Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Dovolenka: Trend alebo peniaze?
Dovolenka: Trend alebo peniaze? Tlačiť E-mail

 

Príliš veľa času prežívame pod obrovským tlakom. Zodpovednosť kladená na muža dnes možno nie je väčšia ako pred 100 rokmi, ale informačný príval a možnosti, ktoré nepoznajú obmedzenie, nás stláčajú do malého mnohouholníka. Vedomie a podvedomie sú zahltené každý deň podnetmi, ktoré nedokážeme primerane spracovávať, a tak sa kdesi vo vnútri hromadia neutriedené informácie, zážitky, skúsenosti, konflikty... a začíname sa tešiť na dovolenku – ten imaginárny čas odpočinku a regenerácie. Ako vás však prekvapí, keď zistíte, že po návrate z tej dlho očakávanej odbočky zo všednosti potrebujete niekoľko dní oddychu. Je to v poriadku? Alebo sa niekde stala chyba?

Relaxácia – uvoľnenie – z dlhodobého vypätia je stav, o ktorom v súvislosti s dovolenkou snívame všetci, ale len máloktorí ho naozaj dosiahnu. Niekto je schopný relaxovať kdekoľvek a za akýchkoľvek okolností, ale poznám mužov, o ktorých by sa dalo povedať, že za celý svoj život neprežili pocit skutočného uvoľnenia a regenerácie. Ako je možné dosiahnuť uvoľnenie? Dá sa nejako stať oddýchnutým človekom?

Bádanie stopára galaxiou týchto otázok vyžaduje aspoň základné informácie o význame odpočinku. Vychádzajme teda z toho, že odpočinok podporuje

  • tvorbu dôležitých látok v tele,
  • mentálnu a fyzickú výkonnosť,
  • regeneráciu a obnovu buniek a tkanív,
  • výkonnosť imunitného systému a hojenie rán,
  • vylučovanie toxických látok z tela.

Aby tieto procesy prebiehali optimálne, telo potrebuje pozitívny stereotyp. Ešte raz: pozitívny stereotyp. A vonkoncom to neznamená len pravidelný, dostatočne dlhý a kvalitný spánok. Sú ľudia, ktorí sa tešia, ako prespia dva týždne pri mori, ale to asi nie je zmyslom ich dlhej cesty. Dlhší oddych na dovolenke by mal byť aj aktívny, ale má vychádzať zo základnej potreby – oddýchnuť si.

Telo a duša zrejme nebudú mať vytvorené optimálne podmienky na to, aby sa postavili „na nohy“, ak sa počas dovolenky stále za niečím ženiete. Oveľa rozumnejšie bude, ak si aj na dovolenke ponecháte aspoň základný rytmus života bez výrazných zmien.

Toto sú chyby, ktorých sa pri dovolenkovaní dopúšťame najčastejšie:

 

Ponocovanie a dlhé dospávanie

Tvorba mnohých hormónov (pohlavné hormóny, hormóny nadobličiek a pod.), tvorba moču, regulácia príjmu potravy, sexuálne funkcie, imunitný systém – to všetko podlieha 24-hodinovému cyklu, ktorý je vo veľkej miere riadený spánkovým rytmom. Narušenie spánkového stereotypu a nedostatok spánku počas dovolenky „rozhádže“ regulačné mechanizmy často na dlhé obdobie. (Spomínate, ako ťažko sa vám prestavuje na normálny režim po návrate?)

 

Prejedanie

Švédske stoly sú síce plné jedla, ale koľko tučných Švédov ste videli? Neprejedajte sa len preto, lebo ponuka je veľká a lákavá. Nemusíte predsa zjesť zakaždým zo všetkého a zakaždým niečo iné a obrovskú porciu. Raňajky sú dôležité jedlo, ale naozaj potrebujete naraz tri nožičky pečenej klobásy, omeletu so šunkou, broskyňový kompót a croissanty s nutellou? Aj doma zjete toľko? Už o tom píše aj pán Viewegh Smile

A večere? Nečudujte sa, že za dva týždne priberiete aj 4 kilogramy, ak sa hostíte do polnoci tým najmastnejším a najsladším, čo je na stole alebo poruke a potom do rána popíjate miestne vína či nejaký tvrdší drink. O tom, že srdce a pečeň ledva čakajú na koniec tohoto útoku „zbraňami cieleného ničenia“ ani nehovoriac.

