Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Vypukla sezóna špargle!
Vypukla sezóna špargle! Tlačiť E-mail

ImageŠpargľa (Asparagus officinalis) sa zase dočkala svojej sezóny! Táto zaujímavá a biologicky hodnotná zelenina pochádza zo Stredomoria a patrí medzi ľaliovité rastliny. Do Európy sa dostala v 16. storočí a od začiatku bola obľúbenou zeleninou – dokonca na kráľovských dvoroch.

V surovom stave i uvarená poskytuje veľa cenných látok:

  • vitamíny (A, B2, B6, C a najmá kyselinu listovú – 100 g = 5-7 stoniek obsahuje 1/3 dennej dávky!)
  • minerálne látky (draslík 180 mg/100 g, horčík)
  • a fytochemikálie (karotenoidy, flavonoidy).

Obsahuje tiež glutatión – látku, ktorá je súčasťou antioxidačnej ochrany rastliny a ktorá rovnako účinne môže chrániť aj človeka. Páni: dajte si, špargľu, pretože glutatión a vitamín C dokážu regenerovať a udržať vitalitu spermii. Dámy: dajte si špargľu tiež, pretože mužov pomáha chrániť nielen pred impotenciou, ale chráni ich aj pred kataraktou (šedým zákalom) a to je problém, ktorý postihuje aj vás, či nie?

Okrem toho: špargľa obsahuje dosť vlákniny a tá spolu s ďalšími mierne laxatívnymi látkami špargle podporuje hygienu hrubého čreva Smile. A k tomu všetkému, je takmer bezkalorická: 100g obsahuje len 100 kJ.

Špargľa má práve svoju sezónu a tak si ju vychutnajte čo najčastejšie! Mladé kúsky surovej špargle pokrájané v šaláte dajú jarnú sviežosť zatiaľ stále ešte väčšinou dovezeným paradajkám. Dusená, varená, zapekaná, v cestovine či so zemiakmi – je to takmer jedno, len si ju dajte! Samozrejme, buďte veľmi opatrní s tukom, ktorý k príprave špargle použijete, pretože zo zdravej špargle môžete nevhodnou úpravou urobiť mastnú bombu.

Tu na Váš čakajú špargľové recepty: Špargľové soté s kešu orechmi
                                                      Výborná špargľa s cesnakom

 

 

 

 
E-LINE space