Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Orechy – výkonní spojenci
Orechy – výkonní spojenci Tlačiť E-mail

V zimnom období možno častejšie ako inokedy ležia na stole orechy. A ja sa Vás pokúsim presvedčiť, aby ste sa do nich s chuťou pustili.
Každý vie, že orechy sú mastné (preto vylúpané orechy opatrujte v chladničke a väčšie množstvo dokonca v mrazničke) a mnoho ľudí sa ich preto bojí. To vôbec netreba. 100 g vlašských orechov síce obsahuje asi 2700 kJ a môžu za to najmä tuky (tvoria asi 60%), ale objavy z posledných rokov posúvajú orechy do kategórie potravín, ktoré by sme mali rozhodne koznumovať každý deň. Takže: tých tukov sa netreba báť, pretože sú to tie najlepšie tuky, aké sa v prírode vyskytujú a ich vplyv na zdravie je rovnako priaznivý ako vplyv olív a olivového oleja. Mediteránna strava sa dnes propaguje ako ideálny model stravovania z hľadiska prevencie aterosklerózy Olivový olej, zelenina, chlieb, syry, chudé mäso... Jedna nedávna španielska štúdia však zistila, že keď sa k takejto tradičnej strave pridajú orechy, jej protisklerotický účinok je ešte silnejší. Orechy obsahujú nielen kvalitné tuky (9% mononenasýtených a 47% polynenasýtených mastných kyselín), ale tiež vlákninu, veľa vitamínu E, draslík (440 mg/100 g), horčík a arginín (aminokyselina, z ktorej vzniká látka s priaznivým účinkom na cievy). Toto všetko spôsobuje, že pravidelná konzumácia orechov znižuje hladinu celkového i „zlého“ LDL cholesterolu, triglyceridov, mierne zvyšuje hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu a poskytuje silnú antioxidačnú ochranu. Za posledné 3 roky bolo publikovaných niekoľko významných prác, ktoré priniesli zaujímavé zistenie: ľudia, ktorí konzumujú denne aspoň 30 g orechov (najúčinnejšie sú vlašské orechy a mandle), majú iba takmer polovičné riziko, že im ateroskleróza upchá cievy v srdci. Nie je to jednoduché? Stačí, ak si každý deň doprajete za hrsť-dve orechov a už bez toho, aby ste nejako inak zásadne menili svoj jedálny lístok, znížite svoje aktuálne riziko ischemickej choroby srdca na polovicu. Je to vôbec možné?! Ak budete dôslední, už kontrola cholesterolu o niekoľko týždňov môže ukázať prvé výsledky.
Ďalší dôvod pre potešenie z orechov začína odhaľovať aj výskum rakoviny: mandle bránia vzniku rakoviny hrubého čreva u laboratórnych zvierat. Zatiaľ nevieme, či rovnako pôsobia aj na človeka, ale nič predsa nemôžeme stratiť!
„Dobre, presvedčili ste ma. Začnem jesť orechy každý deň, ALE nepriberiem z nich?“ Môžem Vám znovu odpovedať výsledkami výskumov, ktoré sú momentálne k dispozícii: z krátkodobého hľadiska je nárast hmotnosti pri pravidelnej konzumácii orechov v dávke až 50 g denne zanedbateľný (priemerne 0,4 kg za 6 mesiacov). Navyše, priberanie na hmotnosti sa pozorovalo len u ľudí, ktorí mali na začiatku sledovania najnižšiu hmotnosť. Naopak, ženy s miernou nadváhou schudli v rovnakom období priemerne 0,5 kg (bez akejkoľvek ambície chudnúť!).
A ešte niečo: dajte si pozor, aby ktosi bez Vášho vedomia neurobil z orechov, ktorými sa chystáte chrániť svoje srdce, vypraženú a posolenú srdcervúcu provokáciu.

MUDr.Igor Bukovský, PhD.

 

 

 
E-LINE space