Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Pravdy a klamstvá o chudnutí v Teleráne Tv Markíza
Pravdy a klamstvá o chudnutí v Teleráne Tv Markíza Tlačiť E-mail

Vo februári 2009 spustila Tv Markíza s dr. Igorom Bukovským novú rubriku Telerána „Pravdy a klamstvá o chudnutí“, ktorá sa vysiela každý štvrtok v čase okolo 6,15 hod.

Svoje otázky môžete posielať priamo na adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

Otázky formulujte, prosím, veľmi konkrétne vo vzťahu k určitej situácií alebo informácií. Najlepšie, ak bude vaša otázka znieť napríklad “Je pravda, že…”

Ďakujeme za pochopenie, že všeobecné otázky a situácie, ktoré si vyžadujú osobnú konzultáciu, nemôžu byť riešené prostredníctvom televízneho vysielania alebo mailu.

Ak nestihnete “Pravdy a klamstvá o chudnutí” v Teleráne, videozáznam nájdete prístupný aj na stránke http://www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=360

Nižšie na tejto stránke nájdete postupne niektoré ďalšie zaujímavé otázky a odpovede, ktoré sa do vysielania “nezmestili”

za vašu dôveru ďakuje
Ambulancia klinickej výživy

 

 

 

Pravidelne športujem. Čo by som mala zjesť po kardio činnosti večer, ak nechcem pribrať?
Ja by som odporúčal iba to, čo vtedy robím ja:
1, bez výčitiek si dám kaleráb alebo mrkvu :-)
2, s malými výčitkami zjem veľké jablko, hrušku, pomaranče, mandarínky, jahody alebo iné ovocie (nie všetko naraz :-))
3, keď je zle, dám si najprv ovocie, potom jeden malý sójový ovocný jogurt
4, keď je úplne najhoršie, urobím si hrianku z celozrnného chleba, pokvapkám olivovým olejom a zjem k tomu asi polovicu lahôdkového tofu :-)
Všetko - aj moje výčitky :-) - však závisí od toho, kedy som cvičil a čo idem ešte robiť a ako dlho ešte budem hore.

Podľa Vášho názoru je oddelená strava výmysel? Už niekoľko rokov sa snažím stravovať sa podľa zásad oddelenej stravy, lebo som tomu uverila. Nechudnem, ale ani nepriberám. Tento spôsob stravovania mi celkom vyhovuje, ale predsa ma to niekedy obmedzuje.
Jana

Je delená strava na chudnutie?
Lubo, Ždiar
ad Delená strava: Podľa mňa to bude fungovať iba nejaký čas. Potom sa vrátite k svojmu starému spôsobu stravovania a života a všetko sa vráti. Stále ten istý princíp diét.
Viac o delenej strave nájdete v mojej knihe „Teraz to zíde“ alebo tu http://www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=97&Itemid=35

Je pravda, že pri chudnuti sa nesmie kombinovať mäsové a mliečné výrobky s ovocím?
Emília, Kysucké Nové Mesto
Osobne v tom nevidím žiadny problém. Ak vám vaša porcia mäsa a mliečnych výrobkov dovoľuje chudnúť, ovociu – či už v kombinácií alebo samostatne – by ste sa rozhodne nemali vyhýbať, pretože vaše telo potrebuje predovšetkým prírodné antioxidanty. Chudnutie je nezávislé od kombinácií, ale výrazne závislé od energetického pomeru: príjem – výdaj.

Je pravda, ze pre krvnu skupinu 0 so znizenou funkciou stitnej zlazy nie je vhodna kapusta v ziadnej forme, pretoze este viac znizuje jej funkciu?
Livi
Lívia, odborný a nestranný názor na stravovanie podľa krvných skupín uvádza dr.Pribiš na stránke AKV http://www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=96&Itemid=35
Ak máte pocit, že môžete mať problém so štítnou žľazou, rozhodne by ste mali absolvovať odborné endokrinologické vyšetrenie. Aj prípadne zistená znížená funkcia žľazy nemusí nijako súvisieť s konzumáciou kapustovej zeleniny. Podľa údajov, ktoré som kedysi kdesi čítal (chápem, že toto je je práve presná citácia , ale naozaj si už neviem spomenúť kde), tak by zdravý človek musel zjesť asi 7 kilogramov kalerábu denne, aby to ohrozilo činnosť jeho štítnej žľazy.

Je pravda,že ak po jedle zjeme grapefruit naštartujeme chudnutie?
Slavka, Rudina
Áno, existujú dôkazy, že grapefruit obsahuje látky, ktoré mierne podporujú metabolizmus. Aj preto nájdete v mojej knihe odporúčanie vyhýbať sa kvetinovým vôňam (jeden japonský výskum preukázal, že napr. levanduľa spomaľuje metabolizmus) a uprednostňovať vône citrusové (aviváže, deodoranty, parfémy a pod.)
Existuje aj štúdia, ktorá ukázala, že ak ľudia zjedli pred každými raňajkami polovicu grapefruitu, chudli ľahšie a viac. Ale opakujem: schudnúť iba grapefruitom (slávna grapefruitová diéta) sa naozaj nedá. Veď aj táto diéta je stará už skoro 100 rokov a problém obezity je stále väčší a väčší

Je pravda, že pohár vody s jablčným octom ráno na lačno pomáha chudnúť resp. naštartovať trávenie a jablčný ocot pomáha pri spaľovaní tukov?
Lucia
Nie. A naozaj vás znovu a naliehavo varujem: neskúšajte chudnúť pomocou jablkového octu. V dávkach, ktoré by chudnutie mohli vyvolať, spôsobuje vážne poškodenie vnútorných orgánov a z dávok, ktoré sú bezpečné, sa nechudne Viac sa dočítate v mojej knihe „Teraz to zíde“ v kapitole „Pravdy a klamstvá o výživových doplnkoch na chudnutie“.

