Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Objavili sme arrow Granátové jablko
Granátové jablko Tlačiť E-mail

Granátové jablko

Niektorí teológovia tvrdia, že jablko, ktoré had ponúkal v záhrade Eden nebolo obyčajné ale granátové jablko.

Toto zaujímavé tropické ovocie pôsobí ako labyrint pre veľké množstvo malých semienok (v jednom plode ich môže byť až 600!) obalených chutnou šťavnatou hmotou uschovanou v tuhom obale. Dostať ich odtiaľ nie je jednoduché, ale stojí to za to.

Granátové jablká obsahujú vitamíny B, C a E. V jednom stredne veľkom plode (asi 150 gramov dužiny) je 6 mg vitamínu C, 0,55 mg vitamínu E, asi 6 mikrogramov kyseliny listovej a 0,1 mg pyridoxínu. Zaujímavý je pomerne vysoký obsah medi (0,07 mg), ktorá je dôležitá pre tvorbu červených krviniek. Vysoký obsah draslíka (260 mg) je výhodný pri artériovej hypertenzii. Taníny svojím sťahujúcim a protizápalovým účinkom pôsobia hojivo na podráždený tráviaci systém.

To najlepšie a najsilnejšie v granátových jablkách sú však antioxidanty, najmä zo skupiny flavonoidov. Okrem protirakovinového a antiaterosklerotického pôsobenia sú prospešné aj pri kŕčových žilách alebo hemoroidoch.

Dnes zažíva toto tropické ovocie vo svete veľký boom – svojim silným antioxidačným účinkom patrí k čučoriedkam, jahodám, či brusniciam. Jeho výhoda je aj v tom, že sa veľmi dobre skladuje. Vydrží na chladnom a tmavom mieste aj pol roka.

Pre nás je jeho využitie trochu neznáme, ak si ale nájdete trochu času, internet je plný zaujímavých receptov. Vyskúšajte ho pridať do akéhokoľvek ovocného šalátu, jogurtu alebo cereálnej kaše.

A ešte jedna rada: pozor na škvrny po šťave z granátového jablka, niektorí odporúčajú pri manipulácii s ním používať rukavice. Ak ste sa už zašpinili, skúste citrónovú šťavu.

A hlavne, užite si jeho zaujímavú chuť!

Igor Bukovský

 

 

© Ambulancia klinickej výživy

www.akv.sk

02/212 999 27

 

 

 
E-LINE space