Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Čo to tam vlastne máme? Tlačiť E-mail

 

Tráviaci systém zabezpečuje proces prijatia, mechanického a chemického spracovania, pohybu a trávenia potravy ako aj vylučovania stolice. Tráviaci systém - to je vlastne okolo 8 metrov dlhá “diera” cez naše telo, ktorej jednotlivé “zákutia” sú prispôsobené svojím funkciám: dutina ústna, zuby, jazyk, slinné žľazy slúžia prijatiu potravy, jej mechanickému spracovaniu a zmiešaniu zo slinami. Preto žujeme čo najkratšie! Že by to malo byť naopak? Prečo to potom všetci robíme zle? Potravu skutočne potrebujeme dôkladne požuť a premiešať so slinami. Inak už do samého začiatku trávenia vkladáme semienko všelijakých “čudných” tráviacich ťažkosti (plynatosti, nepravidelnej stolice, žalúdočnej ťažoby a grgania).

Nechcem vás v žiadnom prípade strašiť a prikazovať každé sústo požuť 20-, 30- či 40-krát. Nuž, ale trikrát zahryznúť do veľkého chleba so salámou a prehltnúť kusy veľké ako zemiaky, jablko zjesť na päť "hryzov" a prehĺtať celé štolverky tiež nemožno považovať za správny prístup. Skúste sa pri najbližšom jedle skontrolovať – Vaše sústo by malo byť pred prehltnutím skoro tekuté (aj polievku a omáčku sa odporúča trochu “pozdržať” v ústach).

Ak zistíte, že to je ťažké, určite si neberte na pomoc coca-colu ani bylinkový čaj. Pitný režim je síce veľmi dôležitý, ale vypitá tekutina nenahradí pri trávení potrebné sliny, ba môže spôsobiť tráviace ťažkosti. (To isté sa, samozrejme, týka aj piva, vína a iných populárnych "zalievadiel" jedla.)

 

Trojárová “záhrada”

GIT KLKY MODELAk sa už potrava v žalúdku dobre premieša a bielkoviny sú natrávené, postupuje v malých dávkach do čreva - najprv toho tenkého. Teraz prichádza na rad definitívne trávenie sacharidov, tukov a bielkovín. V hre musí byť výborne zladený orchester žalúdka, čreva, pečene, žlčníka, pankreasu, črevných žliaz a črevných svalov.

Natrávená potrava sa neustále mieša a posúva smerom ku konečníku (Postupujte ďalej do vozu!) a výživné látky sa vstrebávajú do krvi kolujúcej v tenučkých vlásočniciach črevnej steny. Pod mikroskopom zistíme, že vnútorná strana čreva je posiata miliónmi prstovitých výbežkov – klkov (obrázok), ktoré obsahujú drobné krvné aj lymfatické cievy a tie umožňujú vstrebávanie látok z čreva.

A teraz sa podržte! Pretože sa práve dozviete, že tieto výbežky čreva zväčšujú plochu, cez ktorú sa potrava vstrebáva do tela, na neuveriteľných 100 až 300 metrov štvorcových! (To nie je žiadna tlačová chyba. Naše črevo je veľká tajomná záhrada v našch útrobách.) Klky sa “ponárajú” do trávenej potravy a “odsávajú” látky do krvi. Nanešťastie, nasávajú aj to, čo netreba, aj to, čo môže byť škodlivé. Nie je to chyba stvorenia, je to chyba záhradníka, ktorý sa o túto trojárovú záhradku stará. Smile

 

…a je to!

Ako trávenina postupne prechádza do čreva hrubého, neustále sa zahusťuje. Ak je obsah čreva postihnutý hnilobou (čo je práve prípad premnoženia nevhodných mikroorganizmov), ak sa v čreve nenachádza dostatok vlákniny a tekutiny, stolica sa ťažko vylučuje a na svete je problém zápchy (obstipácie). Zápchu môžeme definovať ako sťažené, namáhavé, bolestivé vyprázdňovanie malého objemu tuhej stolice menej ako jedenkrát denne. Normálne je mať stolicu aspoň raz za deň. Dlhotrvajúca obstipácia je jednou z najčastejších príčin rakoviny hrubého čreva, ktorej sa v našej krajine tak dobre darí. Nielen medzi ženami, aj medzi mužmi. Smile

Žiadne tabletky, kvapky ani list senny nie sú trvalým riešením problému zápchy. Strava s dostatočným obsahom vlákniny, tekutín, dobrí nájomníci - probiotické baktérie Smile, dostatok pohybu a pravidelný režim vyprázdňovania sú účinným opatrením proti zápche v drvivej väčšine prípadov.

Ak sme teda úspešne absolvovali odyseu potravy naším tráviacim traktom, umyjeme si ruky a s citom skúseného záhradníka si pripravíme pokrm, ktorý poslúži nielen našej chuti, ale aj telu, mysli, duši a nepoškodí ten zložitý systém tráviacej sústavy - záhradku v našich útrobách. Smile

 
E-LINE space