Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home
Teleráno 12 apríl 2007 Tlačiť E-mail

ešte stále nový Bezplatný program jarnej detoxikácie s AKV

 

Kompulzívne jedenie má nového "nepriateľa"

Kompulzívne jedenie je porucha príjmu potravy, ktorá sa môže začať nevinne večerným vyjedaním chladničky a končí úplnou stratou nad jedením. Návaly nekontrolovaného jedenia trápia stále viac žien a mužov a ich výskyt stúpa úmerne rastúcej nervozite, frustrácií a stresu.

Dr. Susan McElroy na Univerzite Cincinnati v Ohio testovala 40 ľudí s poruchou kompulzívneho jedenia. Polovici z nich 10 týždňov podávala látku „atomoxetin“, ktorá je súčasťou lieku používaného pri liečbe poruchy pozornosti a hyperaktivity u detí. Druhá polovica dostávala neúčinnú látku – placebo. Liečená polovica po 10 týždňoch preukázala menej „záchvatov“ jedenia a priemernú redukciu hmotnosti 2,7 kg. Ukázalo sa však, že tento druh lieku vyvoláva u dospelých pomerne často vedľajšie príznaky, ktoré spôsobili, že až 15% liečených ľudí vzdalo pokus pred jeho ukončením.

Napriek tomu sa dr.McElroy domnieva, že na lepšie zhodnotenie účinku atomoxetinu sú potrebné väčšie štúdie.

Rada AKV

  • venujte pozornosť základným príznakom kompulzívneho jedenia a nenechajte problém prerásť do ťažko riešiteľných rozmerov
  • v žiadnom prípade neužívajte lieky bez ordinácie lekára
  • vyhľadajte profesionálnu pomoc, ktorá by mala mať prednostne charakter kvalitnej psychoterapie a nie priamo farmakologickej leičby
  • obráťte sa aj na svojpomocné laické skupiny, ktoré pracujú vo Vašom okolí, pretože tam nájdete oporu, pochopenie a zázemie pre riešenie svojho problému s kompulzívnym pejedaním sa ľahšie a diskrétne. na Slovensku už fungujú prvé skupiny takéhoto spoločenstva „Overeaters Anonymous

Zdroj: Journal of Clinical Psychiatry, Marec 2007

 

Stredomorská strava chráni deti pred alergiami

Britskí vedci si všimli, že deti na Kréte trpia podstatne menej často sennou nádchou a astmou a ich výskum na skupine 700 detí vo veku 7-18 rokov preukázal, že ochranu im poskytuje strava bohatá na ovocie, zeleninu a orechy.

Deti, ktoré jedli najviac ovocia a zeleniny, mali podstatne menšie riziko vzniku týchto alergických prejavov. najčastejšie druhy ovocia a zeleniny na Kréte sú: pomaranče, jablká, hrozno a paradajky. hrozno sa ukázalo ako mimoriadne účinné v prevencií alergií. Môže to byť spôsobené veľkým obsahom trans-resveratrolu, ktorý patrí medzi fytochemikálie skupiny polyfenolov (obsahuje ho aj červené víno, ale to deťom nedývajte – je plné alergénov a histamínu pridaných pri výrobe vína), ktorý má protizápalový účinok.

Orechy, o ktorých sa tvrdí, že sú alergénne, chránia deti na kréte pred sennou nádchou a astmou tiež: tie deti, ktoré konzumovali orechov najviac (aspoň 3-krát týdenne), mali iba polovičný výskyt alergií ako deti, ktoré konzumovali orechov najmenej (menej ako 1-krát týždenne). Orechy obsahuj veľa omega-3 mastných kyselín a vitamínu E, ktoré majú protizápalový a antioxidačný účinok a horčík, ktorý má protiastmatické účinky a podporuje ventilačné funkcie pľúc.

Naopak častá konzumácia margarínov spôsobila dvojnásobný výskyt alergických príznakov oproti deťom, ktoré margaríny konzumovali minimálne a používali najmä olivový olej.

Rada AKV

  • naučte svoje deti konzumovať dostatok ovocia a zeleniny: každý deň by mali jesť tieto potraviny aspoň dvakrát
  • naučte svoje deti jesť namiesto sladkostí a lupienkov radšej orechy (ale nie pražené a solené Smile): mali by byť súčasťou raňajok aspoň každý druhý deň

Zdroj: Thorax, 5. apríl 2007

 

Nárast hmotnosti počas tehotenstva ovplyvňuje hmotnosť dieťaťa

Ženy, ktoré priberú počas tehtoenstva viac, ako je odporúčané, porodia deti, ktoré majú 4-násobné rizko, že vo veku 3 roky budú mať nadváhu alebo obezitu. Čo však bolo pre vedcov z Harvardovej Lekárskej fakulty v Bostone veľkým prekvapením je zistenie, že rovnaké riziko „poskytujú“ svojim deťom aj ženy, ktoré priberú počas tehotenstva „bezpečne“. Porovnanie rizika sa týka detí, ktoré sa narodili ženám s ôpodváhou“ počas tehotenstva. Deti týchto žien majú najmenšie riziko detskej obezity bez poškodenia ich normálneho vývoja.

Dr.Emily Oken, ktorá bola vedúca štúdie viac ako 1000 párov matka-dieťa, si myslí, že vo svetle rastúcej detskej obezity a celosvetovej epidémie tučnoty, by bolo potrebné prehodnotiť doterajšie odporúčania pre kontrolu hmotnosti počas tehotenstva, pretože tie súčasné sú pravdepodobne príliš benevolentné a podporujú výskyt detskej obezity.

Rada AKV

Zdroj: American Journal of Obstetrics and Gynecology, apríl 2007

 
E-LINE space