Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home
Teleráno 18.január 2007 Tlačiť E-mail

  

Chcete chrániť svoje srdce? Žiadne mlieko do čaju.

Nemeckí vedci z berlínskej univerzitnej nemocnice preukázali, že pridávanie mlieka do čaju (čierneho) kompletne neguje jeho pozitívne účinky na cievy a pravdepodobne aj odstraňuje jeho protirakovinový účinok.

na skupine 16 postmenopauzálnych žien merali vplyv čaju s mliekom a bez mlieka a zistili, že ak ženy vypili čaj bez mlieka, ich cievy na prechodnú dobu získali lepšiu pružnosť a to ich chránilo pred poškodením. Ak však ženy vypili čaj s mliekom, ich cievy ostaávali rovnako nepružné ako pred podaním čaju.

Tieto závery napríklad odpovedajú na otázku, prečo vo veľkej Británií, kde sa vypije toľko čaju ako v niektorých ázijských krajinách, majú oveľa vyšší výskyt infarktov, mozgovej porážky a iných foriem aterosklerózy. Briti pijú čaj s mliekom a preto ich čaj nechráni!

Príčinou negatívneho účinku mlieka na čaj sú mliečne bielkoviny kazeíny, ktoré reagujú s flavonoidmi čaju a bránia tým ich vstrebávaniu.  Čaj obsahuje množstvo flavonoidov, ktoré majú antioxidačný, protisklerotický a protirakovinový účinok. Zeelený čaj obsahuje týchto ochranných látok viac ako čierny.

Rada AKV

  •  veľmi pravdepodobne sa tento istý negatívny účinok upltňuje aj pri pití čiernej kávy s mliekom, takže: ak sa chcete obhajovať, že káva je váš zdroj antioxidantov musí byť bez mlieka Smile

Zdroj: European Heart Journal (internetová verzia), január 9 2007

 

Jedzte spoločne s deťmi – chránite ich pred obezitou

Výsledky výskumu 8000 detí v preškolskom veku na University of Missouri v meste Columbia potvrdzujú, že ak deti trávia viac času pri rodinnom stole, majú menšiu náchylnosť k obezite.

Ak sa rodina spoločne stravuje a obaja rodičia sú funkčným modelom zdravého stravovania, deti v predškolskom veku získavajú lepšie návyky na celý život. Rozdiel medzi deťmi, ktoré boli štíhla a tými, ktoré už mali nadváhu, bolo iba jedno jedlo týždenne – tie štíhle jedli spoločne s funkčnou rodinou častejšie.

Ďalším dôsledkom fungujúcej rodiny je skutočnosť, že deti trávia menej času pred televízorom a počítačom. V tejto štúdií z reálneho života amerických rodín bol rozdiel iba 2 hodiny (14 hod vs. 16 hod), ale aj tento malý rozdiel u predškolských detí už vyvolával rozdiely v hmotnosti: tie deti, ktoré trávili pred Tv viac času, mali nadváhu

Rada AKV

  • ťažko radiť, ale zamyslite sa: neviem, ako je to možné, ale deti sa nenaučia dobrým veciam samé! Smile

Zdroj: server Americkej lekárskej knižnice, agentúra Reuters

 

„Pomarančové párky“ – blízka zdravšia budúcnosť?

V Španielsku otestovali a tento týždeň predstavili nový pokus o ozdravenie údenín (párky, salámy), ktoré sú také nezdravé. ´/deniny nielen podporujú vznik rakoviny, ale svojím veľkým obsahom tuku a energie prispievajú k celosvetovej epdiémií obezity. preto sa hľadajú cesty, ako tieto potraviny upraviť a pri tom im zachovať chuť. Riešením by mohlo byť pridanie pomarančovej vlákniny. Španielskym potravinárskym tehcnológom sa čosi podarilo: do klasickej mortadely (ktorá mimochodom, obsahuje takmer 400 g tuku na 1 kg!) znížili obsah tuku na 150 g v 1 kg a pridali ovocnú vlákninu v rôznych pomeroch a zloženiach. Zistili, že panel 15 degustátorov vyhodnotil mortadelu so zníženým obsahom tuku a pomarančovou vlákninou ako chuťovo rovnocennú alternatívu. Stačilo 15 g pomarančovej vlákniny na 1 kg salámy a obsah tuku mohol klesnúť na menej ako polovicu bez toho, aby toho, aby sa zmenila jej chuť.

Postreh AKV:

  • AKV s potešením sleduje vývoj párkov, salám a iných údenín pôvodne vyrábaných z verejnosti utajovaných nezdravých živočíšnych komponentov v čisto rastlinnú potravinu. Párky a niektoré salámy už teraz obsahujú významný podiel sójovej múky a teraz sa do nich môže začať pridávať pomarančová vláknina. Takto postupne sa z nich stane skvelá rastlinná plnka do celozrnného rožka Smile - už to nemôže dlho trvať!

Zdroj: Journal of the science of Food and Agriculture, 15. január 2007

 
E-LINE space