Stretla som sa s ponukou čínskych produktov tianši, aký mate na to názor, nejde opäť o nejaký reklamný ťah?
Vaša diváčka
Nepoznám ich zloženie, ale väčšina takýchto „zázrakov“ podporuje skôr zbytočné míňanie peňazí ako redukciu hmotnosti. Kapitola „Pravdy a klamstvá o výživových doplnkoch na chudnutie“ uvádza podrobné informácie, ako rozpoznať falošné zázraky od doplnkov, ktoré môžu byť pri chudnutí užitočné.

Som veľkou fanúškou pána doktora Bukovského a chcela by som sa opýtať, či je pravda, že s karnitínom sa pri cvičení lepšie spaľujú tuky? Dá sa užívať popri cvičení aj dlhodobo? Ďakujem pekne za odpoveď.
Katka
V knihe „Teraz to zíde“ sa na strane 97 okrem iného o karnitíne dočítate aj toto: „Pravda je však takáto: austrálska štúdia z roku 2000 (novšiu zatiaľ nikto neurobil) celkom jasne preukázala, že užívanie karnitínu počas 8 týždňov v dennej dávke 4 gramy nezvýšilo metabolizmus ani neviedlo u žien s nadváhou k väčšiemu úbytku tukového tkaniva ako dosiahli ženy s rovnakou nadváhou bez karnitínu pri rovnakej úprave stravy a rovnakej fyzickej aktivite. (Int. J. Sport Nutr. Exerc. Metab. 2000 Jun; 10(2):199-207.)
Navyše, redukčný účinok karnitínu na telesnú hmotnosť a tukové tkanivo sa nepreukázal dokonca ani v prípade, kde by sme to čakali: u psychiatrických pacientov, ktorí majú deficit karnitínu spôsobený liekmi. (Bipolar Disord. 2006 Oct; 8 (5 Pt 1):503-7)
Čo sa týka bezpečnosti: niektorí ľudia môžu z neho pociťovať napínanie na vracanie a závraty, ale v dávkach do 6 gramov denne je netoxický. Zatiaľ ale nevieme, či je bezpečné aj jeho dlhodobé, niekoľkoročné užívanie.
Karnitín má však oveľa väčšiu perspektívu pri podpornej liečbe a sekundárnej prevencii ochorení srdca a ciev (ischemická choroba, infarkt myokardu, ateroskleróza periférnych ciev, arytmie).“

Je pravdou, že počas kojenia sa lepšie chudne. Kojím už 10 mesiac a zatial sa mi to vôbec nedarí.
Ďakujem. Zuzana
Zuzana, evidentne to teda pravda nie je Všetko zívisí od kalorického pomeru príjem – vádaj. počas dojčenia je väčšia šanca, že energetický výdaj bude väčší ako príjem, pretože tvorba mlieka podporuje metabolizmus (a, ako bolo nedávno publikované, chráni aj pred atakmi sklerózy multiplex u žien, ktoré na toto ochorenie nervového systémy trpia) Ak sa však žena počas dojčenia z nejakých dôvodov (osamelosť, únava a pod.) prejedá (= kalorický príjem je väčší ako výdaj, hoci aj „len“ o polovicu horalky), nemôže počítať s tým, že bude chudnúť...
Ak to nie je váš prípad, skúste zvýšiť svoj energetický výdaj tým, že budete viac chodiť, stáť, príp. cvičiť. Žena totiž aj počas dojčenia môže primerane cvičiť

Je pravda, že ovocie a orechy by sa nemali jesť v popoludnajších hodinách?
Ďakujem Jana, Bratislava
Nikdy doteraz som neobjavil žiadny dôkaz, ktorý by podporoval túto fámu.

Čo je pravdy na tom, že biele víno "pomáha" pri chudnutí ("zabíja" tukové bunky)?
Ďakujem. Qtinka
Biele víno neobsahuje žiadne látky, ktoré by „zabíjali“ tukové bunky, ale obsahuje látku (etanol), ktorá zabíja bunky nervové. Keďže je veľmi nepravdepodobné, že by na svete existovali ľudia, ktorí by boli obézni z premnoženia nervových buniek, biele víno – ako ani žiadny iný alkohol – rozhodne nemôžem odporúčať na chudnutie.

Je pravda, že ak má človek prekyslený organizmus, chudne sa mu ťažšie?
Prekyslenie organizmu, v zmysle skutočnej acidózy, je stav, ktorý nie je dlhodobo zlučiteľný so zdravím a životom. Nedajte sa sústavne presviedčať, že vaše telo je prekyslené a že potrebujete preto správne kombinovať potraviny alebo užívať nejaké neutralizačné prostriedky. Podľa môjho názoru tzv. pH diéta a podobné manévre nemajú z hľadiska chudnutia žiadne opodstatnenie. Je to komercia. Ich jediným kladom – ako v prípade delenej stravy – je, že človek začne chvíľu kontrolovať, Čo, Kedy a Ako zje. Bolo by to super, keby sa to dalo vydržať do konca života!
Na druhej strane je pravda, že nadmerný a častý príjem potravín, ktoré spôsobujú stratu zásaditých minerálov (spôsobujú to najmä živočíšne bielkoviny s veľkým obsahom síry – mlieko a mäso), podporuje napr. odvápnenie kostí.


 

 

 
E-LINE space