Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Grahamová múka a jej história
Grahamová múka a jej história Tlačiť E-mail

 

História grahamovej múky

Grahamová múka je forma celozrnnej múky. Je pomenovaná po Sylvesterovi Grahamovi, ktorý patril k významným šíriteľom myšlienok zdravej výživy už v 19. storočí. Pán Graham vyvinul túto formu múky v roku 1830 v nádeji, že ňou zláka ľudí od menej zdravej rafinovanej bielej múky. Jeho „Graham hotely“ mali v ponuke vegetariánske a nekorenené jedlá, pretože sa verilo, že korenie podporuje konzumáciu alkoholu.

Pri výrobe grahamovej múky sa škrob (endosperm) jemne pomelie a spolu s otrubami a klíčkovou časťou sa vrátia späť, čoho výsledkom je hrubšia, hnedá múka s orechovou a jemne sladkou chuťou.

Dnes niektoré komerčné mlyny odstraňujú množstvo pšeničných klíčkov, aby predĺžili trvanlivosť múky. Klíčky totiž obsahujú mastné kyseliny, ktoré oxidáciou horknú.

Originálna Grahamova alebo „grahamová“ múka je teda múka nebielená a nerafinovaná.

Hoci termíny grahamová a celozrnná múka sú často používané ako synonymá, existuje medzi nimi rozdiel. Grahamová múka má trochu hrubšiu štruktúru ako celozrnná múka. Biologickou hodnotu a obsahom dôležitých látok je grahamová múka takmer identická s múkou celozrnnou.

Porovnajte si zloženie bielej a celozrnnej múky.

 
E-LINE space