Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Reset jedenia v novom roku
Reset jedenia v novom roku Tlačiť E-mail

 

Máme za sebou obdobie tichej radosti, oddychu a rozprávok. Okrem týchto milých "vecí", však má koniec každého roka a začiatok toho nasledujúceho aj iné stránky: zhon, obavy, etrémne pracovné zaťaženie, možno aj samotu... A to všetko vyvoláva v našom vnútri stres. Mýlim sa, ak si myslím, že 99% ľudí rieši stres jedením? Potrava je totiž najstarší známy trankvilizér – uvoľňuje napätie a navodzuje príjemné pocity. Nuž na veľký stres treba veľa silných trankvilizérov! A tak si všetky tie pupáky či lokše, kapustnica, vyprážané ryby, makovník, rezne, medvedie labky, zemiakový šalát, štrúdľa, klobásy i orechové rezy so zmrzlinou a pražené mandle podávajú kľučku vášho žalúdka, aby ste si vy v zápätí podávali tabletky proti kyslosti, kŕčom v bruchu a toaletný papier. Keď sa to všetko na sviatok Troch kráľov skončí, zistíte, že ste sa pekne rozjedli, a našťastie sú pred nami ešte fašiangové hody a plesy... Výsledok však nie je radostný: nové, nepozvané a nechcené kilogramy naviac. Och, že vám nikto nepovedal, že zákon zachovania hmoty a energie platí aj cez Vianoce a že ho na Slovensku nemôže zrušiť ani nový Jánošík? Neplačme teraz nad rozliatym mliekom (smotanu ste predsa stihli ušľahať a zjesť!), ale pozrime sa, čo treba v tejto chvíli urobiť. Navrhujem toto:

  • Zabudnúť na diéty a "zázračné" prostriedky chudnutia a detoxikácie - v USA už ľudia tiež prichádzajú konečne na to, že diéta je len skratka k veľkej frustrácií z jo-jo efektu a začínajú sa orientovať na zdravšie potraviny a trvalé zmeny v stravovaní a živote (od roku 1997 do roku 2007 klesol počet ľudí, ktorí dodržiavajú nejakú diétu takmer o 20%!)
  • Pripustiť, že najhoršie obdobie priberania ešte len hrozí (tie fašiangy a plesy naozaj nie sú také nevinné, ako sa zdá: napríklad pohár vína sa energeticky rovná jednému stredne tučnému jogurtu!).
  • V najbližších dňoch a týždňoch dôslednejšie kontrolovať príjem energie
    • jedzte viac zeleniny ovocia
    • dajte si záležať na tom, aby ste bielu múku a všetky výrobky z nej (pečivo, chlieb, cestoviny a pod.) a bielu ryžu nahradili celozrnnými, príp. grahamovými cestovinami, chlebom a pečivom, celozrnnou múkou a pololúpanou ryžou natural
    • skúste nejaké jedlo starej mamy z pšenice, pohánky alebo ovsených vločiek
    • každý týždeň nahraďte jeden nemoderný a nezdravý recept novým a zdravým - vyše 150 receptov na zdravé jedlá, ktoré stihnete do 20 minút, nájdete v novej kuchárskej knihe dr. Bukovského "Hneď to bude :-)
    • vyhnite sa majonéze, smotane, údeninám, vnútornostiam a... Veď to dobre viete Smile

 

  • Uvedomiť si, že kontrola nad jedením nezačína ráno na druhý deň, ale teraz a preto je vhodné zaradiť týždenne jeden odľahčovací deň (žiadny strach, nemusí to byť hneď úplný pôst, stačí celý deň prežiť len na zelenine – nesmie plávať v oleji! - alebo ovocí – pozor na presladené sušené „paovocie“!). Treba predsa „resetovať“ kontrolu nad jedením, ktorá sa vplyvom všetkých tých sladkých a slaných „trankvilizérov“ zúfalo zmieta kdesi v kúte. Odľahčovací deň takýto „reset“ (opätovné nastavenie) kontroly podporuje.
  • Vyhnite sa klasickej januárovej chybe: nahrnúť sa do fitness centra a zničiť sa tam na dva šupy. Radšej začnite dlhšími prechádzkami a občas pobehnite. Možno sa vám tieto veci tak zapáčia, že nakoniec beh, bežky, bicykel alebo plávanie budú nevyhnutnosťou k pohode – tiež sú to trankvilizéry.
  • Keď nič iné, tak sa začnite aspoň čo najviac prirodzene hýbať - kráčajteSmile
  • Majte sa radi a akceptujte sa! Nie, to neznamená, že sa zmierite s nadváhou a obezitou, len sa vyzbrojte trpezlivosťou a nevzdávajte sa cieľa!
  • Verte si, buďte aktívni a nedajte sa hrýzť od vlastných výčitiek: zvyšujú stres a vykydnú na vás definitívnu rezignáciu.
 
E-LINE space