Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Neprežeňte sa v lete!
Neprežeňte sa v lete! Tlačiť E-mail

 

Každý to vie, takmer každý si to už aj zažil. Nejde o banalitu. Akútna hnačka skomplikuje život aj doma, ale ešte viac niekde na ceste za chvíľami pokoja či priamo na dovolenke. Môže trvať iba niekoľko hodín a doznieť bez viditeľných následkov, no môže trápiť aj niekoľko dní – úplne vysiliť, dehydratovať organizmus a spôsobiť rozsiahle škody, z ktorých sa telo bude zotavovať aj niekoľko mesiacov. Takže zase sme pri tom: prevencia je lepšia ako ignorancia a následné problémy.

Najčastejším dôvodom hnačiek v lete je infekcia kontaminovanými potravinami, ktoré môžu obsahovať veľké množstvo týchto baktérií: Salmonella, Campylobacter, Shigella, Escherichia colli – znie to strašidelne, však? U diabetikov tiež umelé sladidlá. Aj niektoré vírusové ochorenia (rotavírusy, adenovírusy) sa môžu prejaviť hnačkami. Užívanie antibiotík je častou príčinou hnačiek v každom veku.

Hnačka je definovaná ako riedka až vodnatá frekventovaná stolica väčšieho objemu. Niekedy ju sprevádzajú kŕče, bolesti brucha, zvýšená teplota a vracanie. Bakteriálna a parazitárna infekcia môže spôsobiť, že stolica obsahuje aj krv.

Prečo hnačka vlastne vzniká? Potrava, ktorú ste zjedli, sa po spracovaní mení na tekutú kašu, ktorá sa postupne zahusťuje tým, že sa voda a živiny v tráviacom trakte vstrebávajú. Výsledkom je normálna stolica. Ak sa však potrava posúva tráviacim traktom rýchlejšie (infekcia dráždi črevá k silnejším pohybom), nie je dosť času na to, aby sa stolica zahustila. Navyše, sliznica čreva, ktorá obstaráva vstrebávanie živín a tekutiny, je zapálená a poškodená. Stolica ostáva riedka a má veľký objem.

Väčšina prípadov hnačiek prejde v priebehu 2 – 4 dní aj bez liečby. Vírusová infekcia nevyžaduje žiadnu liečbu, antibiotiká sú vtedy dokonca kontraproduktívne, preto si ich neordinujte sami. Ani bakteriálne infekcie žalúdka a čriev sa normálne neriešia antibiotikami. Pozornosť treba venovať predovšetkým dostatočnej rehydratácii organizmu a prísunu minerálov: pite najmenej 8 – 10 pohárov tekutín (v horúcich dňoch ešte viac) alebo na každý stratený kilogram hmotnosti navyše 4 poháre. Vhodné tekutiny: minerálne vody, čaje, ovocné a zeleninové šťavy, voda. Minerálne vody by mali obsahovať dostatok sodíka, horčíka, vápnika, a najmä draslíka. Narušená rovnováha minerálnych látok v tele alebo ich nedostatok môže mať za následok vážne poškodenie zdravia až ohrozenie života, ktoré sa môže rozvinúť aj v priebehu niekoľkých hodín. Počas hnačky sa odporúča konzumovať – okrem známych suchárov – aj hrášok, biela ryža, kukurica, husté zeleninové polievky či ovocné pyré. Keď hnačka ustúpi, veľa ľudí robí chybu: vrhne sa na jedlo, pretože vyhladli. Chyba. Aspoň tak dlho, ako hnačka trvala, treba držať šetriacu diétu: vylúčiť mastné a pikantné jedlá, mliečne výrobky, vajíčka, údeniny, sýtené nápoje, alkohol a kofeín a neprejedať sa. Ak hnačka trvá dlhšie ako týždeň, ak ju sprevádzajú zvýšené teploty, bolesti a kŕče v brušnej oblasti alebo ak je v stolici prítomná krv, vyhľadajte pomoc lekára.

Dajte si pozor: neprežeňte TO, aby to TO neprehnalo potom vás.

Okrem toho, zdravie svoje a svojich blízkych môžete chrániť pred črevnými infekciami už vopred: niekoľko dní pred cestou začnite s užívaním probiotík. Nestačia však probiotické mliečne výrobky (tie môžu byť v lete dokonca zdrojom infekcie), treba použiť výživové doplnky s obsahom aspoň 4 – 6 miliardy baktérií v kapsule a probiotiká užívať počas celej dovolenky. Všetko potrebné o probiotikách nájdete v kapitole „Podnájomníci“.

 

z knihy „Návod na prežitie pre muža

 
E-LINE space