Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Višne v rume - bez rumu Tlačiť E-mail

 

VišneVišne (Cerasus vulgaris) sú charakteristické svojou arómou a obľúbené pre osviežujúci účinok. Voči zmenám teploty a dažďu sú odolnejšie ako čerešne, pravdepodobne aj preto, že existujú ako hybridy pôvodom zo svahov Kaukazu. Neskôr sa prechodne ich domovom stalo Španielsko a dnes sú dostatočne rozšírené po celej severnej aj južnej časti Zeme. Ovocinár pozná dve skupiny kultivarov višní: kyselky (pravé višne s ostro kyslou a farbia­cou šťavou) a amarelky (svetločervené ovocie s tenkou šupkou a šťavou, ktorá nefarbí veľmi výrazne).

Liečivá a prírodná sila višní je uložená vo vita­míne C, ovocných kyselinách, farbive, aromatických látkach. Aj višne podobne ako každé ovocie, možno využiť na niekoľkodňovú kúru, počas ktorej konzumujeme len zdravé a zrelé ovocie v množstve asi 1-2 kg za deň.

Čo ešte? Nič. Už len teraz choďte, oberajte, jedzte. Čo nezjete, zavarte, uvarte na džem alebo marmeládu, usušte alebo urobte sirup. Poklady ukryté v drobnom ovocí užívajte v lete, na jeseň i v zime. Všetko, čo je pre nás potrebné, máme na dosah ruky.

 

 
E-LINE space