Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Pivom proti páleniu záhy?
Pivom proti páleniu záhy? Tlačiť E-mail

 

Škriabe Vás v hrdle a chrípka z toho nikdy nie je? Je Vám akosi nakyslasto? Bolí Vás za hrudnou kosťou? Reagujú zrazu vaše zadné zuby na chlad a sladkosti? Takto, aj všelijako inak sa môže prejavovať pálenie záhy – pyróza.

Čo to vlastne je? Prečo a čo sa to stane? Krátke zopakovanie anatómie: potrava prechádza z úst pažerákom do žalúdka. Spojenie medzi pažerákom a žalúdkom je normálne zatvorené silným prstencovitým svalom – zvieračom, ktorý bráni návratu potravy zo žalúdka. Veď, keď sa to v takom preplnenom žalúdku začne všetko miešať, musí to tam ostať dobre „utesnené“. Inak hrozia problémy. Pálanie záhy vzniká vtedy, keď sa ten sval-zvierač uvoľnuje a prepúšťa kyslý obsah žalúdka do pažeráku. Pažerák nie je odolný voči kyseline a tráviacim enzýmom a jeho sliznica je tým chemicky dráždená. Dlhotrvajúce dráždenie sliznice ju nielen poškodí, ale môže viesť aj ku vzniku rakoviny. Podľa toho, aké množstvo trávenej potravy zo žalúdka vyteká nesprávnym smerom a podľa toho, koľko je v tom kyseliny, mení sa intenzita príznakov. Veľa ľudí o tom, že ich pažerák je v ohrození ani nevie. Tí ostatní sa nejako snažia riešiť problém. Zopakujem: pálenie záhy spôsobuje uvoľnenie svalu medzi pažerákom a žalúdkom.

Strava a nápoje veľmi význbamne ovplyvňujú vznik pálenia záhy a ak týmto problémom trpíte, radi Vám pomôžeme.

Aj keď je pravda, že príjem a zloženie potravy je najčastejším faktorom, ktorý ovplyvňuje, či pálenie záhy vznikne, aké je silné, ako dlho trvá a či sa stav zhoršuje, existujú aj iné dôvody, prečo sa pálenie záhy môže objaviť. Také tehotenstvo treba len prežiť. Stres zodpovedne a úprimne riešiť. Ak ale nie ste ani tehotní, ani vás nezvalcoval stre, ba nepomáhajú ani dobre požuté mandle bez šupky, treba upozorniť na Váš problém lekára a ten asi začne pátrať aj po možnej infekcii nebezpečným mikroorganizmom Helicobacter pylori. (Vyšetrenie je možné aj z krvi.)

Samozrejme, každý môže zažiť pálenie záhy, ale nesmie sa stať častým a opakovaným príznakom. Nenechajte si teda v hrdle zbytočne horieť ani malý plamienok. Mohol by byť predzvesťou veľkého požiaru.

 

 
E-LINE space