Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Teleráno 1.marec 2007
Teleráno 1.marec 2007 Tlačiť E-mail

Nový a bezplatný program jarnej DETOXikácie s AKV

 

Prolaktín – nová nádej pre liečbu sklerózy multiplex

Na základe pozorovaní, že ženám chorým na sklerózu multiplex sa stav počas tehotenstva výrazne zlepšuje, vedci predpokladajú pozitívny vplyv prolaktínu (to je hormón, ktorého jedným z hlavných účinkov je príprava tkaniva prsnej žľazy na tvorbu a vylučovanie mlieka) a uvažujú o jeho možnom využití v liečbe tohoto degeneratívneho ochorenia nervového systému, ktoré je charatkteristické zánikom obalovej vrstvy nervových buniek – myelínu. To spôsobuje poruchy prenosu nervových signálov a poškodenie riadiacich aj analytických funkcií nervového systému.

Výskum na University of Calgary v Kanade ukázal, že tehotné laboratórne zvieratá majú podstatne viac oligodendrocytov (podporné bunky nervového systému), ktoré obnovujú poškodený myelín. Regenerácia myelínu sa pozorovala následne aj zvierat, ktoré síce tehotné neboli, ale ktorým bol prolaktín podaný injekčne.

Prof.Weiss, ktorý bol vedúcim výskumu, dúfa, že prolaktín je látkou, ktorú bude o rok až dva možné začať testovať v liečbe sklerózy multiplex aj u ľudí. Dovtedy však musí ešte prebiehať intenzívny výskum v laboratórnych podmienkach.

Rada AKV

Zdroj: Journal of Neuroscience, Február 2007

 

Medová chuť antioxidantov

Možno ste evdeli, že med má antibakteriálne účinky, ale vedeli ste, že obsahuje aj antioxidanty? Americké výskumy už z roku 2004 ukázali, že ľudia, ktoré konzumujú 4-10 polievkových lyžíc mdu denne (podľa telesnej hmotnosti, samozrejme Smile) majú vyššie koncentrácie antioxidantov v krvi. Vtedy sa však ešte vdelo málo o tom, aký med takto účinkuje.

Nový španielsky výskum, ktorý priniesol výsledky anaýlzy obsahu antioxidantov v 36 rôznych druhoch španielskych medov ukázal, že tmavý med ich obsahuje viac ako svetlý. Tmavý med produkujú včely z tzv. medovice, ktorú nechávajú po sebe vošky a iný hmyz na listoch a stonkách rastlín. Keď je v hore niekoľko dní veľmi teplo a vlhko, tento hmyz sa premnoží natoľko, že koncentrácia medovice pritiahne včely a vy môžete potom na Vianoce na stole krásny a veľmi zdravý tmavý med.

Med sám o sebe nie je zázračnou potravinou, ale ako súčasť správnych stravovacích návykov, je užitočným a kvalitným sladidlom, ktoré by malo dostať prednosť pred bielym aj hnedým cukrom. Samozrejme, ak nie ste na med alergická/ý Cry

Myslíte si, že 4 – 10 polievkových lyžíc medu za deň je veľa cukru? Ale prečo teda priemerný obyvateľ Slovenska (počítajúc aj keksy, čokoládu, nealko nápoje, zmrzlinu, mliečne výrobky, kečup a pod.) KAŽDÝ deň zje 10 -11 polievkových lyžíc bieleho cukru?

Rada AKV

  • ak prestanete používať cukor na sladenie nápojov, kaší, surového ovocia (napr. grapefruit), studených tvarohových a mliečnych dezertov, môžete začať používať med
  • namiesto sladených mliečnych výrobkov si kúpte biele a oslaďte si ich doma medom Smile (zažijete trochu gréckej ilúzie) – napríklad nízkotučný jogurt s lyžičkou kvalitného medu môže byť večer vhodnou pomôckou proti hladu a prejedaniu sa
  • prednostne používajte med z domácich zdrojov
  • med používajte prednostne do potravín a nápojov, ktoré majú teplotu tela (pri teplotách nad 45 stupňov Celzia sa veľa účinných látok medu rozkladá a stráca)

Zdroj: Journal of the Science of Food and Agriculture, Február 2007

 
E-LINE space