Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Gaštan Tlačiť E-mail

 

(Castanea sativa) podobne ako jeho vzdialený príbuzný – žaluď má vysoký obsah uhľovodíkov, a preto bol používaný ako pseudocereália. Je tiež niekedy dusený a konzumovaný ako zelenina. U nás je obľúbený pečený a radi si ním v studených sychravých jesenných dňoch ohrievame ruky. Gaštan jedlý si nesmieme zameniť za pagaštan konský, ktorý je nejedlý a patrí do úplne inej botanickej rodiny.

Gaštan je pre svoju vlhkosť náchylný na plesne, preto musí byť uskladnený v suchu a chlade a skonzumovaný rýchlo. Nazbierané gaštany jedlé vo väčšom množstve najprv niekoľko dní necháme pri izbovej teplote dozrieť a vysušiť.

Gaštan obsahuje veľa tanínov, ale pečením ich obsah klesá. Gaštany pred pečením treba jemne narezať, aby sa hnedá šupka dala ľahko odstrániť.

 
E-LINE space