Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Desať najčastejších otázok o sóji a zdraví srdca Tlačiť E-mail

  • Majú sójové potraviny priaznivý účinok na srdce?

Americká kardiologická asociácia (AHA) rovnako ako americký Úrad pre potraviny a liečivá (FDA) sa zhodujú v tom, že sójové potraviny majú svoje miesto v strave podporujúcej zdravé srdce. Podľa najnovšieho vyjadrenia AHA „...sójové potraviny ako tofu, sójové maslo, sójové oriešky alebo niektoré sójové burgery by mali byť prínosom v prevencii srdcových ochorení a ochrane zdravia ako takého. V roku 1999 FDA schválilo zdravotné tvrdenie týkajúce sa sójovej bielkoviny a srdcovo-cievnych ochorení. Výsledkom toho je fakt, že súčasťou označenia potravín obsahujúcich dostatočné množstvo sójových proteínov môže byť tvrdenie o ich pozitívnom účinku na zdravie srdca.

  • Ak mám hladinu cholesterolu v krvi veľmi zvýšenú, môže ju konzumácia sójových potravín znížiť
    na odporúčané hodnoty?

Žiadna potravina alebo potravinový doplnok sám o sebe nezníži hladinu cholesterolu na požadovanú úroveň. Strava chrániaca srdce a cievy vyžaduje realizáciu komplexných zmien. To znamená urobiť malé zmeny v mnohých rozličných oblastiach svojej výživy. Výsledky vedeckých výskumov jasne ukázali, že sójová bielkovina ako súčasť stravy môže byť dôležitým faktorom celkovej diéty, ktorá podstatne zníži hladinu cholesterolu.

  • Ako znižujú sójové potraviny cholesterol?

Sójové potraviny znižujú cholesterol v zásade dvoma spôsobmi:

a) tradičné sójové potraviny sú bohaté na polynenasýtené mastné kysliny, zároveň obsahujú málo nasýtených tukov a žiaden cholesterol. Nakoľko nasýtené tuky cholesterol zvyšujú a polynenasýtené znižujú, konzumácia sójových potravín namiesto klasických proteínových zdrojov živočíšneho pôvodu môže redukovať cholesterol.

b) Sójová bielkovina priamo znižuje hladinu cholesterolu. Tento účinok potvrdilo doposiaľ viac ako päťdesiat klinických štúdií.

  • Do akej miery znižujú sójové potraviny cholesterol?

Miera do akej sú sójové potraviny schopné znížiť hladinu cholesterolu u jednotlivých ľudí je veľmi individuálna. Ľudia reagujú na potraviny a diétne zmeny zamerané na zníženie cholesterolu rozlične. Konzumácia sójovej bielkoviny znižuje LDL cholesterol (zlý cholesterol) o 3 – 5%. V priebehu rokov môže táto jediná dietologická zmena znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení o viac než 10%. Naviac, ak sójové potraviny nahradia v bežnej strave potraviny bohaté na nasýtené tuky, môže byť redukcia celkového cholesterolu ešte výraznejšia.

  • Majú sójové potraviny aj iné zdravotné benefity ako znižovanie cholesterolu?

Bolo preukázané, že sójové bielkoviny znižujú hladinu triglyceridov v krvi približne o 6%. Predpokladá sa, že triglyceridy zvyšujú riziko vzniku ochorenia srdca. Sójová bielkovina tiež veľmi mierne zvyšuje hladinu HDL cholesterolu (dobrého cholesterolu), ktorý chráni srdce.

  • Aké iné benefity majú sójové potraviny vo vzťahu k srdcovým chorobám?

Štúdie ukázali, že sójové potraviny môžu ovplyvniť mnoho rizikových faktorov srdcových ochorení. Izoflavóny obsiahnuté v sóji priamo zlepšujú stav ciev. Tiež dokážu zamedziť vzniku krvných zrazenín a potláčajú zápaly – ovplyvňujú teda dva faktory, ktoré znižujú riziko srdcových ochorení. Avšak skôr než sa urobí definitívny záver, je ešte potrebné realizovať v tejto oblasti mnoho výskumných projektov. Napriek tomu je už dnes jasné, že sójové potraviny znižujú riziko vzniku srdcových ochorení mnohými cestami.

  • Koľko sójovej bielkoviny je potrebné konzumovať pre zníženie hladiny cholesterolu?

Doposiaľ nebolo určené presné množstvo sójovej bielkoviny, potrebnej na zníženie hladiny cholesterolu. FDA stanovilo, že ľudia, ktorí chcú znížiť svoj cholesterol, by mali denne skonzumovať 25 gramov sójovej bielkoviny, avšak existujú dôkazy, že aj menšie množstvo môže byť efektívne.

  • Ako často je potrebné konzumovať sójové potraviny, aby hladina cholesterolu klesla?

Ľudia zúčastňujúci sa klinických štúdií týkajúcich sa znižovania cholesterolu konzumujú sójové potraviny denne. Doposiaľ nie je známe, aký účinok by mala ich menej častá konzumácia. Požívanie viacerých malých dávok sóje v rámci každodennej stravy, podobne ako je to bežné v Ázii by mohlo byť prospešnejšie ako jednorázová konzumácia veľkej dávky raz denne.

  • Sú niektoré druhy sójových potravín v boji proti srdcovým ochoreniam účinnejšie ako ostatné?

Všetky sójové potraviny majú svoje miesto v diéte chrániacej srdce, najmä ak nahradia potraviny bohaté na nasýtené tuky a cholesterol. Konzumácia sójových potravín bohatých na bielkoviny môže uľahčiť dosiahnutie odporúčanej dennej dávky 25 gramov sójovej bielkoviny. Nakoľko však aj izoflavóny prispievajú k ochrane srdca, je rozumné konzumovať sójové potraviny bohaté na bielkoviny i tie, ktoré sú bohaté na izoflavóny.

  • Môže nám príliš veľa sóje uškodiť?

Štúdie dokazujú, že pre zdravých dospelých je bezpečné konzumovať aj väčšie množstvá sójových potravín. Avšak dietológovia vždy odporúčanú pestrú a rôznorodú stravu. V tejto súvislosti je vhodné vnímať sójové potraviny ako jedny z mnohých zdraviu prospešných potravín vo výžive človeka.

Ak chcete mať istotu, že Vaša strava obsahuje všetko, čo Vaše telo potrebuje, AKV Vám ponúka analýzu výživového záznamu.

 
E-LINE space