Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home
Teleráno 1.február 2007 Tlačiť E-mail

 

Sterilizujte svoje vechtíky v mikrovlnke

Ak máte doma mikrovlnku, máte veľm iúčinný nástroj na sterilizáciu vechtíkov!

Stačí, aby ste do vnútra vložili a vechtík a mikrovlnku zapnite na dve minúty na plný výkon. Ale vechtík musí byť MOKRÝ! Podľa dr Bittona, ktorý bol vedúcim tohoto výskumu,  takýmto spôsobom zabijete až 99% všetkých baktérií (včítane Salmonelly a E.coli) vo vechtíku, ktorý je inak poriadny „megapolis bacilov“ Smile Niektorí ľudia perú vechtíky v umývačke riadu, ale to choroboplodné zárodky likviduje iba minimálne.

Keď výskumníci z University of Florida publikovali svoj výskum, získali pozornosť všetkých dôležitých médií v USA (správa sa rýchlo objavila aj na Slovensku). Vzápätí sa však strhla vlna nespokojnosti a hnevu verejnosti: mnohí ľudia neboli pri správe pozorní a vechtíky vložili do mikrovlnky suché. Výsledkom bol plameň v kuchyni, smrad v celom dome a niekoľko zničených spotrebičov.

Rada AKV

Zdroj: Journal of Environmental Health, december 2006

 

Červené mäso „dusí“ srdce cukrovkárov

Nadmerná konzumácia červeného mäsa a železa zo živočíšnych potravín zvyšuje riziko ischemickej choroby srdca a následného infarktu myokardu alebo zlyhania srdca o 50%! Tento výskum na Harvardovej univerzite v Bostone potvrdil podobné výsledky toho istého pracoviska zo štúdie zdravých žien.

Červené mäso, hydina a morské živočíchy obsahujú tzv. hémové železo, ktoré sa v čreve vstrebáva bez priamej kontroly a pri konzumácií týchto potravín hrozí „predávkovanie“ železom. Zvýšené zásoby železa v tele (na posúdenie nestačí stanoviť len množstvo hemoglobínu a železa v krvi) podporujú tvorbu voľných radikálov a tým prispievajú ku vzniku rakoviny, aterosklerózy, katarakty, cukrovky a iných ochorení, pri vzniku ktorých sa uplatňuje tzv. oxidačný stres.

Najvážnejšie závery:

  • Ženy s cukrovkou, ktoré konzumujú viac ako 180 gramov červeného mäsa, hydiny a výrobkov z nich, majú o 50% častejší výskyt ischemickej choroby srdca oproti ženám s cukrovkou, ktoré konzumujú menej ako 50 gramov týchto potravín denne.
  • Ženy s cukrovkou, ktoré konzumujú viac ako 180 gramov červeného mäsa, hydiny a výrobkov z nich, majú až o 91% vyššie riziko úmrtia na infarkt myokardu oproti ženám s cukrovkou, ktoré konzumujú menej ako 50 gramov týchto potravín denne.

Podobné výsledky publikovalo rovnaké pracovisko nedávno aj zo štúdie na zdravých ženách.

Výskumníci upozorňujú na skutočnosť, že riziko aterosklerózy u ľudí chorých na cukrovku je zvýšené už kvôli chorobe samotnej a že konzumácia červeného mäsa svojím obsahom nasýtených mastných kyseín a železa toto riziko ďalej významne zvyšuje.

Rada AKV

 

  • Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča minimálne 50% príjmu bielkovín zabezpečiť príjmom rastlinných potravín, ktoré  obsahujú tzv. nehémové železo (jeho vstrebávanie do krvi je kontrolované bunkovými mechanizmami na úrovni sliznice v tenkom čreve) 
  • Bezpečné a výdatné zdroje bielkovín predstavujú strukoviny, obilniny, orechy a olejnaté semená

Zdroj: Diabetes Care. január 2007

 

Astmatici: obmedzte príjem soli

Americko-anglická analýza všetkých dostupných údajov o možnom vzťahu medzi spotrebou soli a priebehom astmatických ťažkostí, s veľkou pravdepodobnosťou potvrdzuje predpoklad, že vysoká spotreba soli zvyšuje frekvenciu a intenzitu astmatických príznakov.

Priemerná spotreba soli na obyvateľa SR je 10-15 gramov denne.To zvyšuje nielen riziko rakoviny pažeráka a žalúdka, podporuje náchylnosť ku zvýšenému krvnému tlaku a frekvenciu migrénových záchvatov, ale podľa tejto štúdie, aj zhoršuje zdravotný stav astmatikov.

Nezávislé a odborné organizácie zosilňujú tlak na výrobcov potravín, aby postupne redukovali množstvo pridávanej soli do potravinových výrobkov, pretože práve tie sú zdrojom až 80% prijímanej soli v strave Európanov a Američanov.

Priaznivý účinok zníženie príjmu soli na astmu sa podľa vedcov výraznejšie prejaví u dospelých ľudí ako u detí.

Podľa odporúčaní WHO by denný príjem kuchynskej soli nemal prekročiť 6 gramov, včítane soli v potravinových výrobkoch.

Pre Vašu informáciu: 100 párkov, salámy alebo iných údenín a mäsových konzeriev, obsahuje 5-8 gramov soli!

Rada AKV:

Zdroj: International Journal of Clinical Practice, december 2006

 
E-LINE space