Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Vitamíny v tabletkách nestačia
Vitamíny v tabletkách nestačia Tlačiť E-mail

 

vitamínyNa prvý pohľad to vyzerá rozumne: ovocie, zelenina, orechy a ryby obsahujú veľa látok dôležitých pre zdravie, tak nemôže byť zlé izolovať ich, zabaliť do tabletky a jesť podľa potreby. Čo viac by ste si želali?

Za predpokladu, že ste kozmonaut, by to bolo reálne riešenie nedostatku ovocia a zeleniny v kozmickej lodi. Ukazuje sa však, že pre každodenný život ľudí, ktorí môžu jesť prirodzenú potravu je to nielen cesta k zbytočne drahému moču, ale navyše potenciál ani tých najlepších tabletiek nedosahuje biologickú hodnotu prírodných zdrojov vitamínov a fytochemikálií.

V poslednej dobe sú stále častejšie publikované výsledky nových štúdií, ktoré ukazujú, že cesta k ochrane pred rakovinou, infarktom, poškodením nervového systému a mnohými inými chorobami, nevedie cez lekáreň, ale cez záhradu alebo tržnicu. V niektorých prípadoch môžu byť dokonca syntetické formy niektorých – inak veľmi dôležitých – látok v nadmerných dávkach škodlivé (beta-karotén, E vitamín) alebo neúčinné (vitamín C, vitamín D).

Ako je to možné? Vedci to vysvetľujú tým, že kým napríklad beta-karotén v tabletke je čistý a koncentrovaný, karotenoidy v marhuli alebo mrkve (a je ich vyše 300!) pôsobia synergicky a ich účinok si telo dokáže prirodzene regulovať. Navyše: syntetický beta-karotén má formu all-trans, kým prírodný obsahuje prevažne 9-cis formu. Rozdiel je len v geometrii molekuly, ale dopad na organizmus značný: syntetický beta-karotén môže podporovať vznik rakoviny!

Niektoré syntetické formy používaných vitamínov (E a D) sú zase menej účinné ako prírodné formy alebo ich užívaním ľahšie dôjde k predávkovaniu s toxickými účinkami. Je pravda, že v opodstatnených prípadoch je používanie vitamínov dôležitou súčasťou prevencie a liečby, ale ak konzumácií ovocia a zeleniny nebráni zdravotný stav (nemožnosť prijímať potravu) alebo bezvedomie, mal by každý človek uprednostniť tieto zdroje vitamínov.

Je iluzórne domnievať sa, že hoci tá najlepšia dúhová tabletka s látkami „akože“ od á do zet, zabezpečí telu všetko to, čo potrebuje, aby odolávalo náporu nášho života.Tak si poriadne vychutnávajte sezónu čučoriedok, sliviek, jabĺk, hrozna, hrušiek a zeleniny, ktorá teraz dorastá. Urobíte pre svoje zdravie viac, ako alchýmiou v tabletkách.

Ak si naozaj potrebujete vybrať nejaký multivitamín, prečítajet si, prosím, ako na to.

 
E-LINE space