Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Teleráno 11. máj 2006
Teleráno 11. máj 2006 Tlačiť E-mail

 

Ľudia, ktorí užívajú warfarín, by sa mali vyhýbať rumančeku

Ak patríte k ľuďom, ktorí dlhodobo užívajú warfarín (liek na zníženie zrážanlivosti, ktorý sa využíva na zníženie rizika infarktu a vzniku krvných zrazenín – trombov - najmä u kardiologických pacientov), mali by ste sa vyhýbať rumančeku kamilkovému (Matricaria recutita) a výrobkom, ktoré obsahujú čistý rumančekový extrakt.

Časopis kanadskej lekárskej asociácie popisuje prípad 70-ročnej ženy, ktorá bola ako pacientka nastavená na liečbu warfarínom. Po vypití rumančekového čaju a použití mlieka s extraktom rumančeka na úľavu opuchu dýchacích ciest a opuchu dolných končatín ju postihlo rozsiahle vnútorné krvácanie.

Warfarín je látka s protizrážanlivým účinkom, ktorá je odvodená od prírodného kumarínu. Kumaríny sú prírodné látky, ktoré sa prirodzene vyskytujú v mnohých rastlinách, včítane rumančeka kamilkového. Pacient užívajúci warfarín ja pravidelne kontrolovaný a jeho dávky lieku sú presne nastevné tak, aby zrážanlivosť neklesla na úroveň, ktorá by mohla vyvolávať spontánne krvácania a vznik krvných podliatín. Ak sa však účinok warfarínu potencuje látkou podobného alebo rovnakého účinku, môžu nastať nežiadúce dôsledky. Warfarín spolu s rumančekom kamilkovým vo vyššej dávke môžu znamenať ohrozenie zdravia a života.

Rumanček má celú škálu pozitívnych účinkov na tráviaci systém, sliznice, pokožku a nervový systém a preto je obľúbenou bylinkou, z ktorej sa pripravujú čaje a ktorú široko využíva aj kozmetický a farmaceutický priemysel.

Rada AKV: Pri predpisovaní každého nového lieku informujte lekára o všetkých liekoch, ktoré práve užívate a ak nie ste si istý možnými vzájomnými reakciami liekov a doplnkov liečby, poraďte sa s lekárnikom.

Zdroj: Canadian Medical Association Journal, 25. apríl 2006

 

Jedenásty rok života je kľúčový (k)rok k obezite

Britskí vedci na University Collge of London, ktorí 4 roky sledovali vyše 6000 detí vo veku 11 až 15 rokov, sa domnievajú, že ak je dieťa obézne v 11. roku života, ostane pravdepodobne obézne na celý život.

To je závažná informácia, najmä vo svetle dvoch skutočností

  1. stávame sa svedkami svetovej epidémie detskej obezity
  2. model: tučné dieťa je zdravé dieťa – je stále hlboko zakorenený v hlavách starých mám

Vedúca štúdie prof.Jane Wardle konštatuje, že sa obezita v 11. roku života je podľa týchto sledovaní už fixovaná a len veľmi ťažko sa jej deti neskôr zbavia. Podľa detských lekárov a psychológov prichádza na svet ďalšia epidémia s nedozernými následkami: epidémia detskej obezity. Podľa expertov z organizácie International Obesity Task Force, len v Európe môže koncom roka 2010 počet obéznych detí dosiahnuť 26 miliónov!

Deti s nadváhou a obezitou majú väčie riziko vzniku cukrovky II.typu, hypertenzie, hypercholesterolémie a rakoviny v dospelosti.

Štúdia ukázala, že medzi existujú priame vzťahy medzi obezitou na jednej strane a rasou (černošské dievčatá sú postihnuté najviac) a sociálnym postavením (detí zo sociálne slabších vrstiev majú o niečo vyšší výskyt obezity ako ich rovesníci z rodín strednej a bohatej vrstvy populácie).

Briti poukazujú na to, že hlavné príčiny detskej obezity sú:

  • zmena v stravovaní (nadmerný príjem tukov, cukrov a nedostatok vlákniny)
  • nedostatok fyzickej aktivity
  • príliš veľa času stráveného pred televízorovm a počítačom

Podľa prof.Wardle sú závery tejto štúdie dôvodom k okamžitým opatreniam, ktoré by mali pomôcť deťom nájsť cestu k zdravšiemu spôsobu života a ochrane pred obezitou. „Podľa mňa by mala spoločnosť brať problém detskej obezity veľmi vážne a venovať mu veľkú pozornosť.“

Rada AKV:

  • neprehliadajte nárast hmotnosti Vášho dieťaťa
  • zaujímajte sa o to, ako používa peniaze, ktoré dostáva na stravu a ako vreckové
  • všímajte si, aké potraviny a jedlá si vyberá, keď sa môže samé rozhodnúť
  • zbavte seba a rodinu starého mýtu, že „tučné dieťa rovná sa zdravé dieťa“
  • netešte sa z toho, že dieťa sa zabaví pri počítači a Vy máte od neho pokoj

Zdroj: British Medical Journal, apríl 2006

 

Ženy chrápu tiež – a čím sú staršie, tým viac

Dr.Svensson z univerzity v Uppsala bola vedúcou sledovania 7000 žien vo veku od 20 rokov. Jej tím skúmal rizikové faktory podporujúce chrápanie. Chrápanie je signálom nebezpečia, ktoré súvisí s vysokým krvným tlakom, poruchami srdcovej činnosti, poruchami spánkového dýchania a môže vyvolať aj smrť udusením. Výsledky švédskej štúdie možno zhrnúť takto:

  • čím sú ženy staršie chrápu viac – najviac chrápu ženy medzi 50. a 59. rokom života
  • ženy chrápu tým viac, čím sú obéznejšie
  • ženy chrápu tým viac, čím majú väčší obvod krku
  • fyzická pasivita je tiež významný rizikový faktor chrápania u žien

Rada AKV: Ak ste žena a chrápete, nemali by ste zanedbať chrápanie ako príznak možných problémov blízkej budúcnosti. Čím je chrápanie častejšie, dlhšie a silnejšie, tým sú zdravotné riziká s ním spojené väčšie.

Zdroj: (odb. časopis) Chest, apríl 2006

 
E-LINE space