Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Olivová hora zdravia
Olivová hora zdravia Tlačiť E-mail

 

OlejKeď Ježiš vyšiel na Olivovú horu, mal na to vždy dôvod. Vážny dôvod obrátiť svoju pozornosť na olivy máme aj dnes pri hľadaní odpovede na otázku Aký tuk nás najlepšie ochráni pred  infarktom? Mnoho prác dáva nízku úmrtnosť na choroby srdca ciev v krajinách Stredomoria do súvisu (okrem iného) so spotebou olív a olivového oleja. Olivy sa už našťastie stali súčasťou nášho každodenného života  tak sa na olivy a ich olej pozrime bližšie.

Olivy (Olea europaea) sú kultivované vo východnej časti Stredozemného sveta a Ázií minimálne 3-5 tisíc rokov (najmä zásluhou kráľov Dávida a Šalamúna) a to hlavne pre olej (používaný na varenie, kozmetiku a do svie­tidiel) a aj ako potravina. Dnes sa vo svete pestuje vyše 8,5 milióna ton olív ročne (z toho v Západnej Európe 6 miliónov ton) a 90% svetovej produkcie olív sa vylisuje na olej. Olivový olej je veľmi cenný a - podľa všetkých lekárskych výskumov - najlepší pre srdce a cievy! Mononenasýtené mastné kyseliny (najmä olejová), ktoré sú chemicky stabilné, znižujú krvný cholesterol a sú nenahraditeľné - esenciálne - pre mnoho reakcií a buniek nášho tela, predstavujú veľký podiel v olivovom oleji. Existuje niekoľko druhov oleja - podľa stupňa extrakcie a obsahu olejovej kyseliny. Najkvalitnejší je tzv. "virgin oil" (panenský olej), pretože celý objem pochádza z prvého liso­vania a je nerafinovaný. S ďalším extrahovaním a lisovaním sa dostávajú do oleja nežiadúce látky, ktoré musia byť rafináciou odstránené.


»» Najnovšia správa z výskumu: Olivový olej chráni pred rakovinou!

Prestížny časopis FASEB Journal uverejňuje v čísle január 2007 veľmi zaujímavú prácu s veľmi paktickými výsledkami: ľudia zo severnejších krajín Európy (Nemecka, Dánska a Fínska) mali v moči na začiatku štúdie oproti svojim proťajškom z Talianska a Španielska výrazne vyššie koncentrácie oxidačných produktov, ktoré sa považujú za ukazovateľ procesov podporujúcich vznik rakoviny. Už po 3 týždňoch dennej konzumácie 25 ml kvalitného, za studena lisovaného olivového oleja však koncentrácia vylučovaných produktov oxidácie významne klesla. Henrik Poulsen z Dánska, ktorý je vedúcim výskumu, hovorí: "Protirakovinový účinok olivového oleja do určitej miery vyvolávajú fenoly, ktoré sa nachádzajú aj v červenom hrozne, zelenom čaji a horkej čokoláde, ale v našej štúdií sme zistili, že olivový olej nás chráni pred rakovinou oveľa širším spektrom ochranných látok, pretože aj keď sme v oleji znížili obsah fenolov, výsledky sa zásadne nezmenili. Neexistuje síce zázračná potravina, ale olivový olej nás chráni a ešte je aj veľmi chutný!"
--------------------------------------------------------------------------------

 

1 polievková lyžica olivového oleja obsahuje priemerne:


--------------------------------------------------------------------------------
  1,6 g nasýtených mastných kyselín (MK)
  1,1 g polynenasýtených MK
  10,0 g mononenasýtenej (olejovej) MK
  1,7 mg vitamínu E (8% dennej dávky)


Každý, kto sa stretol so surovou olivou vie, že prv než ju možno jesť, treba ju nejako upraviť. Najčastejšie sa aj na našom trhu objavujú olivy nakladané. Látka, ktorá sa uvoľňuje do vody pri namáčaní olív (oleuropín), má prirodzene insekticídny a pesticídny účinok, známy už od čias starých Ri­manov. Grécke olivy sú také silné preto, lebo nie sú odmočené a oleuropín je dosť horký glykozid. Olivy dostať v slanom, sladkokyslom náleve a oleji.

Olivy sú bohaté na sodík, draslík a vápnik. Obsahujú až 18% tukov a veľa vlákniny. Z medicínskych vlastností olív možno uviesť ich jemne preháňajúci, antiseptický a adstringentný účinok. Olivy znižujú vy­lučovanie žalúdočnej šťavy a preto sa dajú použiť pri liečbe vredov žalúdka a dvanástorníka. Olej olív stimuluje vylučovanie žlče a tým pomáha uvoľňovať menšie žlčníkové kamene.

Vysokovekých ľudí patriarchálnej doby aj zdravých ľudí doby antickej spre­vádzali olivy od narodenia po hrob. Užime si teda výhod olív aj my! Môžeme ich jesť nakladané (radšej s mierou pre veľký obsah soli), sterilizované, alebo vo forme oleja. Najlepšie použitie panenského olivového oleja je šalátový dressing, namáčanie chleba do trošky oleja v miske alebo jeho podávanie do hotových jedál. Na olivovom oleji sa neodporúča vyprážať, ale to je pre naše cievy a srdce tiež len dobre. S olivovoým olejom sa vyhneme zbytočnému tuku z vyprážania a získame spoľahlivého spojenca do boja proti ateroskleróze.

 
E-LINE space