Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home
Teleráno 22. jún 2006 Tlačiť E-mail

 

Chcete vedieť, ako chrániť svoju kožu v lete jedlom?

 

Zápaly ďasien poškodzujú nielen zuby

Ak trpíte častými zápalmi ďasien (periodontálna choroba), ktoré sa prejavujú

  • bolestivými opuchmi
  • krvácaním
  • zmenšovaním priestoru medzi zubami
  • vypadávaním zubov (parodontóza) - v najťažších prípadoch

trpí tým nielen dutina ústna, ale celé telo a máte zvýšené riziko aterosklerózy, mozgovej porážky, cukrovky, ba aj predčasného pôrodu, ak ste tehotná. Podľa štúdií z posledných rokov totižto zápaly ďasien prenikajú do celého organizmu buď priamo svojou bakteriálnou zložkou (bektérie sa dostávajú do krvi a spôsobujú zápalové procesy v celom organizme) alebo "dráždením" imunitného systému dochádza k rozvoju chronických zápalových zmien aj vo vzdialených orgánoch.

Kým zvýšené riziko mozgovej porážky a cukrovky je v súvislosti s periodontálnou chorobou ynáme už dlhšie, nedávna americká štúdia preukáyala, že ak tehotná žena trpí týmto problémom (v USA je to 14% zo všetkých tehotných), má dvojnásobne väčšie riziko predčasného pôrodu.

Tehotenstvo je stav mimoriadne náročný a žena by naň mala byť dobre pripravená. Počas tehotenstva by mala byť chránená pred všetkými známymi rizikovými faktormi, ktoré môžu skomplikovať nielen toto obdobie ale aj celý život budúceho dieťaťa.

Rada AKV

  • ak trpíte zápalmi ďasien často vyhľadajte pomoc zubného lekára a dôkladne dodržiavajte ústnu hygienu

Zdroj: Americká lekárska knižnica, 15. jún 2006

 

Kešu orechy pomáhajú udržiavať krvný tlak

Orechy patria k tým najlepším potravinám, aké poznáme a to nielen preto, že chránia srdce, znižujú cholesterol a majú antioxidačné účinky. Podľa štúdie z Južnej Afriky kešu orechy napríklad dokážu udržiavať schopnosť nášho cievneho systému správne reagovať na tlakové zmeny.

Keď sa postavíte z postele, zmenia sa tlakové pomery a srdce a cievy sa musia v priebehu niekoľkých sekúnd prispôsobiť novej situácií - to sa volá tzv.baroreflex. Upraví sa frekvencia srdcovej činnosti a napätie (svetlosť) ciev. Človek, ktorý má nadváhu, inzulínovú rezistenciu a zvýšený cholesterol, má veľké riziko vzniku ischemickej choroby srdca a cukrovky. Okrem iného dochádza aj k poškodeniu baroreflexu.

kešu orechy obsahujú veľa mononenasýtenej mastnej kyseliny olejovej a tým chránia baroreflex. Napriek tomu, že výskumníci použili vo svojej štúdií veľké množstvo kešu orechov, aby vyvolali tento efekt (kešu orechy tvorili až 20% denného kalorického príjmu), doprajte si ich aj v menších dávkach čo najčastejšie - a používajte radšej nesolené naturálne kešu. Konzumácia nielen kešu orechov, ale všetkých druhov orechov podporuje naše zdravie.

Zdroj: American Jurnal of Hypertension,jún 2006

 

Umelé sladidlá urýchľujú vstrebávanie alkoholu

Ak sa chystáte na párty a budete tam konzumovať alkoholické nápoje, mali by ste vedieť, že umelé sladidlá podporujú vstrebávanie alkoholu a to má dva dôsledky:

  • budete skôr opitý (toxiký účinok na pečeň a nervový systém)
  • koncentrácia alkoholu vo vašej krvi bude vyššia (nechcete predsa prísť o vodičský preukaz)

Austrálska štúdia prezentovaná minulý týždeň na najväčšej gastroenterologickej konferencii v Los Angeles, priniesla zaujímavé výsledky: 8 dobrovoľníkov vypilo miešaný alkoholický nápoj (vodku s pomarančovým džúsom, ktorý obsahuje prirodzený cukor) a potom im pomocou ultrazvuku sledovali obsah žalúdka a v 30-minútových intervaloch odoberali krv. Na druhý deň tí istí ľudia vypili vodku miešanú s nápojom bez cukru (s umelým sladidlom).

Po konzumácií vodky s umelým sladidlom sa žalúdok vyprázdnil o 27% rýchlejšie a koncentrácia v krvi bola vyššia a nastala oveľa rýchlejšie ako po konzumácií alkoholu s prirodzeným cukrom. L

Rada AKV

  • nekonzumujte miešané alkoholické nápoje s obsahom umelých sladidiel, najmä ak ste nalačno! Toxické dôsledky takejto kombinácie sú ešte ničivejšie.

Zdroj: Digestive Disease Week (konferencia v Los Angeles), jún 2006

 
E-LINE space