Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home
Teleráno 19 apríl 2007 Tlačiť E-mail

ešte stále nový Bezplatný program jarnej detoxikácie s AKV

 

Cukrovka znižuje mužom hladinu testosterónu

Podľa najnovšej britskej štúdie, muži s cukrovkou 2. typu, a najmä cukrovkári obézni, majú často zníženú hladinu testosterónu. Čím mal muž-cukrovkár väčšiu hmotnosť, tým mal väčšie riziko, že jeho hladina testosterónu bude znížená.

Hlavnými príznakmi zníženej hladiny testosterónu sú poruchy erekcie, oslabené libido (sexuálna apetencia), únava, svalová slabosť, náladovosť, zmeny pohlavného ochlpenia a zmenšovanie pohlavných orgánov.

Ak cukrovkár nie je dôsledný v dodržiavaní stravovacích opatrení a zanedbáva svoje ochorenie, vyvíja sa u neho poškodenie drobných ciev a nervov, čo má za následok takú poruchu erekcie, s ktorou si neporadí ani Viagra.

V posledných rokoch sa už začal využívať testosterón u mužov v andropauze podobne ako estrogén u žien v rámci substitučnej hormonálnej terapie. U mužov-cukrovkárov s poruchou erekcie, sa stimulačný účinok Viagry môže obnoviť po dostatočnej substitúcií testosterónu.

Rada AKV

  • dôsledne dodržiavajte nové odporúčania pre zloženie a príjem potravy pri cukrovke (podrobne nájdete aj v knihe „Návod na prežitie pre muža“)
  • muž-cukrovkár by mal – okrem pravidelnej aeróbnej aktivity zameranej na spaľovanie tuku a redukciu hmotnosti – venovať pozornosť aj primeraným silovým cvičeniam – posiľňovaniu, pretože silové cvičenia podporujú tvorbu vlastného testosterónu

Zdroj: Diabetes Care, Apríl 2007

 

Chcete prestať fajčiť? Pomôžte si potravinami

Ovocie, zelenina, mliečne výrobky, džúsy a čistá voda oslabujú chuť cigarety a  fajčiar má výrazne menšiu chuť zapáliť si cigaretu po konzumácií týchto potravín. Na druhej strane: cigareta po mäse, údeninách, alkohole alebo kofeínových nápjoch má výraznejšiu chuť a fajčiar si ju viac vychutnáva. To sú závery americkej štúdie z Lekárskej fakulty Duke Universityu v Severnej Karolíne.

Vedúci tejto štúdie dr.McClermon hovorí: „Aj keď si táto oblasť vyžaduje stále intenzívny výskum, je úplne bezpečné, aby ľudia, ktorí chcú prestať fajčiť, prestali konzumovať alkohol, obmedzili príjem potravín, ktoré podporujú ich chuť na cigaretu, konzumovali viac ovocia a zeleniny, pili veľa vody, čistých džúsov a konzumovali mliečne výrobky. Môže im to pomôcť zbaviť sa nikotínovej závislosti.“

Zdroj: Nicotine and Tobacco Research, Apríl 2007

 

Gingko biloba predlžuje život

Podľa francúzskeho výskumu z marcového čísla časopisu Journal of the American Geriatrics Society, je dlhodobé používanie extraktu z listov rastliny gingko biloba spojené s prdĺžením života, nie s prevenciou demencie.

Rada AKV

Zdroj: Journal of the American Geriatrics Society, marec 2007

 
E-LINE space