Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home
Teleráno 30.november 2006 Tlačiť E-mail

Stanovisko AKV k nebezpečnej reklame na džúsy RAUCH

 

Zinok hrá významnú úlohu v komunikácií nervových buniek mozgu a miechy.

Experimenty európskych vedcov s konečnou platnosťou potvrdili dlhoročné predpoklady, že zinok hrá významnú úlohu pri prenose informácií medzi nervovými bunkami. Experimenty preukázali, že vyradenie zinku z procesu komunikácie nervových buniek vyvoláva tras svalov, narušenie prenosu informácií očným nervom a zhoršenie koordinácie a udržiavania polohy a rovnováhy.

Rada AKV

Zdroj: Neuron, 22. november 2006

 

Dojčenie chráni pred cukrovkou

Analýza 7 štúdií, ktoré spolu zahŕňali údaje o vyše 76 tisíc ľuďoch, priniesla závery, že tí, ktorí boli v detstve dojčení

  • trpeli  o 39% menším rizikom cukrovky 2. typu v dospelosti
  • mali nalačno nižšie hladiny inzulínu
  • mali v destve počas dojčenia nižšie hladiny cukru ako deti, ktoré dostávali náhradu materského mlieka

„Aj keď nie je isté, či zistené rozdiely v rizikových faktoroch cukrovky spôsobujú rozdiely v zložení materského mlieka a jeho náhrad alebo celkový vplyv rodiny, zistili sme, že dojčenie poskytuje dlhodobú ochranu pred cukrovkou,“ povedal dr. Owen z University of London, ktorý je vedúcim celej analýzy.

Rada AKV

  • nevyhýbajte sa dojčeniu a ak máte dostatok mlieka, dojčite čo najdlhšie Smile

Zdroj: American Journal of Clinical Nutrition, November 2006

 

Návrat k divej pšenici. viac bielkovín, zinku a železa!

Spolupráca výskumníkov z University of California v Davise, amerického ministerstva pôdohospodárstva a University of Haifa v Izraeli priniesla veľmi zaujímavé zistenie:

  • pšenica počas domestikácie stratila aktivitu jedného dôležitého génu.

To spôsobilo, že pšenici počas dozrievania „ostáva“ v steble časť látok, ktoré mali skončiť až v klase. vedcom sa podarilo vrátiť tomuto génu jeho aktivitu a výsledkom je pšenica, ktoré obsahuje v zrnkách asi o 15% viac bielkovín, zinku a železa Smile

Žiadna génová manipulácia!

Žiadne riziko!

Žiadna chuťová zmena!

Len späť získaná schopnosť „doručiť“ tieto látky steblom rastliny do obilia skôr, ako pšenica dozrie.

Také jednoduché! Smile

Zdroj: Science, 23. november, 2006

 

Testuje sa vakcína proti niektorým druhom rakoviny hrubého čreva

Britskí vedci testujú vakcínu proti rakovine hrubého čreva! V skutočnosti to nie je také optimistické a jednoznačné, ale má to zaujímavý príbeh: profesorka onkologickej imunoterapie Lindy Durrant  si všimla, že pacient, ktorý napriek tomu, že trpel agresívnou formou metastáz rakoviny hrubého čreva do pečene a mal podľa lekárov iba malú šancu na prežitie (zvyčajne maximálne 1 rok), prežil s napadnutou pečeňou 7 rokov! Dr. Durrant mu odobrala krv a zistila v nej zvýšenú aktivitu látky, ktorá má schopnosť likvidovať nádorové bunka a označuje sa ako TNF-alfa (tumor necrosis factor alpha).

Vakcína, ktorá bola otestovaná už na 67 pacientoch s rakovinoy hrubého čreva, výrazne zvýšila aktivitu imunitného systému a následnú tvorbu TNF-alfa až u 70% pacientov.

Určite nemožno vakcínu považovať za vyriešenie problému rakoviny hrubého čreva a bude trvať ešte niekoľko rokov, kým sa podrobne klinicky preskúma, ale je to prinajmenšom ďalšia dobrá správa o ľudskom boji s rakovinou.

Dovtedy (a podľa mňa aj potom) je však najlepšie robiť všetko, preto, aby ste rakovinu nedostali. Ak sa nedostanete k mojej novej knihe, kde je rakovine venovaná celá kapitola, tak si prečítajte aspoň pár rád, ako sa sa chrániť pred rakovinou.

Zdroj: Clinical Cancer Research, November, 2006

 
E-LINE space