Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home
Teleráno 28. september 2006 Tlačiť E-mail

»» tu nájdete ukážku jednej kapitoly
z novej knihy dr.Bukovského „Návod na prežitie – pre muža“


»» a tu nájdete viac informácií o pripravovanej knihe

 

Kyslá kapusta je štít proti rakovine!

 

Ohrozuje špenát Vaše zdravie?

V Spojených štátoch vypukla epidémia črevnej infekcie, príčinou je špenát a ľudia na Slovensku prestávajú jesť špenát a hovoria: „Špenát je nebezpečný, spôsobuje hnačku.“ Keď vypukne epidémia infekcie salmonelou na Slovensku a príčinou je vajíčkový šalát z bufetu, krémeše na svadbe, zmrzlina na kúpalisku alebo mlieko v školslkej jedálni, nepočujem: „Nebudem jesť vajíčkový šalát!“, „Už nikdy zmrzlinu!“, „Krémeš ani za nič na svete!“ alebo „Mlieko nie je potrava, ale otrava!“.

Aká je teda pravda o infekcii zo špenátu v USA? Ohrozuje špenát aj Vaše zdravie? Čo potrebujete vedieť o špenáte?

Po prvé: infekciu vyvolala baktéria E.Coli, ktorá je všade okolo nás. Všade! (Mimochodom, umývate si ruky teplou vodou a mydlom po každom použití toalety? Aj verejnej?) Epidémiu v USA spôsobila Escherichia Coli typu O157:H7, ktorá môže vyvolať aj smrteľné ohrozenie zdravia u človeka, ale kravy ju tolerujú v črevách bez problémov.

Po druhé: Nakazení boli iba ľudia, ktorí jedli surový špenát.

Po tretie: Špenát je veľmi zdravý a nie je nebezpečný, ak sa naň neprilepia baktérie napríklad z kravského trusu alebo vody kontaminovanej trusom alebo močom infikovaných zvierat, ktorá je použitá na polievanie rastlín.

Po štvrté: Escherichia sa ocitla na surovom špenáte preto, lebo špenát sa spracovával priamo na poli. (Nič také sa na Slovensku stať nemôže vzhľadom na zaostalosť spracovateľskej technológie.) V USA sa snaha spracovať zeleninu čo najrýchlejšie, čo najlacnejšie a zachovať čo najviac vitamínov, spája s tým, že sa zelenina a ovocie spracovávajú priamo na poli a v blízkych halách. Podľa amerických hygienikov, je tým však zvýšené riziko prenosu baktérií z pôdy a zvieracieho trusu do niektorých potravín.

Rada AKV

  • V porovnaní so zeleninou mnonásobne viac prípadov črevných infekcií spôsobuje mäso, mlieko, hydina, vajcia a zmrzlina – nebolo by namieste byť opatrný najmä s konzumáciou týchto potravín?
  • Spokojne jedzte aj surový špenát, ak viete, že jeho zdroj je bezpečný.
  • Špenát z Vašej záhrady – ak sa po nej neprechádzajú infikované kravy Smile - je bezpečný aj v surovom stave.
  • Teplota nad 70°C už po 15 sekundách zabíja Escherichie.
  • Mikrovlnka nedosiahne túto teplotu rovnomerne.
  • Mrazený špenát je absolútne bezpečný aj v USA, nieto ešte na Slovensku Smile
  • E.Coli nie je možné z Infikovaných potravín (mäso, mlieko, vajcia, zelenina) odstrániť iba umytím.
  • Prečítajte si, ako sa skutočne treba chrániť pred črevnou infekciou.

Zdroj: Americká lekárska knižnica, materiály Center for Disease Control (CDC) v Atlante

 

Štyri krátke prechádzky lepšie ako jedna dlhá!

Výskum na Indiana University v USA priniesol nečakaný výsledok: 4 krátke prechádzky počas dňa, znižujú krvný tlak efektívnejšie ako jedna dlhá.

To je dobrá správa pre tých, ktorí majú problém urobiť si počas dňa hodinu a pol voľno, aby šli do fitness centra alebo obuli tenisky a prebehli sa lesom alebo sadli na bicykel...

Stačí niekoľkokrát počas dňa absolvovať krátku prechádzku svižným krokom a

  • pozitívny účinok na zvýšený krvný tlak je rovnako veľký ako po jednej 40-minútovej prechádzke alebo ľahkom behu
  • a tento pozitívny účinok pretrváva až 11 hodín oproti 7 hodinám po jednej 40-minútovej aktivite.

Rada AKV

  • Zaparkujte čo najďalej od miesta, kam idete (nákupné centrum, úrad a pod.) a prejdite sa svižným krokom
  • Vystúpte o zastávku-dve skôr alebo neskôr a prejdite sa.
  • Ak nemáte inú možnosť pohybu, choďte aspoň časť cesty do práce a z práce pešo.
  • Keď vybavujete niekoľko povinnosti na rôznych miestach, pohybujte sa svižnou chôdzou – nie pomalým krokom z obchodu do obchodu Smile

Zdroj: Journal of Hypertension, september 2006

 
E-LINE space