Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home
Teleráno 15. jún 2006 Tlačiť E-mail

Chcete vedieť, či radšej maslo alebo margarín?

(prečítajte si aj Stanovisko AKV k používaniu margarínov)

 

Neužívajte počas tehotenstva lieky proti hypertenzii

Spoločná štúdia Úradu pre dohľad na zdravotnou starostlivosťou (AHRQ) amerického miniesterstva zdravotníctva a Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) preukázala zvýšené riziko závažných vrodených malformácií (anatomických abnormalít), ktoré vyplýva z užívania liekov proti zvýšenému krvnému tlaku (konkrétne tzv. ACE inhibítory – napr. Tritace a pod.). Užívanie tohoto druhu liekov v prvom trimestri (1.-13. týždeň) zvyšuje riziko vzniku najmä týchto vrodených porúch

  • defekt predsieňového septa (otvor medzi pravou a ľavou predsieňou)
  • poruchu ductus arteriosus (otvorená cieva, ktorou prúdi krv do pľúc dieťaťa)
  • hydrocephalus (nadmerný objem tekutiny - cerebrospinálny likvor - v lebke s utláčaním a poškodením mozgu)
  • spina bifida (vrodený rázštep chrbtice a poruchz vývoja miechz a obalov CNS)

Oproti deťom, ktoré sa narodili matkám neužívajúcim ACE inhibítory, bolo riziko závažných vrodených malformácií detí matiek liečených ACE inhibítormi skoro 3-násobné!

„Všetci lekári, ktorí sa starajú o ženy v reprodukčnom veku alebo o ženy tehotné by si mali byť vedomí tohoto rizika a v prípade potreby zvážiť iné možnosti liečby zvýšeného krvného tlaku alebo poškodenia obličiek pri cukrovke,“ upozorňuje dr. Carolyn Clancy, riaditeľka AHRQ.

Riziko poškodenia ACE inhibítormi je o to väčšie, že žena často zistí tehotenstvo až o niekoľko týždňov po oplodnení a ak počas toho obdobia užíva tieto lieky, svoje budúce dieťa vystavuje 3-násobnému riziku vrodenej poruchy ako keby užívala iné alebo žiadne lieky. Ak chcete mierne zvýšeného hodnoty krvného tlaku počas tehotenstva riešiť aj bez liekov – obráťte sa na AKV, prosím.

Tehotenstvo je stav mimoriadne náročný a žena by naň mala byť dobre pripravená. Počas tehotenstva by mala byť chránená pred všetkými známymi rizikovými faktormi, ktoré môžu skomplikovať nielen toto obdobie ale aj celý život budúceho dieťaťa.

Rada AKV

  • Vzhľadom na neustále sa objavujúce nové informácie o aspektoch bezpečného vývoja plodu a zdravia matky počas tehotenstva, dávame do Vašej pozornosti program AKV Bezpečné tehotenstvo

Zdroj: New England Journal of Medicine, 8. jún 2006

 

Na svete je prvá vakcína „proti rakovine“

Papilomavírus je vírus, ktorý sa prenáša najmä pohlavným stykom a u infikovaného človeka môže vyvolať vznik bradavíc v oblasti sliznice pohlavných orgánov, v horších prípadoch u žien rakovinu krčka maternice.

Každý rok zomiera na Slovensku viac ako 200 žien na rakovinu krčka maternice a väčšina prípadov tejto rakoviny je vyvolaná infekciou papilomavírusom.

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) minulý týždeň oficiálne schválil používanie prvej vakcíny „proti rakovine“. Vakcína, ktorá bude správne použitá, dokáže so 100%-nou spoľahlivosťou zabrániť infekcii 4 najčastejšími druhmi papilomavírusu a tým ochrániť ženu pred vznikom rakoviny krčka maternice.

Podľa súčasných informácií je najúčinnejšie použiť dostupnú vakcínu v detskom veku z dvoch dôvodov

  • detský organizmus reaguje na vakcináciu najefektívnejšou tvorbou protilátok
  • organizmus si vytvára ochranný štít protilátok ešte pred aktívnym sexuálnzm životom a s tým spojenou možnosťou infekcie vírusom

Táto cesta prevencie rakoviny je prvým krokom smerom očkovania „proti rakovine“ a v najbližších rokoch možno očakávať niekoľko podobných prístupov k prevencii iných druhov rakoviny u človeka.

O silnejšiu pozíciu na trhu s touto „vakcínou proti rakovine“ budú dokonca bojovať súčasne dve veľké farmaceutické firmy.

Rada AKV

  • Podľa informácií AKV bude vakcína proti papilomavírusu, ktorý spôsobuje väčšinu prípadov rakoviny krčka maternice, na Slovensku dostupná pravdepodobne už v prvej polovici roku 2007.

Zdroj: Americká lekárska knižnica, 8. jún 2006

 

Nadbytok železa z mäsa v strave zvyšuje riziko cukrovky

Ďalšia štúdia z dielne Harvardskej univerzity potvrdzuje doterajšie informácie, že hémové železo z mäsa a vnútorností pri pravidelnej konzumácií spôsobuje trvalé poškodenie niektorých ľudských tkanív pomerne rýchlo a jedným z prejavov takéhoto poškodenia je vznik cukrovky 2. typu.

Závery sú založené na sledovaní 85 tisíc žien počas obdobia 20 rokov! Aj po zohľadnení všetkých ostatných faktorov, riziko cukrovky 2. typu u žien s najvyššou spotrebou mäsa a najyšším príjmom tzv. hémového železa oproti ženám s príjmom najnižším je skoro o 30% väčšie.

Príjem železa z rastlinných potravín a výživových doplnkov nepredstavoval v uvedenej štúdií pre ženy žiadne zvýšené riziko.

Dr. Swapnil Rajpathak, ktorý bol vedúcim tohoto výskumu na Harvarde v Bostone a v súčasnoti už pracuje na Albert Einstein College of medicine v New Yorku vysvetľuje mechanizmus účinku hémového železa na vznik cukrovky 2. typu ako jeho oxidačný vplyv na receptory pre inzulín. Ak dôjde k poškodeniu týchto špeciálnych molekúl (inzulínových receptorov), ktoré okrem nervových buniek, musia mať na povrchu všetky bunky nášho tela, nastáva tzv. inzulínová rezistencia a to je už len na skok k cukrovke Cry

Rada AKV

  • Bezpečnejším zdrojom bielkovín a iných dôležitých látok sú strukoviny, orechy, obilniny, zelenina a olejnaté semená
  • Ak konzumujete mäso, uprednostnite hydinu, ryby a morské živočíchy, pretože obsahujú podstatne menej hémového železa ako červené mäso (bravčové, hovädzie a divina)
  • AKV Vám ponúka možnosť vyšetriť a zhodnotiť skutočný stav zásob a koncentrácie železa v organizme
  • V AKV Vám ponúkame spoľahlivú pomoc v riešení inzulínovej rezistencie bez liekov

Zdroj: Diabetes Care, jún 2006

 
E-LINE space