Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Stanoviská arrow Stanoviská AKV arrow Stanovisko k „Očkovaniu proti chrípke“
Stanovisko k „Očkovaniu proti chrípke“ Tlačiť E-mail

Aj vy patríte medzi tých, ktorí zvažujú očkovanie proti chrípke? Aj na vás pôsobia rozdielne názory odborníkov mätúco? Radi vám sprostredkujeme náš názor:

1. Zdravý človek v drvivej väčšine prípadov chrípku zvládne bez komplikácií, musí sa však zmieriť s niekoľko dní trvajúcou práceneschopnosťou, ktorá nemusí byť každému (či už z pracovných alebo finančných) dôvodov povôli. Ak sa rozhodnete nezaočkovať a pani chrípka si vás predsa nájde, venujte jej prosím aspoň pár dní u vás doma v posteli.Smile Ak totiž tak neurobíte, výrazne si zvyšujete riziko vzniku komplikácií ako je napríklad zápal srdcového svalu a to aj napriek tomu, že ste inak úplne zdravý človek. Taktiež by ste mali zvážiť, či nie ste dennodenne v pravidelnom kontakte s maličkými deťmi alebo naopak staršími či oslabenými ľuďmi. Môžete sa totiž stať pre nich zdrojom infekcie, ktorú nemusia zvládnuť tak ľahko ako vy.
2. Tehotná žena sa podľa všeobecne platných odporúčaní môže dať zaočkovať v ktorejkoľvek fáze gravidity. Všetky vakcíny dostupné na trhu sú neživé, obavy z možného vzplanutia ochorenia v dôsledku vakcinácie teda nie sú opodstatnené. Ideálne samozrejme je, predovšetkým ak ide o plánované počatie, dať sa zaočkovať ešte pred otehotnením. Chrípka je ochorenie, kde reálne hrozí poškodenie plodu, preto je opatrnosť namieste.
3. Iné ohrozené skupiny ľudí (mali by sa dať zaočkovať)

  • deti od 6 mesiacov do troch rokov a ľudia starší ako 59 rokov
  • pacienti s rakovinou, HIV pozitívni, pred a po transplantácii, astmatici, kardiaci, cukrovkári a pacienti s inými závažnými chronickými ochoreniami

4. Skupiny ľudí, ktoré sa môžu stať zdrojom infekcie pre oslabených jedincov (bolo by vhodné, keby sa dali zaočkovať)

  • personál domov dôchodcov, detských domovov, zariadení chráneného bývania, opatrovateľskej služby
  • zdravotníci pracovníci, ktorí priamo prichádzajú do kontaktu s pacientom alebo ohniskom nákazy
  • pracovníci rezortov, v ktorých dochádza k úzkemu kontaktu veľkého množstva ľudí (zamestnanci školstva, pôšt, obchodov, bánk, dopravy, policajti, vojaci a pod.)
  • deti predškolského a školského veku

5. Globálne hľadisko
Posledné roky sú obavy zo vzniku tzv. pandemického vírusu chrípky, ktorý by (okrem iného) mohol vzniknúť aj výmenou genetického materiálu medzi ľudským a vtáčím chrípkovým vírusom a spôsobiť tak veľmi vážne, životohrozujúce ochorenie. Táto pravdepodobnosť je tým vyššia, čim viac jedincov v populácii bude nakazených bežným ľudským typom vírusu. Aj preto Svetová zdravotnícka organizácia odporúča čo najvyššiu preočkovanosť populácie, aby kolovanie vírusu bolo čo najmenšie.

6. Upozornenie na záver

Očkovanie proti chrípke nechráni proti množstvu iných vírusových nákaz, ktoré sa u vás napriek tomu môžu vyskytnúť, čo je potom veľmi často nesprávne interpretované ako "dal som sa zaočkovať a aj tak som ochorel". Napriek očkovaniu proti chrípke, môžete dostať nádchu, zápal mandlí alebo bronchitídu, ktoré spôsobí iný vírus.

7. Ak teda patríte do kategórie zdravý človek a vo vašom blízkom okolí sa nenachádza ani kojenec ani senior či chronicky chorý človek, alebo ste sa jednoducho rozhodli, že to skúsite bez očkovania a keď vás chrípka navštívi, budete sa jej poctivo venovať pár dní u vás doma, máme tu pre vás program 12345štart a držíme vám palce Smile

 

 
E-LINE space