Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Ste hladní? Vyspite sa!
Ste hladní? Vyspite sa! Tlačiť E-mail

 

Pospite si, budete menej hladní!

Pecivál je síce tučný, ale to len preto, že chrápe za pecou vždy, keď sa riadne naje. Posledné správy z oblasti výskumu kontroly telesnej hmotnosti však ukazujú, že nedostatok spánku môže byť príčinou silnejšieho pocitu hladu a nadmerného príjmu energie.

Človek je jediný tvor, ktorý si vedome skracuje spánok (napríklad teraz je hlboká noc, ja píšem tento článok, ale môj pes vedľa mňa spokojne sníva o vôňach dnešnej prechádzky v lese). Čoraz viac ľudí spí čoraz kratšie. Pracovne vyťažení ľudia spia často menej ako páť hodín denne a o kvalite ich spánku sa dá tiež úspešne pochybovať. Preto sa vedci rozhodli porovnať hladinu hormónov ovplyvňujúcich hlad u ľudí vyspatých a nevyspatých. Zistili, že keď ľudia spali menej ako 5 hodín dve noci po sebe, mali o 28% vyššiu hladinu grelínu a o 18% nižšiu hladinu leptínu ako ľudia, ktorí spali viac ako 8 hodín. Preložené: nedostatok spánku spôsobuje vyplavenie hormónu (grelín), ktorý zosilňuje pocit hladu a nedostatok spánku súčasne tlmí tvorbu hormónu (leptín), ktorý hlad potláča. Nedostatok spánku môže teda podporovať nadváhu a obezitu, pretože pravdepodobne vyvoláva hormonálny “pretlak”, ktorý núti človeka jesť viac ako potrebuje. Nevyspatí ľudia jedli najmä sladkosti, fritované lupienky, vyprážané potraviny, šišky, koláče, keksy, biele pečivo… Nedostatok spánku a jeho zníženú kvalitu najčastejšie spôsobuje:

  • nadváha a obezita (vzniká bludný kruh)
  • poruchy spánkového dýchania (chrápanie, spánkové apnoe)
  • konzumácia kofeínu (keďže kofeín sa metabolizuje až 15 hodín, popoludňajšia konzumácia kofeínu odďaľuje zaspávanie a skracuje spánok)
  • nezvládnutý negatívny stres

Dlhodobý a extrémny nedostatok spánku môže vyvolať nechutenstvo a stratu hmotnosti, ale radšej sa dobre vyspite, pretože vyhrať nad hormónmi nie je vôbec ľahké!

 
E-LINE space