Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Bezlaktózové mliečne výrobky Tlačiť E-mail

 

AKV Vám odporúča tieto bezlaktózové mliečne výrobky. Ich použitie, samozrejme, zodpovedá individuálnej situácii.

Čo je to laktózová intolerancia a prečo vznikne?

Laktózová intolerancia je čiastočná alebo úplná neschopnosť tráviaceho systému spracovať mliečny cukor laktózu. Príčinou je nedostatok laktázy – enzýmu štiepiaceho laktózu. Podľa odhadov môže týmto problémom trpieť okolo 25% belošskej rasy a až 75% príslušníkov ostatných rás. S vekom sa výskyt laktózovej intolerancie zvyšuje a viac ako 40% ľudí vo veku nad 60 rokov trpí týmto problémom. Laktózová intolrancia nie je potravinovou alergiou a treba ju odlíšiť od netolerancie mliečnych výrobkov, ktorá predstavuje zložitejší problém. Nedostatok enzýmu laktáza môže byť vrodený alebo získaný. Príčinou získanej intolerancie laktózy môže byť

  • vírusová infekcia dýchacích ciest alebo tráviaceho systému (môže po niekoľkých dňoch odoznieť a postihnutý človek opäť toleruje laktózu)
  • akútne alebo chronické zápalové ochorenie sliznice tráviaceho systému
  • nevhodné a časté užívanie antibiotík

Ako sa prejavuje?

Nestrávená laktóza je na jednej strane príčinou premnoženia baktérií, ktoré produkujú nadmerné množstvo plynov a na strane druhej je príčinou riedkej stolice – hnačky. Intenzita príznakov závisí od rozsahu enzýmového deficitu a od množstva skonzumovanej laktózy. Sú ľudia, u ktorých je deficit nevýrazný a príznaky nie sú prítomné alebo sú len mierne a človek ich dlho prehliada. Čím menej enzýmu črevo dokáže tvoriť a čím viac laktózy sa v krátkom čase do čreva dostane, tým sú príznaky výraznejšie. Charakteristickým príznakom laktózovej intolerancie je, že sa do 30-120 minút po konzumácii potraviny s obsahom laktózy objavia tieto ťažkosti:

  •  plynatosť a zvukové prejavy pohybu čriev
  • hnačka
  • kŕče a bolesť v brušnej dutine

Čo robiť?

V prípade, že máte iba slabšie prejavy laktózovej intolerancie, znesiete malé množstvo laktózy a nasledujúce opatrenia nemusia byť také dôsledné, ako v prípade, že máte lekárom potvrdenú diagnózu a netolerujete ani malé množstvá mliečneho cukru. V takom prípade je nevyhnutné

  •  dôsledne vylúčiť z jedálneho lístka všetky mliečne výrobky (kravské, ovčie a kozie mlieka a syry, acidofilné mlieko, kakao, jogurty, tvaroh, zmrzlinu...)
  • dôsledne vylúčiť všetky potraviny, ktoré obsahujú laktózu - mliečna čokoláda, dezerty, keksy, zákusky, koláče s obsahom sušeného mlieka, maslo, margarín alebo mliečne výrobky
  • s lekárom stanoviť obsah laktózy v liekoch (laktózu obsahuje asi 20% liekov na predpis a asi 6% voľnopredajných liekov) a nájsť alternatívy bez laktózy
  • sledovať zloženie a prípadný obsah laktózy vo všetkcýh používaných potravinách (napr. lunchmeat), nápojoch a hygienických potrebách (žuvačky)

Moderné technológie výroby potravín v posledných rokoch umožňujú také spracovanie kravského mlieka, ktorým sa z neho odstráni problémový cukor – laktóza a človek trpiaci laktózovou intoleranciou môže takéto mlieko konzumovať bez spomenutých dôsledkov.
 
Ak patríte k ľuďom trpiacim laktózovou intoleranciou, už aj na Slovensku máte k dispozícií bezlaktózové mlieko a bezlaktózové mliečne výrobky. Výrobky Minus L Vám garantujú elimináciu problémov.
 
