Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Na zdravie je koľko?
Na zdravie je koľko? Tlačiť E-mail

 

“Muži vo veku 50-65 rokov, ktorí pijú 150-200 mililitrov červeného vína denne, majú nižší tlak a menšie riziko úmrtia na infarkt ako ich rovesníci, ktorí pijú viac alebo menej,” hovorí záver štúdie. “Môžete si dať vínko, nebojte sa! To Vám spraví dobre na srdce!” povzbudzuje lekár pacienta. “Lekár mi kázal piť víno každý deň,” interpretuje pacient. Všimli ste si ten “nebadaný” posun? A potom príde ku mne do ambulancie ten mladý muž a má zvýšené pečeňové testy a steatózu pečene. Jeho hodnoty sa upravia už o pár týždňov po tom, čo prestal piť “na zdravie”. Počul som dokonca takúto obhajobu “Viete, pán doktor, ja pijem to najkvalitnejšie víno a môj lekár ho často pije so mnou.”

Považujem za potrebné dať vám vedieť, že pitie alkoholu nie je na zdravie. Okrem toho, že alkohol poškodzuje nervové a pečeňové bunky, môže vyvolať

  • pálenie záhy
  • závislosť (podľa nedávnej štúdie u žien oveľa rýchlejšie a ľahšie ako u mužov)
  • narušiť metabolizmu kyseliny listovej a vitamínu B12 (to zvyšuje riziko aterosklerózy, infarktu, mozgovej porážky, Alzheimerovej choroby, niektorých druhov rakovín a iných zdravotných problémov)
  • a pdporiť vznik rakoviny pažeráka, žalúdka, močového mechára, hrubého čreva a prsníka.

Naviac, alkohol podľa nedávnej štúdie z Austrálie zvyšuje krvný tlak (tak, aká ochrana kardiovaskulárneho systému?!) bez ohľadu na druh – víno dokonca mierne viac ako pivo.

Zvýšený krvný tlak je jednou z príčin aterosklerózy a mozgovej porážky. Ďakujem za takú ochranu srdca a ciev! Navyše, podľa mňa je nekorektné povedať pacientovi, že má piť “trochu” vína, pretože tá “trocha” je pre každého iná.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) konštatuje: ak pijete alkohol, nemali by ste piť viac ako 120 ml vína (ženy) a 200 ml vína (muži) za deň.

A mali by ste tiež vedieť, že absolútne všetky možné pozitívne účinky takéhoto množstva vína (a oveľa viac k tomu!) Vám poskytne aj ovocie, zelenina, orechy, obilniny, sója… Lenže to by už pán doktor alebo pani doktorka neboli takí populárni Smile

 
E-LINE space