Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Čo sa za mladi naučíš…
Čo sa za mladi naučíš… Tlačiť E-mail
 
..jesť, to budeš jesť celý život, tvrdia britskí vedci, ktorí nedávno publikovali veľmi zaujímavé závery svojich dlhodobých pozorovaní. Je síce všeobecne akceptované, že modely stravovania sa formujú v detstve, ale teraz prichádzajú informácie umožňujúce rodičom, ktorým záleží na zdraví svojich detí (a to sa už dávno nemeria rubensovskými proporciami) správne modely využívať ešte efektívnejšie.
Na jednej strane sú chuťové vnemy: dominuje chuť na sladké, pretože materské mlieko je sladké (alebo naopak, ak chcete). Druhou chuťovou dominanciou je slané. Sústavné a nekontrolované uspokojovanie týchto dvoch chutí v dojčeneckom a predškolskom období dieťaťa vyvoláva uprednostňovanie sladkostí a slaných mastných vecí po celý život. Na strane druhej sú zrakové vnemy: dieťa, ktoré v rámci odstavovania bude dostávať najmä “chrumkavé veci, aby sa mu prerezávali zuby”, bude v období puberty a dospelosti oveľa častejšie jesť keksy, krekry, čipsy a podobné potraviny. Ako sa ukázalo, keď sa napríklad dieťa naučí jesť jeden druh keksov a neskôr si má vybrať medzi neznámym druhom keksu a novým druhom potraviny (ovocie alebo zelenina), rozpozná podobu a uprednostní keksy. Preferencie sa začínajú objavovať okolo druhého roka života, keď už dieťa rozumie mnohým pojmom a pozná mnohé potraviny. Ak mama označí nový druh zeleniny (napr. ružičkový kel) ako “čokoládový keksík”, dieťa, napriek tomu, že pojmy “keks” a “čokoláda” predstavujú v jeho mysli príjemnú skúsenosť, ružičkový kel odmietne (dokonca bez ochutnania), pretože sa vôbec nepodobá ani na keks ani čokoládu.
Poučenie? Detskí lekári a psychológovia odporúčajú rodičom, aby hneď, ako je to možné, používali vo výžive detí potraviny rôznych chutí, tvarov, farieb a konzistencie a to v prirodzenej podobe. Neučte deti jesť len kaše a keksy v chuťovom prevedení “sladké” a “slané”. Dajte im mrkvu, jablko, banán, kaleráb, hrášok, marhule… v kaši prirodzenej chuti a hneď, ako sa dá, strčte im tie potraviny do ruky celé. A keď jete tieto veci s nimi, netvárte sa kyslo!
 
E-LINE space