Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Skoro všetko o šťavách
Skoro všetko o šťavách Tlačiť E-mail

 

Aky význam majú 100-percentné ovocné a zeleninové šťavy pre ľudský organizmus? Kedy by sa mali zaradiť do jedálneho lístka (ráno, na obed, večer, pred jedlom, po jedle, alebo samostatne)? Aké množstvo odporúčate vypiť denne?
Čerstvé, odstredené šťavy môžu byť vhodným doplnkom výživy u oslabených ľudí, u detí, u pacientov, po operácií, u športovcov alebo pri detoxikácií. Môžu byť aj súčasťou jedálneho lístka zdravých ľudí, ale nemali by byť náhradou za zeleninu a ovocie. Množstvo závisí od dôvodov užívania, ale zdravý človek nepotrebuje viac ako 200-300 ml denne. Pil by som to pred jedlomSmile

...a citrusové šťavy neodporúčam piť nalačno ľuďom, ktorí majú nadmernú tvorbu kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku alebo trpia vredovou chorobou žalúdka/dvanástnika.

Možno veriť cenovo výhodnym 100-percentným šťavám zo supermarketov? Z čoho sa vyrábajú? Aké údaje treba sledovať na obaloch? Existujú varovné signály, ktoré hovoria - túto šťavu si nekúpte, nie je pravá?
Ja by som tieto šťavy vôbec nepil a to bez ohľadu na výrobcu a tvrdenia na obale alebo v reklame. Možno príležitostne – ako pochutinu, ale to len tie najlepšie a rozhodne nie denne a namiesto ovocia či zeleniny!

Bio-šťavy su výrazne drahšie. Zodpovedá cena kvalite?
Ak máte na mysli balené surové 100%-né šťavy z cvikly, mrkvy, jabĺk, tak určite áno. Nie sú konzervované a je to presne to, čo by som si urobil doma, ale nemám na to čas. Pravidelne pijem mrkvovo-cviklovú šťavu.

Objavujú sa aj stánky s výrobou čerstvých štiav v nákupných centrách – a to je tiež skvelá príležitosť vypiť pohár plný dôležitých biologicky aktívnych látok. Dajte si záležať na tom, aby bola šťava urobená pred Vašimi očami – ak je to možnéSmile

Je vhodná kombinácia ovocia a zeleniny v šťave? Ktoré druhy ovocia a zeleniny sú pre ľudské telo najcennejšie?
Každé ovocie a každá zelenina obsahuje rôzne látky a treba ich používať všetky. Niektoré druhy ovocia a zeleniny sa môžu kombinovať (jablko a mrkva), ale nemiešal by som často a veľa citrusy so zeleninou.

Aké zásady treba dodržiavať pri domácom odšťavovaní ovocia a zeleniny? Aké chyby ľudia najčastejšie robia, ktorými znehodnotia cenné látky obsiahnuté v ovoci a zelenine?
Čerstvú šťavu treba vypiť hneď alebo zvyšok pokvapkať citrónovou šťavou, prikryť a uskladniť v chladničke. Keď zhnedne, veľa látok už zoxidovalo, ale to neznamená, že je šťava na vyhodenie. Môžete ju vypiť, ale jej biologická hodnota je nižšia. Skysnuté šťavy určite nepite!Smile

Nie je hriech vypiť iba šťavu a zvyšok ovocia alebo zeleniny vyhodiť? Nie je lepšie zjesť zopár celých rajčín ako vypiť iba tekutinu?
Jasné, že áno! Preto som povedal, že ani tie domáce a kúpené 100%-né čerstvé, nekonzervované šťavy nemôžu byť plnohodnotnou náhradou ovocia a zeleniny. A preto jem aj mrkvu. (Cviklu iba občas, priznávamSmile)

..a ak si šťavu doma robíte a ostáva Vám odšťavenú dužina, môžete ju použiť do polievok, omáčok, dezertov, koláčov a šalátovSmile

 

Pozn.: V rámci praxe AKV príjem ovocných a zeleninových štiav nepočítame do denného príjmu tekutín. Skontrolujte si, či prijímate dosť tekutínSmile

 
E-LINE space