Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Prežite bezpečnú jar!
Prežite bezpečnú jar! Tlačiť E-mail

 

Prišla jar a môžete sa začať lopotiť na záhrade a v sade, hnať sa lesom v teniskách alebo na bicykli po hrádzi, upratovať garáž a pivnicu a vyhadzovať staré veci – ale buďte pri tom všetkom opatrní Smile Experti z Americkej ortopedickej spoločnosti upozorňujú, že jarné aktivity spôsobujú veľký podiel na všetkých úrazoch.

V USA bolo na chirurgických oddeleniach nemocníc a kliník v roku 2004 ošetrených viac ako 547 000 úrazov spojených s použitím rebríka, 12 000 úrazov v súvislostí so šplhaním sa a okolo 221 000 úrazov pri použití kosačky na trávu.

Mnoho „jarných“ úrazov sa vyskytne preto, že sa ľudia ponáhľajú alebo nedodržia zásady bezpečnosti pri práci a športe.

Dr. Jeffrey M. Smith, chirurg-traumatológ, upozorňuje, že „mnoho úrazov sa stane úplne zbytočne preto, lebo neboli použité vhodné športové alebo pracovné prostriedky a nástroje, alebo preto, že sa človek ponáhľal a nevenoval pozornosť tomu, čo robí.“

Príjmite pár tipov, ako zabrániť (nielen) jarným úrazom:

  • Nielen pred behom, korčuľovaním alebo tenisom je strečing nevyhnutný. Mali by ste trochu rozcvičiť aj pred tým, ako začnete jarné upratovanie okolo domu – zvlášť pred prácou v záhradke alebo maľovaním na rebríku, či iných vyšších plochách.
  • Rebrík umiestnite na pevnú, rovnú plochu. Nikdy ho neumiestňujte na zeminu alebo plochu, ktorá je nerovná, mäkká alebo vlhká. Podľa možnosti ho v potrebnej polohe zaistite.
  • Používajte vhodnú techniku na zdvíhanie, nosenie, sekanie, vyťahovanie veľkých predmetov zo zeme a ohýbanie materiálov. Stojte s nohami oddelene na šírku ramien a napínajte brušné svalstvo. Keď zdvíhate väčšie a ťažšie, uchopte ich obidvomi rukami a chrbát držte vystretý – neohýbajte ho príliš a nedváhajte bremeno napriamovaním chrbtice, ale napínaním svalstva nôh a vzpriamovaním celého tela. Ak je objekt ťažký alebo horúci, neskúšajte ho zdvihnúť sami.
  • Nenaťahujte sa, ani sa neopierajte príliš ďaleko o jednu stranu, ak pracujete na rebríku. Môžete stratiť rovnováhu a spadnete. Ak ste na rebríku, vaša gombička uprostred nohavíc by nemala v žiadnej polohe presahovať do strán mimo rebríka Smile
  • Dajte svoju kosačku skontrolovať do servisu pred začatím každého nového obdobia, aby ste sa uistili, že práca s ňou bude bezpečná. Nikdy sa nepokúšajte vyberať trávu, nečistotu, alebo niečo iné, pokiaľ kosačka beží.
  • Nikdy nepoužívajte trávnikové a záhradné elektrické nástroje počas dažďa alebo ak sú mokré.
  • Ak pracujete v záhrade, vyhýbajte sa dlhým monotónnym činnostiam ako kopanie, sadenie, orezávanie stromkov a pod. Striedajte ich v kratších časových úsekoch.
  • Na ruky si dajte záhradné ochranné rukavice, aby ste predišli pľuzgierom a chránili si pokožku aj kĺby.
  • Keď skončíte prácu v záhrade, uložte Vaše náradie a prostriedky správne, aby sa nestali nebezpečným predmetom. Neverili by ste, koľko úrazov sa stane pri vyberaní náradia., keď sa niečo zošmykne a spadne na ruku, nohu alebo hlavu Smile
  • Doprajte si časté prestávky a pite veľa tekutín. Nepracujte smädní!
  • Ak používate záhradné alebo iné čistiace chemikálie, prečítajte si návod na správne použitie a dajte si ochranné oblečenie a rukavice. Všetky chemikálie uskladňujte pri vhodnej teplote a dajte ich mimo dosah detí a domácich miláčikov.

 

Vaša AKV Vám želá veselú a peknú jar bez úrazov Smile

 
E-LINE space