia látka, ktorá pri chudnutí pôsobí v čreve. Zabráni tráveniu tukov, a preto sa vám tie tuky nedostanú do krvi, a preto sa ani nemôžu napchať do tukových buniek. Aké báječné! Skvelé! Konečne niečo! Hm. Problém je v tom, že:

  • orlistat bráni nielen vstrebávaniu tukov, ale aj vstrebávaniu vitamínov rozpustných v tukoch (vitamín A, D, E a K) – to znamená, že pri jeho užívaní by ste mali na noc užiť jednu tabletku kvalitného multivitamínu s dostatočným obsahom týchto vitamínov
  • orlistat spôsobuje mastné hnačky (niekam tie tuky, ktoré ste zjedli, ale ostali vám v čreve, musia odísť): čím je vaše jedlo mastnejšie, tým je hnačka silnejšia – takže ak nechcete svoju spodnú bielizeň po každom použití toalety (čo môže byť aj päťkrát za deň!) dávať do čistiarne s požiadavkou na špeciálny odmasťovací cyklus, obmedzte príjem tukov (len tak mimochodom: ak to zvládnete, načo vám je orlistat?).

mega FAKT
Keď už nič iné, orlistat vás môže sedením na toaletnej mise naučiť rozpoznávať jedlá s veľkým obsahom tuku

MUDr. Igor Bukovský, PhD.
MUDr. Alexandra Frolkovičová

 

 
E-LINE space