Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Teleráno 10 máj 2007 Tlačiť E-mail

...ešte stále môžete využiť nový Bezplatný program jarnej detoxikácie AKV

 

Grilované červené mäso podporuje vznik rakoviny prsníka

Ženy po menopauze (ukončení pravidelnej menštruácie a plodnosti), ktoré počas svojho života konzumovali grilované červené mäso častejšie ako 1-krát týždenne, majú o 50% vyššie riziko rakoviny prsníka ako ženy, ktoré konzumovali grilované mäso menej ako 1-krát týždenne.

Tento negatívny dopad na ženské zdravie je výraznejší, ak žena nekonzumuje dostatok ovocia a zeleniny: riziko rakoviny prsníka je pri pravidelnej konzumácií grilovaného alebo údeného mäsa bez dostatku ovocia a zeleniny vyššie skoro o 80%!

Červené mäso po tepelnej úprave pri vysokých teplotách obsahuje silné kancerogény. Najviac kancerogénnych polycyklických aromatických uhľovodíkov obsahuje grilované mäso, barbecue a údené mäsové výrobky. na druhej strane: najviac rakovinotvorných heterocyklických amínov obsahuje vyprážané a grilované mäso.

Rada AKV

Zdroj: Epidemiology, máj 2007

 

Cukrovka môže poškodzovať spermie

Britský výskum z Queens´s University v Belfaste preukázal, že cukrovka môže poškodiť spermie muža a prípadne spôsobiť až jeho neplodnosť.

Výskumníci porovnali semeno 27 mladých mužov trpiacich na cukrovku a semeno 29 rovesníkov, ktorí sa liečia na neplodnosť, ale sú bez cukrovky. Kým objem semena bol u cukrovkárov menší, všetky ostatné parametre „zvonku“ boli normálne: počet, tvar aj pohyblivosť.

Vedci však zistili, že DNA (genetický kód prenášaný spermiou) bola v spermiách cukrovkárov často štrukturálne poškodená. To môže byť príčinou neplodnosti alebo predčasného ukončenia tehotenstva (potratu). Podľa vedcov by však rozdiely boli ešte výraznejšie, keby kvalitu spermií mladých cukrovkárov porovnali s kvalitou spermií zdravých plodných mužov.

Rada AKV

  • urobte všetko preto, aby ste nedostali cukrovku Smile
  • podrobné informácie a praktický návod na prevenciu cukrovky a tvorby kvalitných spermií nájdete v knihe dr.Bukovského „Návod na prežitie pre muža

Zdroj: Human Reproduction, máj 2007

 

Chcete šetriť kalórie? Dajte si polievku!

Zaujímavý výskum zase potvrdil pravdu našich starých mám: jedz polievku, budeš zdravší J

Podľa analýzy zloženia jedla sledovaných dobrovoľníkov vyplýva, že:

  • ak pred hlavným jedlom zjedli nízkokalorickú polievku, celková kalorická hodnota večere bola o skoro 20% nižšia, ako keď polievku nejedli alebo jedli polievku vysokokalorickú (smotanová, mliečna, krémová, zapražená, zahustená múkou a pod.)

Rada AKV

  • najlepšie nízkokalorické polievky sú: zeleninové vývary, minestrone, paradajková, číra cesnaková, hubová, brokolicová, karfiolová, hrášková alebo cibuľová polievka.
  • úplne nové, zdravé a rýchle recepty pre Vás do novej kuchárskej knihy už teraz chystá pod stromček Vaša AKV Smile

Zdroj: z prednášky na kongrese Experimental Biology vo Washingtone DC, máj 2007

 

Alkohol „živí“ rakovinu prsníka – odhalený mechanizmus

60% prípadov rakoviny prsníka z celosvetového hľadiska súvisí s nadmernou konzumáciou alkoholu. (Myslím, že je už najvyšší čas, aby Liga proti rakovine namiesto predávania narcisov a podporovania LIEČBY rakoviny radšej uprednostnila láskavé a názorné odhaľovanie PRÍČIN rakoviny a začala nás učiť, ako rakovinu nedostať.)

Pravidelná konzumácia alkoholu aj v malom množstve zvyšuje riziko rakoviny prsníka a teraz sa konečne začína rysovať odpoveď na otázku „Prečo a Ako?“.

Experimentálne práce na Univeristy of Michigan ukázali, že konzumácia alkoholu už v dávke 2 poháre vína denne, intenzívne podporuje tvorbu látky VEGF (vascular endothelial growth factor), ktorá sa považuje za najsilnejší stimul pre rast nových ciev. Rýchlo rastúci zhluk buniek (nádor) totiž vyžaduje, aby pomedzi divo sa množiace rakovinové bunky rástli nové cievy a vznikalo nové krvné zásobenie. Alkohol rast nových ciev podporuje tým, že zvyšuje koncentráciu VEGF.

Zvieratám, ktoré dostávali alkohol v dávke ekvivalentnej u človeka 2 pohárom vína denne, narástol implantovaný nádor prsníka za 4 týždne dvakrát väčší v porovnaní oproti zvieratám, ktoré pri rakovine prsníka alkohol nedostávali.

Rada AKV

  • obmedzte konzumáciu alkoholu na najmenšiu možnú mieru (poznáte vo vzťahu k objemu číslo menšie ako nula? Smile)
  • ak konzumujete alkohol, nekonzumujte viac ako 1 pohár vína maximálne 3-krát týždenne
  • ak konzumujete alkohol, dajte si záležať na dostatočnom prijme kyseliny listovej (vitamín skupiny B, ktorý sa najviac nachádza v listovej zelenine, špargli, citrusovom ovocí, celozrnných potravinách a orechoch)

Zdroj: z prednášky na kongrese Experimental Biology vo Washingtone DC, máj 2007

 
E-LINE space