 

Celodenná pasivita

V noci ste spali málo (dôvody poznáte najlepšie sami Smile), o 10. hodine ste dojedli svoje obrovské a ťažké raňajky. Čo teraz? Lehátko čaká, vetrík pofukuje, je najvyšší čas položiť sa a nepohnúť sa, až kým vás nezobudí vykrikovanie plážového predavača nanukov alebo nejakých poriadne sladkých a slnkom „unavených“ dezertov. Prípadne sa na chvíľu presuniete do samoobslužnej reštaurácie a vyplníte medzičasom vzniknutý priestor po odchádzajúcich raňajkách. V lepšom prípade ste ešte stihli chvíľu postáť pri bazéne či pri brehu a skontrolovať deti.

 

Nadmerná fyzická aktivita

Na druhej strane, ideálne nie je ani to, keď si z ničoho nič z dovolenky urobíte reprezentačné sústredenie pred olympijskými hrami. Nemusíte predsa stihnúť všetky druhy športu, ktoré sa vám ponúkajú a nemusíte sa každý deň zničiť tak, že sa ledva vlečiete na večeru... Jasné, že niekomu to môže chutiť, a dokonca to potrebuje, ale väčšina mužov si šiestimi hodinami fyzickej aktivity môže privodiť prinajmenšom svalovú horúčku alebo poranenie z únavy. (Dúfam, že som práve nevyvolal vo vás potrebu dokázať sebe – a mne aspoň na diaľku – že vy patríte k tým druhým.) Takže, buďte aktívny, ale podľa svojich možností a zdravotného stavu.

 

Spálenie pokožky slnečným žiarením

Urobte všetko, aby ste si si nespálili kožu. Ochránite sa nielen pred rakovinou, ale aj pred prebdenými nocami. Naozaj sa zle spí človeku, ktorý nemôže ležať ani na bruchu, ani chrbte a každý pohyb ho bolí až do kostí. Nevyspatý človek je otravou pre celé svoje okolie. Ak sa chcete dobre vyspať, nespáľte sa. (V kapitole „Koža“ nájdete podrobné informácie o tom, ako si účinne chrániť kožu vidličkou.)

 

Dehydratácia

Veľa sa potíte, pijete málo tekutín – aj to samé sladké nealko, ale doprajete si aj alkohol a kávu. Výsledkom bude úbytok telesnej vody – a to je dobrá skratka k migrénovým bolestiam hlavy, slabosti, únave a pod. Dajte si záležať na pitnom režime, ale bez tých akože vtipov, že aj pivo, víno a pálenka je tekutina Smile

 

Črevná infekcia

Zjedli ste niečo, čo sa jesť nemalo, alebo ste boli neopatrný pri styku s exotickým prostredím? Veď viete, že jesť vajíčka, zmrzlinu a majonézu v lete je nebezpečné. A mali by ste tiež vedieť, že cesta do exotických krajín (Afrika, Ázia a pod.) sa spája s nevyhnutnosťou urobiť dôsledné hygienické opatrenia, ktoré majú zamedziť priamy kontakt s inou mikroflórou, čo môže neopatrnému dovolenkárovi poriadne skomplikovať život. Je dobré niekoľko dní pred cestou do rizikových oblastí začať užívať probiotické baktérie vo forme výživového doplnku, pretože probiotické mliečne výrobky nestačia. (Viac informácií o probiotikách sa nachádza v kapitole „tráviaci systém“.)

 

z knihy „Návod na prežitie pre muža

 

 
E-LINE space