Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home
Teleráno 27.apríl 2006 Tlačiť E-mail


„Diétovanie“ počas puberty je nebezpečné

Vyše 2500 detí a mladých ľudí v puberte bolo sledovaných s cieľom zistiť, ako sa s dlhodobého hľadiska u nich prejaví „diétovanie“. Výsledky sú až prekvapivo negatívne:

  • ak teenager „diétuje“, má 3-krát väčšiu šancu, že o 5 rokov neskôr bude trpieť nadváhou alebo obezitou
  • ak teenager „diétuje“, má skoro 6-krát väčšie riziko, že sa u neho obajví porucha príjmu potravy (tzv. binge eating – návalové prejedanie sa, anorexia alebo bulímia) a že začne užívať preháňadlá alebo diuertiká na odvodnenie
  • proste vážny problém!

Výskumníci z University of Minnesota v Minneapolis ale upozorňujú, že ich zistenie neznamená, že mladý človek sa dostane do problémov „diétovaním“, pretože jeho snaha o nezdravé chudnutie môže byť prvým prejavom vrodených porúch kontroly príjmu potravy.

Rady AKV:

  • Nezačnite svoje dieťa okamžite trestať, keď sa začne starať o svoju stravu. Sledujte, ako sa správa a rozprávajte sa s ním o dôvodoch a skúste pre neho zabezpečiť spoľahlivé informácie a odborné vedenie.
  • ak správanie dieťaťa začne vykazovať poruchy a objaví sa rýchle chudnutie, prípadne kolísanie na váhe a obdobia hladovania striedané s prejedaním sa, treba okamžite vyhľadať pomoc lekára a detského kvalifikovaného psychoterapeuta

Zdroj: Journal of the American Dietetic Association, apríl 2006

 

Bravčový rezeň budete jesť s jogurtom

Na trhu sa v krajinách západnej Európy už prednedávno objavili jogurty s obsahom rastlinných sterolov. Rastlinné steroly – ako prídavok v potravine – už poznáme z margarínov. Jeden – poriadne drahý – sa už predáva aj na Slovensku. Čo sú steroly a prečo sú v margaríne a jogurte?

Steroly sú látky, ktoré sa vyskytujú len v rastlinách a ktoré majú molekulu podobnú cholesterolu. K najznámejším sterolom patria sitosterol a kampesterol. Už dávno sa vie, že keď sa v čreve vedľa seba objavia cholesterol a sitosterol, využívajú ten istý transportný mechanizmus a to obmedzuje ich vstrebávanie. Predstavte si to takto: dvaja ľudia sa stretnú pri dverách a namiesto opakovaného ponúkania „Nech sa páči, až po Vás!“ sa každý do tých dverí tlačí a tak sa ani jeden nedostane cez ne celý.

Bystré hlavy sa zamysleli: dajme sitosterol do masla a cholesterol z masla sa bude vstrebávať menej. Fajn. Potom prišiel na rad margarín a teraz jogurt.

Aby to fungovalo, musíte jesť margarín alebo jogurt s mastným jedlom. To je nové zistenie holandských výskumníkov. No, zázrak to síce nie je, ale obchodu by to malo pomôcť Smile

Ja sa ale pýtam, čo je to za logiku: najprv si dám „kilo cholesterolu“ v rezni so zemiakovým majonézovým šalátom a hneď zjem jogurt s borovicovým extraktom (borovicová kôra obsahuje najviac beta-sitosterolu, ale neviem, či ich odtiaľ tí výrobcovia margarínov a jogurtov aj získavajú, pretože také údaje si prísne strážia), aby sa ten cholesterol vstrebával menej?

Rada AKV:

  • jedzte tak, aby ste nemuseli najprv míňať peniaze za potraviny, ktoré sú nezdravé a ďalšie peniaze za potraviny, ktoríé majú tie nezdravé potraviny „prebiť“ Smile Radi Vám s tým pomôžeme

Zdroj: NUTRAingredients.com, apríl 2006

Máte artritídu? Nebojte sa cvičiť!

Štúdia vyše 27 tisíc ľudí trpiacich na artritídu ukázala, že ich fyzická aktivita je na úrovni tretiny bežnej populácie. Podľa špecialistov z centra pre prevenciu a kontrolu ochorení v Atlante sa však ľudia chorí na artritídu sami ochudobňujú a pozitívnu súčasť liečby.

Je pravda, že bolesti kĺbov môžu odrádzať človeka od fyzickej aktivity, ale každý, kto počiatočné ťažkosti prekoná, objaví pozitívne účinky primeranej fyzickej aktivity. bolesti sa zmiernia a pohyblivosť sa zlepší.

Ak máte artritídu, pomôžu Vám nielen aeróbne (tzv. kardio) aktivity, ale aj silové cvičenia.

Rady AKV:

  • nájdite si odbornú pomoc (rehabilitačný lekár, kondičný tréner) a nechajte si vypracovať program primeranej fyzickej aktivity pre Vaše boľavé kĺby
  • a keď nič iné, tak sa aspoň poriadne hýbte každý deň Smile
  • nebojte sa tej bolesti na začiatku: vydržte a budete príjemne prekvapení!

Zdroj: American Journal of Preventive Medicine, máj 2006

 

Ďalšie tehotenstvo? Akú pauzu?

Analýza 67 výskumov tehotenstiev za roky 1966-2006 priniesla zaujímavé výsledky:

  • deti, ktoré sa narodia skôr ako 15 mesiacov po svojom predchádzajúcom súrodencovi, majú o 40% väčšie  riziko, že sa narodia v predtermíne, o 60% väčšie riziko, že budú mať nízku pôrodnú hmotnosť a o 26% väčšie riziko, že budú menšie na svoj gestačný vek v porovnaní s deťmi, ktoré sa narodili 27 až 32 mesiacov po staršom súrodencovi
  • deti, ktoré sa narodili neskôr ako 68 mesiacov po staršom súdencovi, majú rovnaké riziká väčšie o 20-40%
  • optimálny interval medzi predchádzajúcim pôrodom a ďalším tehotenstvom je 18 až 58 mesiacov

Vedci nevedia jednoznačne vysvetliť dôvody týchto skutočnosti. Do úvahy môže prichádzať nutričné vyčerpanie organizmu matky pri tehotenstve s kratším intervalom, čím nový plod nedostáva primerané množstvo živín potrebných pre svoj vývoj.

Ešte menej je jasné, prečo problém spôsobuje aj interval väčší ako 58 mesiacov. Možno je to spôsobené skutočnosťou, že matka viac ostarla (jaj, to sa mi zle aj píše, nieto ešte Vám počúva Smile)

Rady AKV:

Zdroj: Journal of the American Medical Association, 19. apríl 2006

 
E-LINE space