Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Teleráno 4. mája 2006
Teleráno 4. mája 2006 Tlačiť E-mail

 

Krátko dojčení ľudia majú väčšie riziko alkoholizmu

Podľa Copenhagen Perinatal Study, v ktorej bolo sledovaných 3245 mužov a 3317 žien narodených v rokoch 1959-61 sa pri analýzach vývoja zdravotného stavu do roku 1999 ukázalo, že tí muži aj ženy, ktoré boli v dojčeneckom období dojčené matkou kratšie ako 1 mesiac, mali o 65% väčšie riziko alkoholizmu v dospelosti.

Alkoholizmus podporujú aj iné faktory z detstva: mužské pohlavie, fajčenie matky počas tehotenstva, nechcené tehotenstvo (v čase oplodnenia), alkoholizmus matky počas tehotenstva a nízke sociálne postavenie rodičov v čase do 1. roku dieťaťa. Analýzy ukazujú, že aj keď sa všetky tieto ostatné faktory zohľadnia, stále ostáva krátke dojčenie a predčasné odstavenie ako silný rizikový faktor.

Vedci majú pre toto zistenie dve rovnako možné vysvetlenia: buď je alkoholizmus predčasne odstavených detí neskôr v dospelosti následkom nedostatočného kontaktu medzi matkou a dieťaťom alebo nedostatočným príjmom materského mlieka dochádza v organizme dojčenca k deficitu esenciálnych mastných kyselín dôležitých pre vývoj mozgu. Tieto kyseliny obsahuje v dostatočnej miere len materské mlieko. Takže – ďalší vážny dôvod pre dojčenie.

Rada AKV: urobte všetko preto, aby ste dojčili čo najdlhšie. Radi Vám poradíme ako tomu pomôcť Smile

Zdroj: American Journal of Psychiatry, apríl 2006

 

Alkohol počas tehotenstva môže narušiť biologické hodiny dieťaťa

Toto je záver sledovania laboratórnych zvierat. Vedci modelovali takúto situáciu: matka počas posledného trimestra (7.-9. mesiac tehotenstva) pije pravidelne väčšie množstvo alkoholu. Narodené mláďatá vykazovali neschopnosť prispôsobiť svoj denný rytmus spánku a bdenia rytmu slnečného svetla deň/noc. Tento tzv. cirkadiánny rytmus, ktorý sa vyvíja v kritickom období 7.- 9. mesiaca tehotenstva, je zodpovedný za reguláciu mnohých procesov v tele. Poškodenie vnútorných biologických hodín môže vyvolať vážne poruchy mnohých systémov organizmu – najmä nervového.

Medicína pozná situáciu poškodenia ľudského plodu alkoholom a u takých novorodencov sa prejavujú dlhodobé poruchy poškodenia mozgu: objavujú sa poruchy spánku, vnímania, nálady a inteligencie. Neskôr sa môžu objaviť depresie a psychiatrické ochorenia.

„Nepoznáme bezpečné množstvo alkoholu, ktoré žena môže počas tehotenstva konzumovať,“ hovorí doktorka Jennifer Thomas, vedúca výskumu na San Diego State University v Kalifornii. „Preto som toho názoru, že počas tehotenstva je najbezpečnejšie nepiť alkohol vôbec.“

Zdroj: Americká lekárska knižnica NIH, apríl 2006

 

Najedzte sa a cholesterol pôjde dolu!

Kanadskí lekári zo St.Michael´s Hospital v Toronte odskúšali nový „koktejl“ proti cholesterolu a ukázalo sa, že je taký účinný, ako lieky na zníženie cholesterolu prvej generácie, ktoré tí istí pacienti užívali pred časom. Je to unikátna štúdia, ktorá prvýkrát ukázala, že účinok kombinácie určitých potravín je na zníženie cholesterolu rovnaký ako účinok liekov a to u tých istých ľudí!

Zo 66 ľudí celoročnú úpravu stravy a sledovanie vydržalo 55. To je veľmi veľa! Smile A výsledky? Priemerný pokles „zlého“ LDL cholesterolu bol už po 12 týždňoch 14% a u jednej tretiny ľudí dokonca 20%. Bolo to u tých, ktorí najdôslednejšie dodržiavali odporúčania na úpravu stravy. Tento efekt kombinácie

  • sójových výrobkov
  • mandlí
  • potravín bohatých na vlákninu rozpustnú vo vode
  • potravín bohatých na rastlinné steroly

na hladinu LDL v krvi bol rovnaký ako pri užívaní liekov na zníženie cholesterolu (statíny). A bez vedľajších účinkov týchto liekov.

K najčastejším vedľajším účinkom statínov patria:

  • poškodenie pečene
  • porucha funkcie steroidných hormónov (gynekomastia u mužov a plešatosť u žien)
  • pokles tvorby koenzýmu Q10
  • chronická únava
  • nespavosť

Jediným vedľajším účinkom tohoto „potravinového koktejlu“ bola mierna redukcia hmotnosti Smile

Rada AKV: skúste najprv znížiť cholesterol a ochrániť sa pred aterosklerózou bez liekov. Dá sa to.

Zdroj: American Journal of Clinical Nutrition, marec 2006

 
E-LINE space