Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Objavili sme arrow Medvedí cesnak
Medvedí cesnak Tlačiť E-mail

Medvedi cesnak

Už rastie! Zájdite si do lesa či hája a nájdete ho tam (teda tu v Bratislave a okolí už teraz, na severe Slovenska asi trochu neskôr).

Zbierajte listy, nie kvety, ani sa nepokúšajte vykopať zo zeme nejakú cesnakovú hlavičku, pretože tam nie je. Medvedí cesnak je totiž blízky príbuzný pažítke, nie cesnaku. A „medvedí“ sa volá preto, lebo keď sa vraj medvede prebudia zo zimného spánku (aj keď ich zimný spánok má v posledných rokoch asi také isté šance ako kokosová palma vo Vysokých Tatrách), tak je to to prvé, čo nájdu a jedia.

Listy medvedieho cesnaku obsahujú tie isté látky (vitamín C, alicín a iné látky s obsahom síry, selén, vitamíny B – najmä pyridoxin B6) ako cesnaková dužina (len ich koncentrácia je menšia a preto s nimi nemusíte šetriť ) a majú tie isté zdravotné účinky (antibakteriálny, antioxidačný, protirakovinový, protisklerotický, imunostimulačný, hypotonizujúce a pod.).

Medvedí cesnak sa v posledných rokoch stal – podobne ako rukola, mladá púpava, či žerucha – hitom moderných a drahých reštaurácií. Tí najlepší kuchári si dnes vymýšľajú nové spôsoby na využitie týchto divokých bylín. S medvedím cesnakom sa robia však často chybu tým, že ho dlho varia, dusia alebo pražia. Vonia z toho síce celý dom, ale do jedla sa už dostane veľmi málo. Aby ste maximálne využili silu medvedieho cesnaku, používajte jeho listy v surovom stave. Napríklad do šalátov a hotových jedál a polievok pred dokončením. Kedysi dávno mi jedna milá umelecky založená rodina prezradila ich obľúbené použitie medvedieho cesnaku – pár listov zatočia do každej horúcej zemiakovej placky. Skúsil som to. Bolo to fakt výborné! Ale nezabudnite, že medveďom sa môžete stať z placiek, nie z cesnaku

Listy medvedieho cesnaku nesušte, pretože sušením sa ich aróma stráca. Môžete si z nich skôr urobiť pastu na spôsob klasického bazalkového pesta alebo ich môžete zamraziť dobre zabalené v mikroténovom vrecku.

PS: Nechápem síce, ako si niekto môže pomýliť medvedí cesnak s konvalinkou (konvalinka má úplne iné kvety a nevonia cesnakom!), ale občas sa to vraj stane. O nej sa traduje, že je jedovatá. Nie je. Obsahuje však látky podobné digitálisu, ktoré môžu ovplyvniť činnosť srdca. Ale to by ste museli zjesť poriadnu dávku. Takže, ak už prvý list nechutí po cesnaku, nejedzte tie ďalšie .

Konvalinka Toto je konvalinka. Rozdiel je viditeľný.

 Igor Bukovský

 

 

© Ambulanica klinickej výživy

www.akv.sk

02/212 999 27

 

 
E-LINE space