Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Keď ste chorí, buďte etickí!
Keď ste chorí, buďte etickí! Tlačiť E-mail

 

Patríte k ľuďom, ktorí sú nenahraditeľní a do práce “musia” ísť, aj keď sú chorí? Dieťa Vám ochorelo, ale čo s ním, tak ide do školy či škôlky? Spoločensky je dokonca cenené “bojovať” s chorobou pred očami okolia a vystavovať na obdiv svoje chrípkové alebo iné utrpenie. Môžem vás ubezpečiť, že to nemá význam. Nielen preto, že s “nafúknutou” hlavou, prskajúcim nosom a slziacimi očami toho veľa neurobíte (a deti sa nič nenaučia), ale navyše ste zdrojom nákazy pre všetkých naokolo. Takže počas prvých dní ochorenia, prípadne počas obdobia zvýšenej telesnej teploty – vtedy ste najinfekčnejší – vám odporúčam:

  • Ostaňte doma a liečte sa (aj zamestnávateľ nakoniec ocení, že hoci ste Vy neprišli do práce, nemá o týždeň ďalších desať chorých ľudí).
  • Ak už musíte ísť do práce, obmedzte kontakt s inými ľuďmi na minimum (žiadne postávanie v spoločnej kuchynke, žiadne kýchanie po chodbách, žiadne podávanie rúk, ale umývajte si ich čo najčastejšie). Vaše vírusy a baktérie ich asi nepotešia.
  • Kýchajte a kašlite do vreckovky, umývajte si ruky a vyžadujte to aj od svojich detí.
  • Pripravte si riešenie na situáciu, že deti ochorejú. To sa predsa stáva, nedajte sa zaskočiť. Potom ich mujsíte poslať do škôlky a školy, kde sú zdrojom infekcie pre ostatné deti. Ani Vás to nepoteší, keď dieťa donesie domov choré telo.
  • Nenavštevujte starších a opustených príbuzných, keď ste chorí, pretože ich imunitný systém je slabší a infekcia im môže vyvolať zápal pľúc a vážne skomplikovať život (aj „zlatučké vnúčatá“ sú infekčné!)
  • Dajte si pozor aj sami na seba: umývajte si ruky, nenadychujte vzduch, do ktorého práve vyletela niekomu z hrdla a nosa riadna dávka vírusov, obmedzte priamy kontakt s chorým človekom, ak je to možné.

Skúsme sa počas choroby učiť novej etike. Do spoločenskej hry: “utriem si nos, podám Ti ruku, pošúchaš si nos a máš moju nádchu” sa predsa nemusí zapojiť toľko hráčov!

 
E-LINE space