Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Potrebujeme k životu sladkosti?
Potrebujeme k životu sladkosti? Tlačiť E-mail

 

čokoládaAko kto. Podľa toho, čo sme od svojich rodičov „vytrucovali“, keď sme mali 2, 3, 5 alebo aj viac rokov. Ak to bola najmä čokoláda, cukríky, koláče, zmrzlina, bude sa závislosť na sladkostiach s človekom niesť celý život.

Každý človek však potrebuje cukor, pretože hlavným „palivom“ mozgu je práve cukor – glukóza. Jej denná spotreba nervovými bunkiami sa odhaduje na zhruba 30 g.

Ale nezabudnite: glukózu obsahuje aj múka, zemiaky, ryža, cestoviny... Biela ryžia, biela múka a výrobky z nej a zemiaky sa správajú v tele ako biely cukor: podporujú priberanie, vyčerpávajú pankreas, zvyšujú riziko cukrovky a rakoviny. To je dosť dôvodov na to, aby sme uprednostňovali obilniny, celozrnné výrobky, naturálnu ryžu a celozrnné cestoviny Smile

Ktoré sladkosti sú „zdravé“ a ktoré nie? je lepšie dať si domáci koláč alebo niečo z obchodu?

Ak sa budeme vyhýbať tým najlacnejším a najmenej kvalitným sladkostiam, čokoládam a cukrovinkám, ostáva pred nami to dôležitejšie: obmedziť príjem cukru. Priemerná spotreba cukru na obyvateľa SR sa pohybuje 30 čajových lyžičiek denne! To je skutočne veľa. Cukor je takmer vo všetkom, čo jeme a pijeme a preto sa treba naučiť kontrolovať jeho príjem. Prečo sa najprv stať tučným a potom namáhavo chudnúť?

K tým „dobrým“ sladkostiam by som zaradil kvalitnú horkú čokoládu, ale určite aj domáci koláč z celozrnnej múky s ovocím, orechami a medom.

Je z pohľadu psychiky dobré vzdať sa sladkosti úplne?

Nie. Podľa mňa je to cesta k zlyhaniu. Poznám iba veľmi málo ľudí, ktorí sa vzdali všetkých sladkých vecí a zdá sa mi, že majú dosť „dlhú tvár“ Smile

Ako a čím sa dá v niektorých prípadoch zahnať chuť na sladké?

Niekedy banánom, niekedy sušeným ovocím, ale ak je sladené, ja by som bol s ním veľmi opatrný. Niekedy tým dobrým koláčom z celozrnnej múky alebo muesli tyčinkou. Inokedy možno stačí za lyžička dobrého medu. Najviac ľudí však uspokojí čokoláda. Používajte iba horkú a kvalitnú a bude vám stačiť malý kúsok, ktorý si vychutnajte čo najdlhšie a potom si dajte pepermintovú žuvačku alebo si umyte zuby – odstránite z jazyka ten mámivý signál do mozgu „Jaj, to bolo dobré, daj si ešte!“ Smile

 
E-LINE space