Pozn.: Ak Vaše problémy s trávením mliečnych výrobkov pretrvávajú aj po striktnom dodržiavaní uvedených odporúčaní a dôslednej konzumácií iba bezlaktózového mlieka, mali by ste svoj problém koznutlovať s gastroenterológom, pretože môže ísť aj o celkovú alergiu na bielkoviny kravského mlieka.
 
MUDr. Igor Bukovský, PhD.
Ambulancia klinickej výživy
 

Bezlaktózový mliečny puding kakaový

výrobca Omira GmbH, D-88214 Ravensburg, Nemecko
Zloženie: plnotučné mlieko (55%), smotana (30%), cukor, modifikovaný škrob, kakaový prášok (1,8%), hroznový cukor, karagenan, aroma
Obsah laktózy: nižší ako 0,1 g/100g výrobku
Hmotnosť: 4x125 g
 
Výživové hodnoty (na 100 g výrobku)
Využiteľná energia: 523 KJ/125 Kcal
Bielkoviny: 3,2 g
Sacharidy: 16,7 g
Vápnik: 100 mg (12,5% z dennej potreby)
Sacharidy: 16,7 g
Tuk: 5,0 g
Nasýtené MK: 3,1 g
Sodík: 0,05 g

 Bezlaktózový mliečny puding kakaový

 Bezlaktózový probiotický jahodový jogurt

Bezlaktózový probiotický jahodový jogurt

 

výrobca Omira GmbH, D-88214 Ravensburg, Nemecko
Obsah tuku: 3,5 % v mliečnej zložke
Zloženie: jogurt, 17% jahodová zložka s arómou, cukor, obsah jahody 8,5 %
Obsah laktózy: nižší ako 0,1 g/100g výrobku
Hmotnosť: 150 g
 
Výživové hodnoty (na 100 g výrobku)
Využiteľná energia: 436 KJ/103 Kcal
Bielkoviny: 4,4 g
Sacharidy: 15,6 g
Tuk: 2,6 g
Nasýtené MK: 2,2 g
Sodík: 0,05 g 
 

Bezlaktózový nízkotučný tvaroh

vyrobené pre Omira GmbH, D-88214 Ravensburg, Nemecko
Zloženie: tvaroh, bezlaktózový jogurt
Obsah laktózy: nižší ako 0,1 g/100g výrobku
Hmotnosť: 200 g e
 
Výživové hodnoty (na 100 g výrobku)
Využiteľná energia: 261 KJ/62 Kcal
Bielkoviny: 12,5 g
Sacharidy: 4,0 g (z toho cukor 2,2 g)
Vápnik: 120 mg
Tuk: 0,3 g
Nasýtené MK: 14,7 g
Sodík: 0,03 g 

 Bezlaktózový nízkotučný tvaroh

 Bezlaktózové plátky Emmentaler

Bezlaktózové plátky Emmentaler

výrobené pre Omira GmbH, D-88214 Ravensburg, Nemecko
Plnotučný, polotvrdý, zrejúci syr.
Obsah tuku v sušine: 45%
Zloženie: syr Emmentaler
Obsah laktózy: nižší ako 0,1 g/100g výrobku
Hmotnosť: 150 g e
Balené v ochrannej atmosfére.


Výživové hodnoty (na 100 g výrobku) Využiteľná energia: 1603 KJ/386 Kcal
Bielkoviny: 29 g
Sacharidy: < 0,1 g (z toho cukor < 0,1 g)
Tuk: 27,9 g (z toho nasýtené MK 19,7 g)
Sodík: 275 mg
Vápnik: 1 029 mg 

Bezlaktózové polotučné mlieko UHT

výrobca Omira GmbH, D-88214 Ravensburg, Nemecko
Zloženie: mlieko polotučné
Obsah tuku: 1,5 %
Obsah laktózy: nižší ako 0,1 g/100g výrobku
Obsah: 1 liter
 
Výživové hodnoty (na 100 ml výrobku) Využiteľná energia: 192 KJ/46 Kcal
Bielkoviny: 3,3 g
Sacharidy: 4,7 g (z toho cukor 4,7 g)
Tuk: 1,5 g (z toho nasýtené MK 0,9 g)
Sodík: 0,05 g
Vápnik: 120 mg  

 Bezlaktózové polotučné mlieko UHT
 
E-LINE space