Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home
Teleráno 6. apríl 2006 Tlačiť E-mail

 

Rybie tuky zdravé srdce asi nechránia

Ak ste uverili odporúčaniam konzumovať ryby, lebo chránia vaše srdce a cievy pred infarktom, správa z prestížneho lekárskeho časopisu vás možno zaskočí. Analýza 89 doterajších štúdií, ktoré skúmali vplyv konzumácie rýb a rybích omega-3 mastných kyselín ukázala, že údaje o ich ochrannom účinku na srdcovocievny systém nie sú ani zďaleka také presvedčivé, ako sa všeobecne prezentuje., Podľa britských vedcov nie je zodpovedné na základe dostupných údajov odporúčať konzumovať tieto tuky a očakávať zníženie rizika infarktu alebo mozgovej porážky u zdravých ľudí.

V stanovisku Americkej kardiologickej spoločnosti sa uvádza, že súhlasia so závermi britských výskumníkov, ale napriek tomu považujú konzumáciu rýb za bezpečnejšiu ako konzumáciu červeného mäsa.

Odporúča sa však konzumovať iba tie druhy rýb, ktoré majú vysoký obsa omega-3 mastných kyselín. K tým najdostupnejším  patria napr. makrely, haringy, sardinky a lososy.

Rady AKV:

  1. ryby áno, ale nie vyprážané  
  2. ak ste zdraví, peniaze za výživové doplnky s obsahom omega-3 môžete použiť aj lepšie Smile
  3. každý deň pridajte do svojho jdla 2-krát 2 čajové lyžičky mletého ľanového semena alebo 2  čajové lyžičky ľanového oleja lisovaného za studena


Zdroj: British Medical Journal, 25. marec 2006

 

Diabetici často trpia nedostatkom vitamínu D

Traja z piatich pacientov (60%) trpiacich na cukrovku II typu majú v krvi nízku hladinu vitamínu D, znie záver talianskeho výskumu. Vitamín D, ktorý sa v posledných rokoch považuje skôr za hormón, než klasický vitamín, hrá dôležitú úlohu nielen v metabolizme vápnika a zdraví kostí, ale ovplyvňuje takmer všetky bunky a tkanivá a má ochranný účinok aj na srdcovocievny a imunitný systém.

Najväčšiemu riziku deficitu vitamínu D sú vystavené ženy, ktoré zanedbávajú diétu a liečbu.

Rada AKV: bez ohľadu na to, či ste diabetik alebo nie, doprajte si veľa pobytu na slnku a ak patríte k ľu´dom postihnutým cukrovkou, každý druhý deň doplňte svoju stravu o nie viac ako 10 mikrogramov (400 m.j.).

Zdroj: Diabetes Care, marec 2006

 

Horčík chráni pred metabolickým syndrómom

Na známej Brigham and Women´s Hospital v Bostone sledujú už 15 rokov veľkú skupinu ľudí a najnovšie závery tejto štúdie sa týkajú horčíka – dôležitého stopového prvku napríklad pre činnosť mozgu. Podľa amerických vedcov ľudia, ktorí majú najvyšší príjem horčíka, majú o tretinu nižšie riziko vzniku tzv. metabolického syndrómu, oproti ľuďom s príjmom nedostatočným. Denná dávka pre mužov je 400 mg a pre ženy 310 s tým, že počas tehotenstva treba dávku horčíka zvýšiť a ľahko sa dá dosiahnuť prirodzenými potravinami bez použitia tabletiek.

Metabolický syndróm (aj keď nedávno Európska a Americké diabetologická asociácia vzniesli voči tomuto pojmu námietky) je súbor príznakov (zvýšená hladina cukru a inzulínu, zvýšená koncentrácia triglyceridov, znížená hladina HDL a zvýšený krvný tlak), ktorý vedie ku vzniku cukrovky a akútnych kardiovaskulárnych ochorení.

Horčík sa nachádza najmä v: mandliach, kešu orechoch, špenáte, obilninách a celozrnných výrobkoch, avokáde, banánoch, hrozienkach a horkej čokoláde.

Rada AKV: dajte si záležať na dostatočnom príjme potravín bohatých na horčík

Zdroj: Circulation, 28. marec 2006

 
E-LINE space