Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Kofeín a dieťa
Kofeín a dieťa Tlačiť E-mail

 

Nedávno sa objavili nielen nové nápoje s obsahom kofeínu, ale dokonca priamo v školách automaty na čaj a kávu. Deti sú čoraz častejšie konfrontované s kofeínom v dávkach, aké prijímajú dospelí. Ako to vplýva na ich organizmus? Presne tak ako na organizmus dopelých. Ťažko by sme našli nejaký pozitívny účinok: kofeín – stimulačná droga – zrýchli činnosť srdca, zvýši krvný tlak, naruší priebeh spánku, vyvolá nervozitu a podráždenosť. Kofeín tiež odvodňuje. Takže voda, v ktorej je kofeín rozpustený (káva, čaj, kofeínové nealko) je o niekoľko hodín z tela preč.

Kofeín tiež zhoršuje vstrebávanie vápnika. Prispieva tým k osteoporóze a u detí k narušeniu správneho vývoja kostí a zubov. (Takže nie ja nesiem zodpovednosť za budúcu osteoporózu súčasných detí, ako sa o tom sami a v mojej neprítomnosti presviedčali niektorí moji kolegovia a kolegyne na koferencii o výžive a rakovine koncom roka 2006 v Nitre Smile K budúcej osteoporóze súčasných detí prispievajú najmä tí, ktorí deti neučia ako jesť zdravo, ktorí ich nechránia pred soľou, cukrom a kofeínom a tí, ktorí – hoci majú potrebné kompetencie – nechajú v školách umiestnené automaty na predaj nápojov s obsahom kofeínu.)

Kofeín však nie je iba v kolových a stimulačných nápojoch, káve či čaji. Je aj v čokoláde a nepomôže jej ani “pohár plný mlieka”. Obsahujú ho aj niektoré lieky, ale tie zodpovedný pediater neodporučí a Vy sami ich predsa nebudete dieťaťu vnucovať.

Situáciu ešte komplikuje fakt, že organizmus dieťaťa odbúrava kofeín oveľa pomalšie ako dospelý človek, takže aj menšia dávka kofeínu vyvolá farmakologické účinky a tie budú dlhšie pretrvávať. Občasná konzumácia kofeínu v malej dávke (napr. 100 mL kolového nápoja)  dieťaťu bezprostredne neohrozí, ale podporí vznik celoživotného návyku.

A na koniec: aj za poznámky zo školy, že Vaše dieťa je nepozorné, vyrušuje a odmieta akceptovať autoritu učiteľa, môže byť zodpovedný kofeín.

 
E-LINE space