Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home
Teleráno 25.január 2007 Tlačiť E-mail

 

Chlórovaná voda môže podporovať vznik rakoviny

Španielski výskumníci z Municipal Institute of Medical Research v barcelone objavili poprvýkrát v histórií možný vzťah medzi reziduami chlórovania vody a rakovinou močového mechúra.

Podľa dr.Cristiny Villanueva sú metabolity chlóru nazývané trihalometány podozrivé z kancerogénneho účinku. V rámci svojho výskumu porovnali 1219 mužov a žien s rakovinou močového mechúra a 1271 zdravých ľudí z pohľadu expozície trihalometánmi a zistili, že ľudia, ktorí žijú v domácnostiach s koncentráciami trihalometánov nad 46 mikrogramov v litri vody, majú o 35% väčšie riziko rakoviny močového mechúra oproti ľu´dom, ktorí konzumujú vodu sa obsahom trihalometánov pod 8 mikrogramov na liter.

Podľa španielskych vedcov je potenciálne rizikové nielen pitie kontaminovanej vody, ale aj kúpanie a sprchovanie sa v nej, pretože trihalometány sa do krvi vstrebávajú aj pokožkou a pľúcami. Podľa dr.Villanueva je dokonca táto cesta nebezpečnejšia, pretože kým po vypití kontaminovanej vody sú toxíny čiastočne odbúrané pečeňou, v prípade vstrebávania pokožkou alebo vdychovaním pľúcami táto detoxikácia nenastáva. Aj preto je riziko rakoviny močového mechúra ľudí, ktorí sa sprchujú alebo kúpu vo vode s nadmernou koncentráciou trihalometánov, o 57% väčšie.

Podľa meraní sa v priemyselných oblastiach Španielska koncentrácie trihalometánov vo vode pohybujú veľmi často nad 50 mikrogramov na liter.

Podľa názoru AKV prehnané obavy a vyvolávanie paniky a strachu (ktoré možno po tejto správe predpokladať najmä zo strany predajcov rôznych filtračných zariadení na vodu) nie sú namieste z týchto dôvodov:

  • úmrtnosť na rakovinu močového mechúra je pomerne nízka: v r. 2005 zomrelo na rakovinu močového mechúra „iba“ 191 mužov a 86 žien – to predstavuje 9. resp. 16. priečku v úmrtnosti na onkologické ochorenia (mimochodom, spolu je to viac, ako udávaná úmrtnosť na rakovinu krčka maternice, ktorá podľa niektorých lekárov a farmaceutického priemyslu vraj vyžaduje celoplošné očkovanie dievčat – viac sa o tejto téme môžete dočítať v Názore na očkovanie proti rakovine krčka maternice)
  • chlórovanie vody na druhej strane bráni šíreniu rôznych bakteriálnych, vírusových aj mykotických infekcií a podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) predstavuje v súčasnosti najbezpečnejší spôsob dezinfekcie pitnej a úžitkovej vody

Rada AKV

  • len žiadnu paniku Smile
  • ak si chcete dať vyšetriť koncentráciu trihalometánov vo vašej vode, môžete kontaktovať Výskumný ústav vodného hospodárstva, ing. Holčínovú na tel. č.: 02/ 59 34 34 32 (analýza stojí 2100.- Sk bez DPH)
  • podrobnosti o pitnej vode z vodovodnej siete nájdete v knihe “Návod na prežitie pre muža

Zdroj: American Journal of Epidemiology, Január 2007

 

Nechcete kastráciu? Jedzte brokolicu a paradajky!

Paradajky a brokolica sú spolu v prevencii rakoviny účinnejšie ako kastrácia alebo lieky.

Vedci na University of Illinois 22 týždňov skúmali experimentálne zvieratá z pohľadu účinku paradajok, brokolice, finasteridu älieku proti zväčšenej prostate) a kastrácií (liečebnému chirurgickému zákroku).

Zistili, že každodenne používaná kombinácie paradajok a brokolice je účinnejšia v prevencii rakoviny prostaty ako liek a dokonca aj ako chirurgická kastrácia. Podľa dr.Erdmana, vedúceho štúdie, je to preto, že „biologické účinky paradajok a brokolice sa vo vzájomnej kombinácií násobia a sú oveľa silnejšie ako jednotlivé druhy týchto zelenín samostatne.“

Rada AKV

  • na vyvolanie ochrany pred rakovinou prostaty – ak sa vaša prostata už zväčšila – stačí denne zjesť
    • 2,5 šálky surových paradajok alebo 1 šálku paradajkovej omáčky a k tomu
    • 1,5 šálky surovej brokolice
    • to je úplne skvelá kombinácia na pizzu alebo do cestovín Smile

Zdroj: Cancer Research, 15. január 2007

 

Pijete jablkový džús? Číry je prázdny.

Poľskí výskumníci zistili, že ak je jablkový džús skalený, obsahuje až 4-krát viac polyfenolov s antioxidačným účinkom ako číre druhy šťavy.

Výrobcovia sa snažia o čo najčistejšie druhy ovocných štiav, ale zabúdajú na ich biologickú hodnotu. Číre džúsy prechádzajú výrobnými procesmi, ktoré z nich odstraňujú väčšinu biologickej aktivity.

Predajcovia zase uprednostňujú číre druhy pred čerstvými skalenými, pretože majú dlhšiu trvanlivosť.

MY by sme však mali dávať prednosť jablkovým šťavám, ktoré sú síce čerstvé, ale skalené, pretože to znamená až 4-násobne väčší obsah dôležitých látok pre našu ochranu pred rakovinou, aterosklerózou aj šedým zákalom...

Rada AKV:

  • ešte stále však ostáva vašou najlepšou voľbou, ak namiesto jablkovej šťavy zjete celé jablko so šupkou, ktorá nesie najviac prokyanídov a iných polyfenolov a napijete sa čistej vody

Zdroj: Journal of the Science of Food and Agriculture, 15. január 2007

 
E-LINE space