Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Kyslá kapusta – štít proti rakovine
Kyslá kapusta – štít proti rakovine Tlačiť E-mail

 

Už niekoľko rokov je známe, že kapustová zelenina (včítane brokolice, kelu, ružičkového kelu a všetkých druhov kapusty) chráni človeka pred rakovinou prsníka, pľúc, hrubého čreva a konečníka. Ľudia, ktorí konzumujú kapustovú zeleninu aspoň 2-krát týždenne, majú o 40% nižšie riziko týchto druhov rakovín oproti tým, ktorí konzumujú kapustovú zeleninu menej ako dvakrát mesačne. Karfiol, brolkolica, ružičkový kel a kapusty obsahujú glukozinoláty, z ktorých pri rozklade buniek vznikajú izothiokyanáty. Práve tieto látky majú silný protirakovinový účinok. To je pre slovenské zdravie dobrá správa. Kapusta predsa patrí k tradičným potravinám a máme jej dostatok. Dokonca aj receptov na jej využitie.

A teraz máme ďalší dôvod na kapustu: fínski výskumníci zistili, že kvasená kapusta obsahuje týchto protirakovinových látok ešte niekoľkonásobne viac. Iný výkum porovnával obsah izothiokyanátov v kvasenej kapuste pripravenej v USA a v Európe (Poľsko) a zistil, že európsky spôsob kvasenia vedie k väčšiemu obsahu účinných látok v kapuste. Jupí!

Každý tretí obyvateľ Slovenska zomrie na rakovinu. Rakovina pľúc, prsníka a hrubého čreva patria k tým najčastejším. Ak nás kapusta pred týmito druhmi rakoviny chráni, jedzme teda kapustu. Tú kvasenú máme v zimných mesiacoch zvlásť poruke. Na jednu vec však nesmieme zabudnúť: kvasená kapusta obsahuje veľa soli. A soľ je karcinogén, ktorý podporuje vznik rakoviny žalúdka. Tak vám odporúčam: nepite šťavu z kvasenej kapusty a na budúci rok skúste nakladať kapustu s menším množstvom soli a konzerváciu dosiahnuť chrenom. Vraj to ide celkom ľahko. Ak máte recept a skúsenosti s kvasením kapusty v mierne slanom náleve a s chrenom, napíšte nám na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript. – Váš recept zverejníme a odmeníme malým darčekom.

A ešte dobrá rada do kuchyne: nepokazte kapustu nejakou klobásou, slaninou či údeným karé. To by jej ochranný účinok zmizol skôr, ako si vložíte prvú lyžicu kapustnice do úst...

 

 
E-LINE space