Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Organicky pestované potraviny
Organicky pestované potraviny Tlačiť E-mail

 

Určite ste počuli o organicky pestovaných potravinách a možno ste dokonca nejakú už aj jedli J Ak si však myslíte, že organicky pestované potraviny sú iba nejakým výmyslom skupinky “fanatických” ochrancov prírody, žijete v nebezpečnom predsudku. Mali by ste poznať dôvody, prečo v posledných rokoch stúpa v rozvinutých krajinách produkcia aj spotreba organicky (biologicky, ekologicky) pestovaných a vyrábaných potravín.

Určite ste si napríklad všimli, že čučoriedky z Veľkej Fatry alebo Martinských holí majú výraznejšiu chuť ako tie poľské, ktoré ste kúpili pri ceste. O domácich jahodách v porovnaní s jahodami v supermarketoch ani nehovoriach…

Rozdiely sa však netýkajú iba chute. Hlavné dôvody rastúceho dopytu po organicky pestovaných a vyrábaných potravinách sú dva:

  • Menšia koncentrácia toxických látok (pesticídov, herbicídov a umelých hnojívv rastlinách a menej hormónov a antibiotik v živočíšnych potravinách)
  • Väčší obsah vitamínov, minerálov a fytochemikálií

V potravinách pestovaných a vyrábaných klasickou formou veľkovýroby sa požíva čoraz viac chemikálií, ktoré negatívne ovplyvňujú nielen životné prostredie, ale predovšetkým zdravie človeka. V dôsledku dlhoročného konzumovania rôznych chemikálií používaných pri výrobe a spracovaní potravín, stúpa počet prípadov rakoviny, vrodených porúch a klesá počet zdravých spermií v semene muža. Chemikálie, ktoré “sú v malých množstvách bezpečné” prúdia do človeka v stale väčšej miere, pretože zloženie stravy sa stale viac odkláňa od prirodzených potravín a smeruje k “výrobkom”, ktoré musia byť stabilizované, konzervované, aromatizované, farbené, ochutené a to všetko sa vyrába zo surovín, ktoré už pri svojom raste (rastliny aj zvieratá) absorbovali do svojho organizmu množstvo toxických látok. Organicky pestované potraviny sú čistejšie, bezpečnejšie a zdravšie.

Existuje tiež niekoľko desiatok štúdií, ktoré sa venovali porovnaniu obsahu vitamínov, minerálov a dôležitých fytochemikálií a antioxidačným účinkom v organicky a industriálne vyrábaných potravinách. Obsah týchto látok je, samozrejme, podmienený intenzitou slnečného žiarenia, teplotou, množstvom zrážok a pod., ale 85% týchto analýz ukázalo, že obsah dôležitých látok je v organicky pestovaných potravinách o 50-100% vyšší. V niektorých prípadoch sú rozdiely až nieľkonásobné. Aj toto dáva zmysel. Položme pod mikroskop napríklad polyfenoly. Sú to rastlinné látky (poznáte ich z červeného vína, zeleného čaju, horkej čokolády, obilní a celozrnnýh potravín), ktoré patria k najsilnejším známym antioxidantom. Rastlina si ich tvorí na svoju vlastnú ochranu proti hmyzu a iným rastlinám v okolí. Ak bude napríklad pšenica rásť v prostredí, ktoré bolo chemicky ošetrené proti hmyzu a burine, nepotrebuje svoju vlastnú ochranu posilňovať a preto bude obsah fenolových kyselín nižší.

Výsledky doterajších analýz organicky pestovaných a vyrábaných potravín možno zhodnotiť takto: organicky pestované potraviny obsahujú:

  • Menej toxických a rakovinotvorných chemikálií
  • Menej rakovinotvorných nitrózoamínov
  • Kvalitnejšie bielkoviny
  • Kvalitnejšie tuky
  • Viac vitamínu C
  • Viac selénu a zinku
  • Viac vápnika
  • Viac dôležitých fytochemikálií s ochranným účinkom na naše zdravie

Podľa mňa to je dosť dôvodov na to, aby sme podľa možností uprednostňovali potraviny prirodzené a pestované šetrne nielen voči našej planéte, ale aj voči nášmu telu.

 
E-LINE space