Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home
Teleráno 20. apríla 2006 Tlačiť E-mail


Spánkové apnoe spôsobuje poruchy srdcového rytmu

Určite ste si všimli, že nielen cez deň, ale ani v noci nemusíte myslieť na to, aby ste dýchali J  Je to tým, že dýchanie je regulované najmä automaticky z oblasti predĺženej miechy (úsek medzi mozgom a miechou – nie na konci miechy v kostrči Smile). Jednoducho: dýchame, aj keď robíme hocičo iné – trebárs spíme. Za určitých okolností – obezita a chrápanie patria k tým najčastejším – sa objavujú počas spánku poruchy dýchania: nastávajú výpadky, ktoré môžu trvať niekoľko sekúnd až niekoľko desiatok sekúnd. Dôsledky sú dramatické: v krvi postupne klesá koncentrácia kyslíka a stúpa koncentrácia CO2. Trpia tým najmä bunky mozgu a srdca. Človek, ktorý chrápe alebo trpí inými poruchami dýchania, má zhoršenú kvalitu spánku a vyvíja sa u neho spánkový deficit.

Americká štúdia z Clevelendu preukázala, že ľudia, ktorí trpia spánkovým apnoe (opakovanými zástavami dýchania počas spánku), majú 3-4-krát väčšie riziko vzniku porúch srdcového rytmu (najčastejšie ide o fibriláciu predsiení a komorovú tachykardiu), ktoré môžu spôsobiť zlyhanie srdcovej činnosti a smrť počas spánku.

Môžem potvrdiť: v moje blízkosti sa v nedávnej dobe vyskytli už dva prípady mladých ľudí vo veku 40 rokov, ktorí – ako obézni a trpiaci chrápaním a poruchami spánkového dýchania – počas spánku nečakane zomreli. Podľa mňa je lepšie hľadať odbornú pomoc skôr, ako sa ráno zobudiť vedľa mŕtveho človeka. Povedzte mu to.

Rady AKV:

  •  ak trpíte spánkovým apnoe alebo chronickým spánkovým deficitom, výhľadajte pomoc spánkového laboratória alebo kontaktujte AKV – pomôžeme Vám nájsť cestu k odbornej pomoci
  • ak trpíte nadváhou alebo obezitou a poruchami spánkového dýchania, radi Vám pomôžeme riešiť tú obezitu Smile

Zdroj: American Journal of Respiration and Critical Care Medicine, 15. apríl 2006

 

Drogy vyvolávajú v mozgu tvorbu voľných radikálov

Najnovšie laboratórne pokusy ukázali, ako napr. Extáza a iné amfetamíny poškodzujú mozog: podporujú tvorbu voľných radikálov, ktoré sa správajú veľmi agresívne a vyvolávajú najprv iba prechodné ale postupne trvalé poškodenie nervových buniek a stratu ich funkcii. Voľné radikály sú veľmi silným rizikovým faktorom, ktorý podporuje nielen vznik demencie, ale aj rozvoj Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby.

Rada AKV:

  • predtým, než začnete uvažovať o tom, že môže byť „cool“ skúsiť jednu „šľahu“ alebo skôr než si dáte dalšiu dávku, choďte sa pozrieť na neurologické alebo geriatrické oddelenie, ako vyzerá človek s rozvinutou Alzheimerovou či Parkinsonovou chorobou alebo sa choďte jeden deň starať o nejakého príbuzného alebo známeho, ktorý trpí ťažkou demenciou

Zdroj: FASEB Journal, apríl 2006

 

Obezita v strednom veku zvyšuje riziko Alzheimerovej choroby

Americká štúdia (Kaiser Permanente Foundation Research Institute v Oaklande, Kalifornia) na viac ako 9000 ľudí, ktorí sú sledovaní od roku 1964, preukázala, že mať veľa tuku v oblasti brucha medzi 40. a 45. rokom života, znamená zvýšiť riziko Alzheimerovej choroby v staršom veku až trojnásobne! Inak povedané: na každého človeka, ktorý dostal Alzheimerovu chorobu aj keď bol štíhly, pripadajú traja pacienti, ktorí boli v strednom veku obézni.

Alzheimerova choroba je degeneratívne poškodenie mozgu, ktoré sa objavuje už v predsenilnom veku, je podmienené postupným zánikom šedej kôry, hromadením amyloidu, ktorý poškodzuje funkcie nervových buniek. K prejavom ochorenia patrí strata priestorovej orientácie, poruchy reči, poruchy koordinácie pohybov, ťažké poškodenie intelektu... Nič príjemné.

Rady AKV:

  • ak ste štyridsiatnik/čka a máte dnes obvod pásu väčší, ako pred dvomi rokmi, je najvyšší čas, aby ste sa na chvíľu zastavili a premýšľali, či idete dobrým smerom Smile
  • ak Vám bude robiť problém, urobiť zmenu vo svojom živote, choďte sa aj Vy pozrieť na nejakého pacienta s Alzheimerovou chorobou a položte si otázku, či je to to, čo túžite dosiahnuť..
  • AKV Vám pomôže schudnúť – je to dobré nielen pre srdce, ale zdá sa, že aj pre mozog Smile

Zdroj: tlačová konferencia Americkej neurologickej spoločnosti, San Diego, apríl 2006

 

Vitamín D chráni mužov pred rakovinou

Zase nová správa z môjho obľúbeného Harvardu. od profesora Willetta: muži, ktorí majú najnižšiu hladinu vitamínu D v krvi, majú o 11% nižšie riziko vzniku rakoviny a až o 40% nižšie riziko úmrtia na rakovinu tráviaceho systému (včítane rakoviny hrubého čreva a konečníka). Zvýšenie hladinu vitamínu D o 25 nanomol/liter krvi znamanelo pokles rizika rakoviny o 17% a riziko úmrtia na rakovinu tráviaceho systému o 45%. Zvýšenie hladiny vitamínu D v krvi o 25 nanomol/liter možno dosiahnuť dennou dávkou 1500 IU (alebo 40 mikrogramov) na deň.

To je síce dávka vyššia, ako je súčasná odporúčaná dávka, ale za posledné roky sa nahromadilo množstvo údajov o pozitívnom účinku vitamínu (hormónu) D a na základe údajov, že striktná ochrana pred slnkom spôsobí nedostatkom vitamínu D viac rakoviny, ako jej zabráni, prehodnocujú sa aj odporúčania na ochranu pred slnečným žiarením.

Štúdia sledovala vzťah medzi vitamínom D a rakovinou u 47 800 mužov(!) v období 14 rokov (1986-2000). Podľa výskumníkov z Harvardu je výskyt deficitu vitamínu D v krvi v ľudskej populácie veľmi častý.

Rady AKV:

  • nebojte sa opáliť Smile
  • používajte potraviny obohatené (fortifikované) vitamínom D
  • vo veku nad 50 rokov odporúčame užívať 800-1200 IU (20-30 mikrogramov) vitamínu D denne

Zdroj: Journal of the National Cancer Institute, 5. apríl 2006

 
E-LINE space