Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Ryža BIELA vs. NATURAL
Ryža BIELA vs. NATURAL Tlačiť E-mail

Porovnanie obsahu dôležitých látok v naturálnej a bielej ryži

(Zdroj: databázy zloženia potravín Amerického ministerstva poľnohospodárstva
a slovenského Výskumného ústavu potravinárskeho.)

 

Živina
na 1 šálku ryže v surovom stave (= 185 g)

Naturálna (pololúpaná) ryža

Biela ryža

Strata

Energia (kJ)

2 860

2 625

 

Bielkoviny (g)

14,5

13,2

9 %

Vláknina (g)

6,5

2,4

63 %

Polynenasýtené MK (g)

1,9

0,3

85 %

Vitamín E (mg)

1,33

0,24

82 %

Tiamín (B1) (mg)

0,74

0,13

82 %

Riboflavín (B2) (mg)

0,17

0,09

47 %

Niacín (mg)

9,4

2,9

70 %

Pyridoxín (B6) (mg)

0,94

0,30

68 %

Kyselina listová (B9) (mg)

37,0

14,8

60 %

Železo (mg)

2,72

1,48

45 %

Zinok (mg)

3,73

2,00

46 %

Selén (mg)

43,3

27,9

36 %

Horčík (mg)

265

46

83 %

Draslík (mg)

413

213

48 %

Meď (mg)

0,51

0,40

22 %

Mangán (mg)

6,9

2,0

70 %

Poznámka: Vzhľadom na to, že biela ryža má glykemický index na úrovni bieleho rafinovaného cukru možno ju považovať za biologicky nehodnotnú potravinu, ktorá zvyšuje riziko obezity, cukrovky, aterosklerózy a niektorých druhov rakoviny (napr. pankreas, hrubé črevo).

 

Tu nájdete záznam relácie Labyrint televízie TA3 z 10. apríla 2008

http://www.ta3.com/sk/relacie/9_labyrint/4185_ryza-ktora-je-aka-a-ktora-je-najlepsia

 
E-LINE space