Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home
Teleráno 14. september 2006 Tlačiť E-mail

 

Pomarančový džús chráni pred obličkovými kameňmi

Už dávnejšie sa vie, že niektoré druhy citrusového ovocia chránia pred vznikom obličkových kameňov tým, že obsahujú veľa citrátu, ktorý znižuje vznik kryštálov kyseliny močovej a oxalátu vápenatého a to najmä u ľudí, ktorí trpia opakovaným vznikom močových kameňov.

Nezávislá štúdia z University of Texas v USA však ukázala, že pomarančový džús má pozitívny účinok najsilnejší. Obsahuje pravdepodobne viaceré komponenty, ktoré bránia vzniku kameňov, pretože moč sledovaných ľudí vykazoval rozdielne hodnoty ukazovateľov rizika vzniku kameňov po konzumácií pomarančového džúsu a citronády. Mohlo by to byť spôsobené napríklad tým, že pomaranč obsahuje s citrátom viazaný draslík, kým napríklad citrón „nesie“ v citráte vodík a ten neguje pozitívny účinok citrátu.

Rada AKV

  • Najväčší účinok dosiahnete doma pripravenou čerstvou šťavou z pomarančov
  • Ak používate pomarančový džús z obchodu, uprednostnite 100%-né druhy a nie „nektáre“, „nápoje“ a pod.
  • Limonáda z čerstvého citróna nemá na obličkové kamene také pozitívne účinky ako pomarančový džús

Zdroj: Clinical Journal of the American Society of Nephrology, október 2006

Panenský olivový olej silno chráni Vaše srdce a cievy

Španielsky výskum preukázal aký veľký je rozdiel v účinku olivového oleja na niektoré ukazovatele rizika aterosklerózy. V sledovaní bolo vyše 200 mladých mužov, ktorí v trojtýždňových periódach striedavo používali olivový olej rôznej kvality: od panenského po rafinovaný.

Hladina dobrého HDL cholesterolu v krvi bola najvyššia po konzumácií panenského za studena lisovaného oleja, kým rafinované olivové oleje HDL cholesterol nijako neovplyvnili. Za tento pozitívny vplyv je pravdepodobne „zodpovedný“ veľký obsah kyseliny olejovej, ktorá priaznivo ovplyvňuje hladinu krvných tukov.

Nečakaným pozitívnym výsledkom bola aj zvýšená antioxidačná ochrana a pokles ukazovateľov oxidačného stresu. Podľa doktorky Convas je to dôsledkom vysokého obsahu rastlinných polyfenolov s antioxidačným účinkom, ktoré sa nachádzajú v panenskom oleji. Rafinované druhy olivového oleja obsahujú polyfenolov veľmi málo alebo takmer žiadne.

Rada AKV

  • Ak si dávate záležať na používaní olivového oleja, uprednostnite za studena lisovaný panenský olivový olej
  • Výborným tukom na ochranu Vášho srdca je aj ľanový a tekvicový olej (obsahujú veľa omega-3 mastných kyselín a prírodného vitamínu E s antioxidačným účinkom)

Zdroj: Annals of Internal Medicine, 5. september 2006

 
E-LINE space